אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראש הממשלה, חזור לכור מחצבתך וגנוז את ה"רפורמה" נתן נתניהו | צילום: שלומי מזרחי

דעה

ראש הממשלה, חזור לכור מחצבתך וגנוז את ה"רפורמה"

בנימין נתניהו הדגיש בעבר את חשיבות השמירה על עצמאות בתי המשפט, בהתאם למורשתה של שופטת העליון בדימוס שושנה נתניהו ז"ל; ואולם ה"רפורמה" שמציגה ממשלתו מקדמת תפישת עולם הפוכה והרסנית; על ראש הממשלה לגנוז את החקיקה, ולפעול לכינון חוקה לישראל תוך הסכמה רחבה

05.04.2023, 12:18 | נתן נתניהו

כאיש ימין, הצבעתי רוב חיי לליכוד - מפלגה לאומית ליברלית. כך נהגתי גם לאחרונה, בשל הערכתי הרבה ליו"ר התנועה, בנימין נתניהו. לא פיללתי כי תוך שבוע מהקמת הממשלה, יוכרז על בליץ חקיקה במסווה של "רפורמה", שאין בינה לבין אידיאולוגיה לאומית ליברלית דבר.

החלטתי לצאת בגלוי נגד התוכנית כדי להתריע מפני הסכנות הטמונות בה, ולהגן על מורשתה של אמי, שופטת בית המשפט העליון בדימוס, שושנה נתניהו ז"ל, שבאופן סמלי נציין הפסח 100 שנה להולדתה. אמא דגלה בעקרון הפרדת הרשויות ועצמאותו של בית המשפט, והביעה לא פעם את החשיבות הקריטית במינוי שופטים באופן מקצועי, אובייקטיבי ומאוזן, כנהוג מ-1953 ע"י הוועדה למינוי שופטים.

דבריו של ראש הממשלה בפברואר 2012 מבטאים היטב השקפה זו: "גנזתי כל הצעה שנועדה לפגוע ולקצץ בכל צורה שהיא בעצמאותו של בית המשפט, מתוך השקפה עמוקה שגם ירשתי בבית אבא (... ) זה דבר יסודי. ברגע שאתה נוגע בדבר הזה אז יתר חלקי המשולש מתפרקים. משולש הברזל הזה לא מחזיק מעמד אם אתה פוגע באחד היסודות".

ראש הממשלה חזר על עיקרי דבריו גם בינואר 2015: "עלינו לבצר בהתמדה את כוחן של הרשויות הדמוקרטיות במדינה, ובראשן מערכת המשפט שחייבת להיות חזקה ועצמאית. בית המשפט העליון הוא עמוד התווך של הדמוקרטיה הישראלית. יותר מכך, הוא מגדלור של צדק ומוסר שתואם את היותנו חברה שוחרת חופש ומדינה שומרת חוק".

והביע שוב מסר דומה באוקטובר 2017: "דבר אחד שלא משתנה – ואסור שישתנה – זה הצורך בבית משפט חזק, עצמאי, ישר וחסר פניות. זה לא השתנה, זה גם לא ישתנה".

כיצד מתיישבים דברים נחרצים אלה, המבטאים השקפת עולם ערכית רבת-שנים, עם השינוי הדרמטי שבמוקד ההפיכה, קרי בחירה למעשה של שופטי כל הערכאות, כולל מינוי נשיא בית המשפט העליון, באופן כמעט מוחלט ע"י חברי הקואליציה? בשל הדומיננטיות המובנית של הרשות המבצעת על הכנסת – כל בר-דעת אמור להבין שהשינוי הרדיקלי יהפוך את המשטר במדינה – דה פאקטו – למשטר דיקטטורי בן רשות אחת, ללא מערכת איזונים ובלמים נאותה.

תקצר היריעה מלפרט כאן גם את ההשלכות ההרסניות של ההפיכה המשפטית באשר לביטול הביקורת השיפוטית של בית המשפט (ע"י חקיקה ברוב מקרי מגוחך של חוקי יסוד חסינים), התרת כל רסן על פעולות הרשות המבצעת (ע"י מינוי יועצים משפטיים "מטעם"), והיעדר הגנה מינימלית על זכויות אדם.

לאור זאת, אמא ודאי הייתה מצטרפת לגילוי הדעת החריף וחסר התקדים של ח"י שופטי בית המשפט העליון בדימוס, ומזדהה עם דברי הנשיאה, השופטת אסתר חיות, בגנות התוכנית.

בזכות ממשיכות דרכה של אמא במערכת המשפט – מאות נשים התמנו לשופטות בעקבותיה, מהן 12 שופטות בבית המשפט העליון (כולל 3 נשיאות) – יש שופטות בירושלים, וידיהן תחזקנה.

