אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השקל מתחזק אחרי המהומה הפוליטית ונתוני האינפלציה - הדולר על 3.55 שקלים בנק ישראל | צילום: שלו שלום

השקל מתחזק אחרי המהומה הפוליטית ונתוני האינפלציה - הדולר על 3.55 שקלים

לאחר התנודתיות החזקה בשערי החליפין אתמול: היורו יורד לסביבת 3.87 שקלים; האטה משמעותית באינפלציה בישראל - הנתונים עשויים לתמוך בהחלטה שלא להעלות את הריבית במשק בעוד כשלושה שבועות; הבנק האירופי העלה את הריבית על הפקדונות והיורו כצפוי ב-0.25%

15.06.2023, 19:28 | מיקי גרינפלד

לאחר שהמהומה הפוליטית טלטלה אתמול את השקל, המטבע המקומי מתחזק היום, גם לאחר נתוני האינפלציה בישראל. הדולר יורד ל-3.555 שקלים, היורו נסוג ל-3.877 שקלים.

מדד המחירים לצרכן בישראל עלה ב-0.2% בלבד במאי, האינפלציה האטה ל-4.6%. ירידה נרשמה במחירי הדירות. האנליסטים צפו נתון חודשי של 0.6%, ושיעור אינפלציה שנתי של 5%. באפריל זינק המדד ב-0.8%, ושיעור האינפלציה עמד על 5%.

מחירי הדירות ירדו ב-0.2% במרץ-אפריל. מבחינת בנק ישראל, הנתונים עשויים לתמוך בהחלטה שלא להעלות את הריבית במשק בעוד כשלושה שבועות. מדובר במדד מחירים אחרון לפני הודעת הריבית הבאה של בנק ישראל, הצפויה ב-13 ביולי.

בשוק העולמי, הבנק האירופי המרכזי (ECB) העלה את הריבית על הפקדונות ברבע אחוז כצפוי ל-3.50%. היורו מטפס ל-1.09 דולר, הפאונד עולה ל-1.27 דולר - כבר אתמול נסחר הפאונד ב-1.269 דולר, רמת שיא של יותר משנה, מאז אפריל 2022.

במקביל הבנק האירופי שאותו מובילה הנשיאה כריסטין לגארד העלה את הריבית על היורו גם כן ב-25 נקודות בסיס, מ-3.75% ל-4%. האינפלציה באירופה עמדה במאי על 6.1% בחישוב שנתי - התחזיות היו ל-6.3%, בהמשך למדד של 7% בחודש אפריל.

אינפלציית הליבה, ללא מזון ודלק, ירדה ל-5.3%, לעומת 5.6% באפריל - גם במקרה זה מתחת לתחזיות שעמדו על 5.5%.

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, מזרחי טפחות: "הבנק שב וקבע כי האינפלציה תישאר גבוהה מדי, לזמן ארוך מדי, אחד הנרטיבים המוכרים ביותר בכלכלה של המדינות המפותחות מתחילת השנה. במילים אחרות – ליבת האינפלציה גבוהה, משקפת לחצי ביקושים ודביקה – ויקשה להפחית אותה לכיוון רמת היעד של 2 אחוזים.

"לפי התחזית המעודכנת של הבנק, תרד האינפלציה לאזור 2% רק בעוד שנתיים ואילו השנה ובשנה הבאה תעמוד על רמות גבוהות יותר של 5.4% ו-3%. גם כך, מדובר בתחזית שאפתנית, היות וב-12 החודשים האחרונים הסתכמה האינפלציה בגוש האירו ל-6.1% והאינפלציה ללא מזון ואנרגיה (ליבת האינפלציה) עמדה על 5.3%, פי 2.5 ויותר מרמת היעד.

"הריבית בגוש האירו עמדה על 0% אך לפני שנה ומאז עלתה 8 פעמים. תחילה היו העלאות הריבית קטנות ומהוססות יותר, אך כשהאינפלציה בגוש שעטה קדימה ועקפה רף של 10%, העלאות הריבית הפכו רצופות וחדות יותר. עם זאת, בפעמיים האחרונות, בדומה לבנק המרכזי של ארה"ב, הסתפק ecb בהעלאות מדודות של 1/4 אחוז כל אחת.

"כמו במקומות רבים בעולם, גם בגוש האירו שוק העבודה חזק ומבשר על לחצי שכר בהמשך הדרך. הסיבות לכך רבות ושורשיות אך תוצאתן אחת – לחצי ביקושים בתוך הגוש, המשתקפים היטב דווקא ברכיב השירותים והמוצרים הלא סחירים. עקב כך, תחזית אינפלציית הליבה של הבנק, המשקפת התייקרויות אלו, עומדת על 5.1% השנה ו-3% בשנה הבאה.

"למרות עוצמת הביקושים, נקודת האור שרואה הבנק הוא שהתמסורת מהעלאות הריבית עד כה למערכת הפיננסית – שנעשתה הדוקה יותר - מתפקדת היטב והדבר מסייע להתמתנות הביקושים, גם אם הדרגתית. בתוך כך, תחזית צמיחת התוצר של הגוש ירדה מעט, אך נראה כי ביחס לחששות שהיו מפני מיתון כבד של הגוש – המצב נראה טוב יותר והתוצר יצמח כמעט 1% השנה וכ-1.5% בשנתיים הבאות. אם סין תתאושש בהמשך, לא מן הנמנע כי גם גוש האירו יצליח להנדס נחיתה רכה משלו.

"לנוכח העלאת הריבית בגוש האירו מחד והותרתה ללא שינוי בארה"ב מנגד, אנו עדים לתיסוף של האירו כנגד הדולר. אג"ח ממשלת גרמניה יורדות ותשואות הפדיון עולות, בדגש על המח"מ הבינוני לפדיון. עם זאת, נזכיר כי בארה"ב צופה הבנק הפדראלי עוד שתי העלאות ריבית בהמשך השנה, כך שהתנודות בין שני המטבעות עשויות להימשך.

"בשורה התחתונה, המשך ריסון מוניטארי, בהתאם להערכות השוק, שכבר למד כי תהליך הורדת האינפלציה יארך זמן ולכן הריבית עוד עשויה לעלות קצת, ולא תמהר לרדת אחר כך. זה, בעצם, המצב בכל המדינות המפותחות כיום".

עוד על הפרק, הודעת הפד אתמול על הותרת הריבית ללא שינוי, על 5.25% - ההחלטה היתה צפויה ולא הפתיעה - כן הפתיעה ההודעה של הפד, כי יבצע 2 העלאות נוספות של 0.25% עד לסוף השנה.

תגיות