אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההסלמה במזרח התיכון עצרה את גיוסי ההון בוול סטריט הפגנה פרו־פלסטינית בניו יורק, בשבוע שעבר. היקף העסקאות יואט לטפטוף | צילום: REUTERS/Eduardo Munoz

ההסלמה במזרח התיכון עצרה את גיוסי ההון בוול סטריט

אחרי תקופה של התאוששות, התגברות הסיכונים האזוריים בשילוב העלייה החדה בתשואות על אג"ח אמריקאיות לעשור הביאו לעצירת המגמה החיובית. אנליסט ב־KPMG: "נראה שעשוי להיפתח חלון רק לקראת אמצע־סוף מרץ והלאה"

24.10.2023, 06:30 | בלומברג

המלחמה המתנהלת בעזה הביאה לעצירת גיוסי ההון בוול סטריט, זאת לאחר תקופה של התאוששות. בצל התגברות הסיכונים במזרח התיכון, כמו גם גורמים נוספים, ובהם העלייה החדה בתשואות על אג"ח אמריקאיות ושוק לא יציב - בנקים וחברות שתכננו לצאת להנפקות, לחצו בחוזקה על הבלמים. אתמול חצתה תשואת אג"ח אמריקאיות לעשור את סף ה־5%, והגיעה ל־5.01%, הרמה הגבוהה ביותר מאז יולי 2007.




פירוש הדבר, כי היקף העסקאות הנמוך גם כך ברבעון, יואט לטפטוף בלבד. במקביל, התנודתיות בשוק גדלה, וסבלנותם של משקיעים לנטילת סיכונים נמצאת בירידה.

שורה של הנפקות ראשונות (IPO) מאכזבות רק הגדילה את תחושת הספקנות בוול סטריט. על פי נתונים שאספה סוכנות בלומברג, בשוקי ההון בארצות הברית גויסו מאז תחילת השנה שעברה 47.6 מיליארד דולר בהנפקות, נתון הנמוך מהסכום שגויס בחודשיים האחרונים של שנת 2021.

להאטה הזו ישנן השלכות מרחיקות לכת, בהן פגיעה בגישה של חברות להון, קיצוצים צפויים של אלפי משרות בבנקים והגבלת היכולת של משקיעים ותיקים להפיק רווחים מהשקעות קיימות ולגלגלם למטרת מימון השקעות אחרות. "אני לא מצפה לפעילות רבה בחזית ההנפקות מעכשיו ועד סוף השנה", אמר דיוויד דיפטרו, שעומד בראש חטיבת ההשקעות ב־T. Rowe Price. חברות המתכננות הנפקה חייבות להיות מאוד בטוחות בתחזיות לשנה הקרובה לפחות, "ונראה שזו תחושה שקשה לקבלה כעת בהתחשב בגורמים החיצוניים שמשפיעים על העסקים", סיכם.

מבחינה היסטורית, ההצלחה של שוק ההנפקות נובעת מהחוזק הקיים בשוקי ההון והיקף הביקושים לנכסים בעלי רמות סיכון גבוהות יותר. כעת, התיאבון הזה התפוגג, זאת לנוכח איתותי הבנק הפדרלי המרכזי כי ישמר את שיעורי הריבית הגבוהים לאורך זמן, בשילוב העלייה במחירי הנפט על רקע המתיחות במזרח התיכון. בהתאם, מדד S&P 500 בדרכו לרשום חודש שלישי ברציפות של ירידות.

סיכון נוסף עבור המשקיעים הוא איום ההשבתה של הממשל האמריקאי העשוי להתממש בחודש הבא, ואשר יביא לסגירת שוק ההנפקות למשך שבועות. בנוסף, התגובות הפושרות להנפקות האחרונות, ובהן הנפקתה החודש של יצרנית נעלי הנוחות הגרמנית בירקנשטוק, מוסיפות להערכות כי שוק ההנפקות יישאר סגור גם ברבעון הראשון של 2024. "על סמך שיחות עם לקוחות וגורמים אחרים במערכת, נראה שעשוי להיפתח חלון רק לקראת אמצע־סוף מרץ והלאה", ציין קונור מור מענקית ראיית החשבון KPMG.

עם זאת, ישנן חברות המוכנות לנסות את מזלן גם בתנאים הנוכחיים. כך, למשל, חברת וויסטאר הולדינג, המייצרת תוכנות תשלומים למערכת הבריאות, וחברת הביטוח המילטון אינשורנס הגישו בשבוע שעבר תשקיפים לקראת הנפקה, זאת בעוד יצרנית הגז והנפט מאך נצ'ורל ריסורסס פרסמה טווח מחירים לקראת ההנפקה המתוכננת שלה.

חברות פרטיות אחרות שוקלות אפשרויות נוספות, בהן סבבי גיוס הון פרטיים, ואילו החברות הציבוריות יוכלו למכור עוד מניות או להנפיק אג"ח להמרה, אף שמדובר בצעדים שסותמים רק באופן חלקי את החור שנפער ברקע שוק הנפקות אנמי.

השנה נרשמה התאוששות בהיקף מכירת המניות לאחר הנפקות ראשוניות ,(Follow on offerings)זאת לאחר שחברות שגייסו סכומי שיא ב־2020 וב־2021 נמצאות במגמת חזרה לשוק ההון כדי לשפר את המאזנים שלהן. לפי בלומברג, החברות הציבוריות בארצות הברית והמשקיעים הגדולים שלהן הכניסו 77 מיליארד דולר השנה ממכירות בשוק המניות המשני, זינוק של כ־50% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

המשקיעים מעריכים, כי בחודש הקרוב תחול עלייה בפעילות בשוק המשני באמצעות מכירות של מניות של חברות ציבוריות הזוכות למימון מצד חברות פרייבט אקוויטי וקרנות הון סיכון, זאת לנוכח סיום עונת הדו"חות והסרת הגבלות מסחר. "מימון המונע מאירועים חיצוניים, שימושים ספציפיים בהכנסות וניהול מאזנים ימשיכו לתמוך בפעילות משנית והמרות עד סוף השנה", אמר דייב סטדינסקי, מנהל שוקי ההון בפיפר סנדלר.

הנפקות של אג"ח להמרה הן אחת מנקודות האור הבודדות בתחום גיוס ההון התאגידי השנה. חברות מממנות מחדש אג"ח קיימות ומשתמשות בכלי הזה כדי להוריד את עלויות ההלוואה. אג"ח להמרה הן ני"ע הכוללות אופציה להמרה למניות. האופי ההיברידי הזה הופך אותן לחלופה זולה יותר לגיוס הון. הן עשויות אף לשרוד השבתת ממשל, מכיוון שמרביתן לא רשומות ברשות ני"ע האמריקאית (SEC), ולפיכך לא זקוקות לאישורה.

החברות האמריקאיות הנפיקו השנה אג"ח להמרה בשווי כולל של 43.3 מיליארד דולר, זאת לעומת כ־30 מיליארד דולר ב־2022, כך שהשוק צפוי ליהנות משנה נורמטיבית יחסית מבחינת נפח המסחר, כך לפי הנתונים שאספו בבלומברג. "ברגע שחברות יבינו ששיעורי הריבית לא יירדו בקצב שהן חשבו, יהיה מעבר לאג"ח להמרה כדרך להשגת מימון זול יותר", סיכם ריצ'ארד דופילד מסיטיגרופ.



תגיות