אדוני, ראש הממשלה, אתה "המסביר הלאומי" – מדוע ריצת האמוק המאולצת, ללא כל צורך דחוף לעת הזאת, לנוכח האתגרים החיוניים הרבים שבאמת עומדים בפנינו? ומדוע לא הכשרת את הקרקע באשר לחיוניותה, מהותה והיקפה של ה"רפורמה"?

אתה "הראשון לזהות" תהליכים בראשיתם – האם לא הערכת את עוצמת ההתנגדות לחקיקה הדרקונית?

אתה "מר כלכלה" – האם לא חזית את הנזק האדיר לכלכלת ישראל, מפניו מזהירים השכם והערב מאות כלכלני צמרת בארץ ובעולם?

אתה – שכה רגיש למעמדה הבינלאומי של ישראל – האם אינך מוטרד מהביקורת הדיפלומטית הגוברת וההשלכות על קשרינו הבינלאומיים, מבחינה מדינית, ביטחונית וכלכלית, לאור השינוי הרדיקלי הצפוי במשטרנו, בדומה להונגריה, פולין וטורקיה?

ואתה – שאמון על בטחון ישראל – האם אינך נחרד מהפגיעה האנושה במוטיבציה ובכשירות של מיטב מפקדי ולוחמי צה"ל ובחוסנה הלאומי והחברתי של ישראל, עליה מתריעים ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה? האם מותם של יוני אהובנו ואלפי לוחמי כוחות הביטחון שמסרו את נפשם על חירות ישראל היה לשווא?

זאת ועוד, לא על הרפורמה הזאת הלכנו לבחירות האחרונות, לאחר קמפיין קיצי מנומנם סביב ביטחון אישי ויוקר המחיה; לא על הרפורמה הזאת מושתתת האג'נדה בת 4 החלקים שהוצגה בעת השבעת הממשלה; לא, אין לקואליציה מנדט בציבור להמשך החקיקה החד-צדדית, לפי רוב הסקרים; ולא! זאת אינה מחאתם של "שמאלנים", "אנרכיסטים" ו"טרוריסטים" שיש "להלום בהם באגרוף". זאת מחאת המונים החוצה מחנות פוליטיים, מגזריים, דתיים ומגדריים, שתוסיף להתעצם ולהשתרש בציבור עד לעצירת החקיקה באופן מוחלט.

אם בחסות "ההשהייה", תפעל לקדם את החקיקה הדורסנית, המונעת לכאורה משיקולים אישיים ואינטרסנטיים, תיזכר לדיראון עולם כמי שנשא את שם משפחתנו לשווא, וכמי שהביא להרס המשטר הדמוקרטי במדינה.

אנא חזור לכור מחצבתך של בית אבא. גנוז לאלתר את החקיקה הרעה, ופעל להידברות בתום לב, בין נציגי כל חלקי העם, לכינון חוקה לישראל תוך הסכמה רחבה, אשר תהווה בסיס לרפורמה מקיפה בת-קיימא. ביצור מעמדה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית על פי ערכי מגילת העצמאות – זאת אמורה להיות מורשתך המיוחלת לשנת ה-75 למדינה למען הדורות הבאים.

ודאי תשאב השראה רבה מדבריו של סבנו, הרב נתן מיליקובסקי נתניהו, המבטאים את כמיהת עמנו לחופש, ואת הצורך החיוני בחוקה והגנה על החלשים בחברה: "העם בדרכו אל החופש שום דבר אינו מפחידו, אבל, חופש אינו אפשרי ללא חוקה. זו המסגרת. החופש הוא המטרה, והחוק הוא האמצעי. ושאין אמצעי, אין גם תוצאה".

מי ייתן ולא תאבד תקוותנו להיות עם חופשי בארצנו, ארץ ציון וירושלים.

פרופ' נתן נתניהו הוא בנה של שופטת בית המשפט העליון בדימוס, שושנה נתניהו ז"ל, ובן דודו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. הטור מתבסס על נאום שנשא לאחרונה הכותב בעצרת המחאה בקפלן נגד הרפורמה

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
דברים מהלב והמח ביחד
לנתן נתניהו, שא ברכה על הדברים הברורים וההגיוניים כל כך. מקווה שבן דודך ימצא את מעט הזמן לקרוא את הכתוב, לחשוב על כך ולהפנים את הצורך לחזור להיות "נתניהו הישן". זה שעקרונות ההגיון,הצדק והיחס השוויוני לכל האזרחים ינחו צעדיו מעתה והלאה. שיחזור לקיים את כינוייו כ"מר בטחון" ו"מר כלכלה". חג שמח לכל תושבי ישראל.
אזרח פשוט  |  05.04.23
לכל התגובות