אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"קנוניה": המנכ"ל המודח של יונט מנסה להתנער מאחריות צחי אזר |

ראיון

"קנוניה": המנכ"ל המודח של יונט מנסה להתנער מאחריות

צחי אזר, המנכ"ל המפוטר של יונט קרדיט, מתייחס בראיון ראשון לשערוריות בחברת האשראי החוץ־בנקאי וטוען כי הפיטורים שלו - בטענה שמשך כסף מהחברה ללא אישור - הם תוצר של קנוניה שנרקמה כדי לרשת את מקומו ולהשתלט על החברה

30.06.2022, 06:02 | אלמוג עזר

חברת האשראי החוץ־בנקאי הקטנה יונט קרדיט, שאת כס היו"ר שלה עזב החודש שר האוצר לשעבר משה כחלון, סיפקה בתקופה האחרונה שורה ארוכה של שערוריות, שריסקו את המניה שלה והביאו את שווי השוק של החברה לכ־20 מיליון שקל בלבד.

אחת הדמויות הבולטות בחברה ומי ששמו נקשר בכל השערוריות האלה, ושהחברה אף מפנה כלפיו אצבע מאשימה בבירור, הוא צחי אזר, המנכ"ל שפוטר אתמול, לאחר שהדירקטורים הבלתי תלויים בחברה קבעו שהפר את חובת האמונים כלפי יונט קרדיט, מאחר שבין היתר, משך לכאורה כספים מהחברה ללא אישור.

בראיון ראשון מנסה אזר להרחיק עצמו ולהתנער מכל אחריות לשערוריות הרבות ביונט קרדיט, ומגלגל את האשמה לכל גורם אחר שאינו הוא.

"אני שונא כסף. אני גר בבית צנוע של 3 חדרים. אין לי רכוש, אני לא בעד רכוש ולא מאמין בו. נכנסתי לעולם הפיננסים מחוסר ברירה", מספר אזר ל"כלכליסט".

לדבריו, הפיטורים שלו, בטענה שנטל מהחברה 24 אלף דולר ללא אישור, הם תוצר של קנוניה מטעם בעלי תפקיד בחברה שרק רוצים לרשת את מקומו.

בניסיון נואש לטהר את שמו, אזר טוען כי בתוך יונט קרדיט שררו מאבקים קשים, הועסקו בה מורשעים בפלילים, ולא התקיימה הפרדה בין החברה הציבורית לפרטית, תוך ביצוע לכאורה של מעשים פליליים.

לדברי אזר, כל אלה מסבירים כיצד בתוך חודש אחד דיווחה החברה על היעלמות צ'קים בהיקף של 10 מיליון שקל, חשיפה לאשראי בהיקף של 37.5 מיליון שקל שכנראה לא ישוב, וחוסר יכולת לפרסם את דו"חות הרבעון הראשון - מה שהביא להקפאת המסחר במניה.

עם זאת, אזר מסרב להסכים לכך שריכוז התקלות מצביע על כשל עמוק בחברה שמעיד על כך שאינה ראויה להיות חברה ציבורית.

אזר מסכים שהמסע של יונט בשוק הציבורי היה בעייתי מתחילת הדרך, ומתנער מהאחריות הכוללת שיש למנכ"ל ואחד מבעלי השליטה (12.5%) בעת שחברה נכנסת לשוק הציבורי. "רצינו להגיע לשוק ההון כי ראינו שחברות ציבוריות מגייסות חוב בשוק בריבית של 3%, בעוד אנחנו עדיין גייסנו בשוק הפרטי הון בריבית של 10%.

"נכנסנו לעולם שאני לא מכיר. הכניסה לשוק ההון התבררה ככישלון כי אף אחד לא סיפר לנו שחברת אשראי חוץ־בנקאי אינה יכולה לגייס הון דרך אג"ח לא מדורגות במטרה להשתמש בו כאשראי ללקוחות. בגלל הפעילות בשוק ההון, החברה אספה יועצים על גבי יועצים למסחר ציבורי, לגבייה ולציות, שהכבידו על התנהלות החברה".

