אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסיוע לעסקים יורחב עד לטווח של 40 ק"מ: יכלול גם את באר שבע ואשדוד כניסה לממ"ד באשדוד | צילום: GIL COHEN-MAGEN/AFP

הסיוע לעסקים יורחב עד לטווח של 40 ק"מ: יכלול גם את באר שבע ואשדוד

במסגרת תוכנית הפיצויים למגזר העסקי החליט שר האוצר כי הפיצויים הגבוהים יותר יחולו מעבר ל-7 ק"מ מגבול עזה. בשאר הארץ הפיצוי מוגבל יותר ומטרתו היא להשאיר עסקים עם "הראש מעל המים" בתקופת המלחמה

05.11.2023, 10:48 | עירית אבישר

תקנות מס רכוש, שכוללות פיצוי רחב יותר על פגיעה בפעילות הכלכלית מהמלחמה יחולו לא רק על 0-7 ק"מ, אלא יורחבו ל-0-40 ק"מ מגבול עזה, כך הודיע בפתח ישיבת ועדת הכספים נציג מטעם שר האוצר. המשמעות היא שהפיצוי על הפגיעה בהכנסות ובפעילות יחול גם על באר שבע ואשדוד. יחד עם זאת, עדיין נדרש פתרון משפטי ליישום ההחלטה.

הבוקר החל הדיון על תוכנית הסיוע למגזר העסקי לקראת קריאה שנייה ושלישית, במטרה לאשר אותה עוד השבוע. במסגרת התוכנית ישנו מסלול של פיצויים משמעותיים על פגיעה כלכלית ליישובים שנפגעו מהמלחמה, כאשר כאמור הכוונה היא להרחיב את הפיצוי גם לבאר שבע ואשדוד. בשאר הארץ הפיצוי מוגבל יותר, וכולל מענקים המתבססים על חלק מההוצאות הקבועות, ומטרתו היא להשאיר עסקים עם "הראש מעל המים" בתקופת המלחמה.

נציג שר האוצר אמר בפתח הדיון בוועדה, כי "תקנות מס רכוש המעגנות פיצוי מלא בגין נזק עקיף יחולו עד 40 קילומטרים מגבול עזה, במסגרת כך גם תושבי ב"ש ואשדוד יהיו זכאים לפיצוי". לדבריו, "שר האוצר שוחח עם ראשי עיריית ב"ש ואשדוד, תקנות מס רכוש שנביא לכאן בוועדה בימים הקרובים, יחולו מ-7 קילומטר עד 40 קילומטר, נייצר פתרונות משפטים לעניין הזה, יש מורכבות ויש לראות איך פותרים אותה. בתוך החשבון ננסה לייצר את המודל המדויק. השיח נותן הרבה תקווה שנוכל לסיים את המלחמה בצורה הכי טובה גם בחזית וגם בעורף".

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני בירך על הדברים: "מאז הישיבה הקודמת שכולם זוכרים עם הרבה ויכוחים, ישבנו גם עם הארגונים, עם שר האוצר, עם אנשי משרד האוצר, אופוזיציה וקואליציה כדי להגיע למקסימום הסכמות. הגענו לשינויים משמעותיים, והגענו להצעת חוק שונה לחלוטין מההצעה הראשונית של האוצר. יש פה את התקנות גם, שעל פי הודעת שר האוצר זה מ-7 עד 40, אשדוד וב"ש נמצאות בפנים, לכן שנקיים את הדיונים נראה מה שנעשה בהסכמה יהיה בפנים, ומה שלא בהסכמה, נדון על כל הנושאים הללו".

על אף שמדובר בבשורה חיובית ליישובים שמעבר ל-7 ק"מ, ראשי הרשויות זעמו על ההחלטה, והביעו חשש שבסופו של דבר כשייקבעו רשימת היישובים שיהיו זכאים לפיצוי המלא הם לא ייכללו ברשימה. "כשאני ביקשתי שיכירו בנו ב-8-10 קילומטר, אמרו לי אנחנו לא מרחיבים. עבר חודש וחזרה הפוליטיקה, לכולם מגיע, איפה אנחנו?! פתאום עסקים וכולם מקבלים, קודם יש להתייחס לעוטף עזה, למי שנטבח שם", אמר איתמר רביבו, ראש המועצה האזורית חוף אשקלון.

תמיר עידאן, ראש המועצה אזורית שדות נגב אמר: "אנחנו עסוקים כל היום בניירת, האנשים האלה לא יהיו סוג ב', אם כל הישובים לא יהיו בתוך יישובי העוטף נשבות רעב, לא נבוא פה למשחק".

בישיבה נשמעה גם ביקורת על מספר נושאים בתוכנית הפיצוי המיועדת לכל הארץ. כך למשל סוגיית העובדים המבוגרים, שאינם זכאים לדמי אבטלה, ולכן כשייצאו לחל"ת לא יקבלו על כך פיצוי, ובגלל שלרבים מהם אין פנסיה, הם אמורים להתקיים רק מקיצבת זקנה.

נושא נוסף שעלה הוא הפיצוי לענף הנדל"ן, שהמתווה הנוכחי אינו נותן לו מענה, שכן הבעיה של ענף הנדל"ן אינה הירידה בהכנסות, אלא מצוקת כוח האדם שנובעת מהסגר בשטחים ומנטישת עובדים זרים, מה שמביא לעיכוב בפרויקטים.

סוגיה נוספת שעלתה היא המגבלה בתוכנית הפיצויים שמגבילה את קבלת הפיצוי לעסקים עד 400 מיליון שקל מחזור מכירות. בדיון עלו טענות שיש להציג פיצוי גם לעסקים גדולים יותר, בכדי להציל את עובדיהם, ובכדי למנוע מצב שעסק גדול שיקרוס, יקריס אחריו ספקים שהם העסקים הקטנים יותר.




תגיות