אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדולר מעל ל-3.85 שקלים; "יש אי ודאות ועצבנות במערכת" שקלים | צילום: שאטרסטוק

הדולר מעל ל-3.85 שקלים; "יש אי ודאות ועצבנות במערכת"

החשש למשבר חוקתי גובר: הדולר מזנק מול המטבע המקומי מ-3.82 שקלים; גם היורו מטפס ונסחר כמעט ב-4.12 שקלים; מיטב: "הסיבות להיחלשות בשקל - בעיקר האירועים הפוליטיים בישראל, המשקיעים כל הזמן מגדילים חשיפה למט"ח"

07.09.2023, 17:17 | מיקי גרינפלד

השקל ממשיך לאבד גובה ובמהירות: הדולר מזנק היום (ה') מול המטבע המקומי ונסחר בסביבת 3.85 שקלים. היורו עולה אף הוא ונסחר כמעט ב-4.12 שקלים. בשווקים הגלובליים היורו נחלש ב-0.3% ל-1.069 דולר, הפאונד יורד ב-0.3% ל-1.246 דולר.

לאחר שורת נתוני מאקרו חיוביים יחסית, הדולר התחזק אתמול ושלשום בשווקים הבינ"ל. "אלה שחשבו שארה"ב תיכנס למיתון בטווח הקצר צפויים להתאכזב", אמר ג'וסף קפורסו (Joseph Capurso) מ-Commonwealth Bank of Australia.

"אני חושב שמה שבאמת מניע את הדולר זה לא כל כך העובדה שהכלכלה האמריקאית כל כך חזקה, אלא שהביצועים שלה טובים יותר ממקומות אחרים", הוסיף קפורסו.

לדברי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב, גם לאירועים המקומיים יש השפעה שלילית על המטבע המקומי. "הסיבות להhחלשות האחרונה של השקל קשורה גם להתחזקות הדולר בעולם אבל בעיקר לאירועים הפוליטיים בישראל.

בה בעת, המשקיעים כל הזמן מגדילים חשיפה למט"ח - חשיפת נטו (לאחר הגנות על המטבע) של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הגיעה ביולי לשיא חדש של מעל 20% מהתיק", מציין זבזwhנסקי.

לדברי רונן מנחם, כלכלן השווקים הראשי במזרחי טפחות, הרקע לפיחות המתמשך בשקל הוא "השיח התקשורתי הצפוף על החקיקה המשפטית והחשש ממשבר חוקתי. גם התקווה לפשרה שדובר בה ביומיים-שלושה האחרונים מתפוגגת בינתיים. לכך יש להוסיף את ההרעה בנתוני הגירעון, נקודה שלילית מבחינת חברות דירוג האשראי (כשברקע ביקור בישראל של כלכלני מודי'ס).

מנחם מדגיש כי הגורמים הללו "לא יתפוגגו בקרוב, כך שבחלט ייתכן המשך פיחות בשקל ותנודות חזקות במטבע". עוד הוא מוסיף: "היות שהשקל חלש ב-10% לפחות יתר על המידה, לשיטת בנק ישראל, הסיכוי שהוא יגיב גדל גם הוא - דרך העלאת ריבית, הקדמה של המועד המתוכנן להחלטת הריבית, או אפילו מכירת דולרים. עובדה זו מוסיפה לאי ודאות ולעצבנות במערכת".

תגיות