אזר מנסה לשכנע כי מאבקו לטובת החברה והמשקיעים הביא לפיטוריו. לדבריו, הוא וכחלון ניסו להפחית את ההוצאות של החברה באמצעות הקטנת שכר היועצים.

בתגובה לכך, לטענתו, היועצים חברו לדח"צים כדי לסכל את המהלך - מה שהביא להרחקתו ולהרחקת כחלון מיונט. לדבריו, "יש כאן טורפי שלדים שמנסים להשתלט על החברה. אני צועק בחברה כבר שנים שהם גובים שכר עתק של מיליונים ואין בהם צורך אמיתי".

לפי דו"חות יונט קרדיט, משרד ברנע מספק ייעוץ משפטי ומזכירות לחברה, ומשרד זילברברג מלין מספק ייעוץ משפטי. אזר טוען כי מי שפעל להרחיק אותו מהחברה הוא המשנה למנכ"ל יואב צבר.

בתגובה לטענות השיבה יונט כי "בימים אלה מתבצעת בדיקה של רואה חשבון חיצוני ובלתי תלוי, עופר אלקלעי, בכל הנוגע לענייניה הכספיים של החברה, לרבות התנהלותו של מנכ"ל החברה".

יצוין כי אסור, ולו לרגע, לפטור את אזר מאותה התנהלות, גם אם זה מנסה להרחיק עצמו מהאירועים ולהקטין את האחריות הישירה שלו.

במיוחד בשל העובדה כי תחת ניהולו מחקה החברה הון משקיעים בהיקף של כמעט 200 מיליון שקל וגרמה נזק עצום לענף האשראי החוץ־בנקאי, שניסה במשך שנים להתנער מתדמית מפוקפקת.

הטענה המרכזית של יונט קרדיט נגד המנכ"ל היוצא שלה היא כי אזר לקח מהחברה 24 אלף דולר ללא דיווח למשקיעים.

אזר מצדו מכחיש את הטענות ומצביע על צבר כקצין ציות שדרש להיות מנכ"ל והיה מוכן לעשות הכל - כולל להרחיק את המנכ"ל המכהן בחברה - כדי להשיג את מטרתו.

לדברי אזר, המזומן נלקח על ידו על חשבון מענק עתידי שלו הוא זכאי, והדבר היה ידוע לחברה.

בהמשך, לטענתו, הוא ביקש אישית מצבר לכסות את החוב באמצעות משיכה מהחברה הפרטית, אך צבר ביקש ממנו להמתין עם הפעולה מאחר שהחברה הפרטית סובלת מקשיי מזומנים. לטענת אזר, צבר הודיע בהמשך באסיפת החברה כי אזר נטל הון מהחברה ללא רשות. יונט בחרה לא להגיב על טענות אלה של אזר.

גם אם נניח שאזר משך 60 אלף שקל ורק חוסר הבנה הביא להרחקתו מהחברה, הרי שזה רחוק מלהסביר את שאר בעיות החברה שהופיעו תחת כהונתו.

כך, לדוגמה, כיצד קורה שבמשמרתו של אזר החברה איבדה צ'קים בהיקף של 10 מיליון שקל? אובדן הצ'קים שעליו דיווחה יונט בתחילת יוני הביא לאי־התאמות במאזנה וקידם את קריסת המניה.

אך גרוע יותר מאובדן הצ'קים, על פי החשד, חלק מהצ'קים האבודים נמצאים בחברה הפרטית.

כלומר, הון של החברה הציבורית מצא את דרכו לכיסם של בעלי השליטה. אזר מסביר כי החוסרים התאפשרו בשל כישלון מנגנוני הבקרה שאותם הנהיגה יונט בסניף נצרת של החברה, שהיו תחת אחריותו של צבר.

לפי אזר, הצ'קים שייכים ליונט בע"מ הפרטית וניתנו לסוכן שעבד בעבר עם החברה ועזר לה להשיג מקורות מימון. לדבריו, מדי חודש ניתנו כמה צ'קים לסוכן תמורת מזומן ואשראי שסופקו לחברה.

