אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברנמילר נפרדת מבורסת ת"א לאחר צניחה של 90% מהשיא מימין: ניר ברנמילר, אברהם ברנמילר ודורון ברנמילר | צילום: אוראל כהן

ברנמילר נפרדת מבורסת ת"א לאחר צניחה של 90% מהשיא

חברת האנרגיה המתחדשת החליטה למחוק את עצמה מהמסחר בת"א ולהמשיך להיסחר רק בנאסד"ק. אלא שגם מעבר לים היא עלולה להימחק, מפני שהמניה נסחרת בסכום נמוך מהמינימום הנדרש. ניר ברנמילר: "המשקיעים שלנו רוצים סביבה חדשה"

25.07.2023, 06:12 | אלמוג עזר

האנרגיה נגמרה? באמצע חודש מרץ האחרון אישר הדירקטוריון של חברת האנרגיה המתחדשת ברנמילר את החלטת ההנהלה להימחק מהמסחר בבורסת ת"א, ולהמשיך להיסחר בבורסת נאסד"ק האמריקאית בלבד. מועד המחיקה הרשמי נקבע למחר, 26 ביולי, והמחיקה הסופית תיעשה בספטמבר הקרוב.

בעת שהתקבלה ההחלטה, ברנמילר אנרג'י נימקה אותה בכך שהדבר יאפשר לה "להתמקד טוב יותר בשוק היעד שלה, ארה"ב, בדרך להפיכת החברה למובילה גלובלית בתחומה". בנוסף, הסבירה החברה כי המחיקה מתבצעת לאחר השלמת הרישום לנאסד"ק בשנה שעברה, ולאחר שהחלה לייצר בסיס משקיעים מחוץ לישראל.

הנימה החגיגית והאופטימית משהו הזו של ברנמילר נראית היום, ערב המחיקה, תמוהה למדי. זאת, משום שחברת הקלינטק, שמייצרת ומשווקת מערכות לאגירת חום, קיבלה השבוע הודעה מהנהלת נאסד"ק שהיא לא עומדת בתנאי הסף של המסחר בה, משום שהמניה שלה נסחרת ב־94 סנטים, נמוך מהרף המינימלי של דולר אחד שדורשת נאסד"ק.

מתחילת השנה הנוכחית ירדה מניית החברה ב־27.6%, וב־12 החודשים האחרונים השלימה ירידה של 71.5%, כך שכיום שווי השוק של החברה עומד על 61 מיליון שקל בלבד, רחוק ב־89% מהשיא שאליו הגיעה בסוף 2020, אז שווי השוק שלה עמד על 555 מיליון שקל. עם זאת, לברנמילר יש אפשרות לתקן את המצב ולעמוד ברף הנדרש תוך 180 יום.

אגירת אנרגיית חשמל שמיוצר מסלעים מרוסקים: אם ברנמילר לא תצליח בכך, מניית החברה תימחק מנאסד"ק ותעבור להיסחר מעבר לדלפק (OTC, ראשי תיבות של Over The Counter) – זירת מסחר למניות קטנות, שהסחירות בה נמוכה משמעותית בהשוואה לנאסד"ק.

ברנמילר, שהמערכות שלה פועלות על בסיס טכנולוגיה לאגירת אנרגיה שמייצרת חשמל מסלעים מרוסקים, הוקמה לפני 12 שנים על ידי אבי ברנמילר, והונפקה בבורסת ת"א ב־2017. באותה העת החברה גייסה 45 מיליון שקל לפי שווי של 153 מיליון שקל לפני הכסף, אף שהיא קיוותה לגייס 60 מיליון שקל לפי שווי של 200‑250 מיליון שקל. זמן קצר לאחר הנפקתה, בפברואר 2018, ביצעה החברה גיוס נוסף, של 20 מיליון שקל, לפי שווי של 210 מיליון שקל.

כשפרצה הקורונה ב־2020, חברות האנרגיה הירוקה והקלינטק ריכזו עניין רב מאוד, והמניות שלהן נסקו. כך, גם השווי של ברנמילר הגיע לשיא של 555 מיליון שקל בנובמבר 2020. אולם מאז הסנטימנט השתנה, ומניית החברה נחלשה. כאמור, מהשיא המניה איבדה 89%, בעוד מדד מניות היתר, שבו החברה כלולה, ירד ב־22%. זאת, בין היתר, על רקע התוצאות הכספיות שלה. ב־2022 החברה הפסידה 39 מיליון שקל, וב־2021 הפסידה 32 מיליון שקל. זאת בשעה שהיא מציגה הכנסות צנועות מאוד של 5.3 מיליון שקל ב־2022 ו־1.2 מיליון שקל בלבד ב־2021.

עם זאת, ברנמילר היא לא חברת האנרגיה הירוקה היחידה שעוסקת בתחום האגירה שסובלת ממונטום שלילי במיוחד. אוגווינד, למשל, ירדה ב־96% בשלוש השנים האחרונות, וסטורג' דרופ, שהתמזגה לשלד בפברואר 2021, צנחה ב־95% מאז, כך שההפסדים של המשקיעים בענף "מתפזרים" בין שלל חברות. אולם הנהלת ברנמילר היא היחידה שהחליטה לפעול למחיקת החברה מבורסת ת"א.