"הסוכן טען שהוא יודע לתווך בין הצרכים שלנו ביונט קרדיט הפרטית לקשרים הטובים שיש לו עם נותני אשראי", מסביר אזר.

לדברי המנכ"ל היוצא, מבלי ידיעת החברה, הסוכן, בעל קשרים ענפים עם גורמים בחברה הערבית, פדה חלק מהצ'קים של החברה הפרטית בסניף בנצרת ששייך לחברה הציבורית, ולאחר מכן דאג להעלים חלק מהצ'קים דרך הסניף.

נציין כי הסוכן המדובר הורשע בעבר בהוצאת חשבוניות פיקטיביות ובאי־תשלום מע"מ בהיקף של עשרות מיליוני שקלים במסגרת מכירת זהב גנוב מהשטחים. "כלכליסט" פנה לאותו סוכן, והוא אישר כי עבד עם החברה, אך טען כי אינו עובד איתה זה כשנתיים ואין לו מה להוסיף בפרשה.

הצ'קים שנעלמו מחשבון יונט הם לא הבעיה היחידה של החברה, שדיווחה באחרונה כי לא פעלה לגביית ריבית מהלוואות בהיקף של 37 מיליון שקל.

דיווח זה היווה את הקש ששבר את גב הגמל מבחינת כחלון, שהודיע לנוכח הגילוי על עזיבת החברה, במה שנראה כניסיון לוודא שהרבב לא ידבק בו. לדברי אזר, גם במקרה הזה מדובר בהלוואות שמקורן ביונט הפרטית שהועברו ליונט הציבורית תמורת מניות בהקפאה שחולקו לשלושת בעלי השליטה.

ואולם לדבריו, בניגוד לעסקה הסיבובית שביצע המתווך, "העסקה הזו עברה את כל הצינורות המקובלים וקיבלה את כל את האישורים הרלבנטיים". בהתייחס לשאלה מדוע לא נגבו עמלות בעסקה זו בניגוד להסכמים, אזר השיב כי יונט אוהבת שלא משלמים לה מאחר שאיחור בתשלום מאפשר לה לגבות ריבית פיגורים ולהרוויח יותר.

"בשנה האחרונה לא ניהלתי את הפעילות השוטפת, ויכול להיות שזו היתה טעות. כמעט לא הייתי במשרדי החברה כי התמקדתי בפיתוח העסקי. לעומתי, קציני הציות מתנהגים כקומונה ועולים לחברה 5 מיליון שקל בשנה, ועדיין כולם נכשלו".

מה חלקו של כחלון בכישלון יונט?

"הוא לא הצליח להוריד את העלויות בחברה. ביקשתי ממשה שלושה דברים עיקריים כשהגיע לחברה: שישמש פרזנטור מול הרגולטור לתחום ניהול הפיקדונות (תחום שאליו ביקשה יונט להתרחב — א"ע), שיפעל לחיבור למס"ב (מרכז סליקה בנקאי), ושיפעל לגיוס כספים. כחלון הצליח בשתי המשימות הראשונות ונכשל בשלישית".

אתה טוען שיש לך הרבה אויבים בחברה. מה עומד מאחורי זה?

"סגנון הביטוי שלי הוא חד־משמעי. כך גם אופי העבודה שלי. אני ישיר. יש אנשים שנפגעים מזה, אבל זה שלהם".

אזר מסר כי הוא מתכוון לצאת במאבק משפטי נגד יונט, שבמסגרתו יתבע פיצויים על הפיטורים ועל הוצאת דיבה.

מיונט נמסר כי "החברה ממשיכה לפעול ולנהל את עסקיה באופן שוטף. בעלי השליטה מחויבים לחברה, ובמסגרת זו עומדים מאחוריה, תומכים בה ואף חתמו על הסכם התחייבות לכיסוי חשיפות החברה. זאת, לצד נקיטת פעולות שמטרתן שיפור התנהלות החברה וחוסנה הפיננסי. כל ההחלטות שהתקבלו הן ענייניות והכרחיות להשגת מטרה זו".

מטעמו של כחלון לא נמסרה תגובה.

תגיות