הנפילה של ברנמילר,  הנפילה של ברנמילר הנפילה של ברנמילר,


ברנמילר נמצאת כיום בשליטת המייסד אבי ברנמילר, שמחזיק ב־32.7% מהחברה. בעל מניות גדול נוסף הוא רני צים, בעל השליטה בחברת מרכזי הקניות הנושאת את שמו ובבית ההשקעות פסגות. הוא מחזיק ב־11.1% ממניות החברה. צים רכש ביוני 2020 נתח של 17.8% ממניות ברנמילר לפי מחיר של 4.3 שקלים למניה בתמורה כוללת של 18 מיליון שקל.

בסוף 2021 הגדיל את השקעתו במיליון שקל תוך קניית מניות נוספות לפי מחיר של 11 שקל למניה. כלומר, השקעתו הכוללת עומדת על 19 מיליון שקל. הוא מימש חלק מהמניות, וכיום החזקתו שווה 7 מיליון שקל. כלומר, ההפסד על הנייר עומד על 12 מיליון שקל. בעלת מניות גדולה נוספת היא קרן אלפא קפיטל הקשורה למרטין שלאף, שמחזיקה ב־9.3% מהמניות.

הקרן רכשה את המניות בנובמבר 2021, לקראת כניסת ברנמילר לנאסד"ק, תמורת 15 מיליון דולר, כמעט 50 מיליון שקל באותה העת, וההחזקה שווה כיום 6 מיליון שקל בלבד – הפסד של כמעט 44 מיליון שקל על הנייר. אלפא קפיטל מחזיקה ב־6.6% מחברת אייסקיור מדיקל, שגם היא נסחרת בנאסד"ק ובת"א ונמצאת בהליך מחיקה מאחוזת בית.

האם אלפא קפיטל היא שדחפה למהלך? לפי ניר ברנמילר, מנכ"ל החברה ובנו של בעל השליטה, התשובה היא לא, אולם הוא מודה שהקרן מעניקה רוח גבית למהלך. "למשקיעים שלנו יש משקעים, והם רוצים שנעבור לסביבה חדשה. קרן אלפא מרוצה מהמהלך, אבל רעיון המחיקה החל להתגבש בחברה מיד לאחר שהקורונה דעכה. ראינו את הזינוק במניות הקלינטק במהלך המגפה, והיה ברור לי שמדובר בזינוק לטווח קצר".

ניר ברנמילר: "המסחר בישראל מושפע מטרנדים": ניכר שלברנמילר הבן יש בטן מלאה על המשקיעים הישראלים: "בישראל לא מבינים עד הסוף את העסק שלנו ולא של חברות טכנולוגיות אחרות. המסחר פה מושפע מטרנדים בלבד. לכן היה חשוב לנו לעבור לשוק שיש בו יותר משקיעים שמתבססים על אנליזה. שוק ההון המקומי היה מתקשה לתמחר אותנו גם אם היינו מצליחים מעל למצופה. לא בא לי להיות מחובר בחבל הטבור לסנטימנט המקומי".

עוד אומר ברנמילר כי "החברה נמצאת בנקודה קריטית למחיר המניה. זה השלב שבו סיימנו את שלבי הפיתוח והוכחנו את הטכנולוגיה שלנו. עכשיו כולם מחכים לראות את קצב המכירות. שוק האנרגיה הוא שמרן. כל מה שהבטחנו מאז הקמת החברה – קרה. מה שכן, זה לא תמיד קרה בקצב שקיווינו ולפעמים זה לוקח יותר זמן ממה שניתן היה לחזות. כשאתה מחליט שאתה עובד עם הגדולים בעולם, המחיר הוא זמן. אבל אני מבטיח שהחברה תגיע למכירות משמעותיות בכל קנה מידה". בנוגע לאיום המחיקה מנאסד"ק הוא אמר כי "יש לנו שנה (בפועל מדובר על כחצי שנה, א"ע) לתקן את המצב. הנשק האחרון שלנו כדי להישאר בנאסד"ק הוא לבצע ספליט הפוך. כלומר, לאחד מניות בשביל להעלות את המחיר של כל מניה. אנחנו מקווים שלא נגיע לשם".

אבל זמן אינו משאב בלתי מוגבל עבור ברנמילר. בקופת החברה יש 23 מיליון שקל וההון העצמי שלה נאמד ב־15 מיליון שקל בלבד, נכון לסוף הרבעון הראשון. לפי קצב שריפת המזומנים, ללא הגדלה משמעותית של ההכנסות, המזומן שבקופתה יספיק לה לשנה בלבד. אם היא תבצע ספליט הפוך, הדבר יקשה עליה לגייס הון ממשקיעים חדשים, שכן הספליט פוגע בסחירות של המניה. גיוס במצב כזה עלול להיות מלווה בדילול משמעותי של בעלי המניות הקיימים, ובמחיר נמוך.

תגיות