אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרישה לדיון דחוף בהגבלות שמוטלות על חברות ביטחוניות מערכת הגנת טילים חץ 2 | צילום: באדיבות דובר צה"ל

בעקבות חשיפת כלכליסט

דרישה לדיון דחוף בהגבלות שמוטלות על חברות ביטחוניות

חברי ועדת החוץ והביטחון דורשים לדון במגבלות שהוטלו על החברות בתערוכות הנשק העתידיות בצרפת ובצ'ילה

19.03.2024, 06:21 | יובל אזולאי

שישה חברי כנסת פנו ליו"ר ועדת החוץ והביטחון ח"כ יולי אדלשטיין בבקשה לכנס אותה לדיון דחוף בעקבות הפרסום הבלעדי ב"כלכליסט" בסוף השבוע שעבר על הגבלת ההשתתפות של החברות הביטחוניות הישראליות בתערוכת הנשק יורוסטורי, שאמורה להיערך ביוני הקרוב בצרפת.

חברות ביטחוניות שמעוניינות להשתתף בתערוכה נדרשות, באופן חריג וחסר תקדים, לקבל ממשרד ההגנה הצרפתי אישור מוקדם על כל מערכת נשק שיש בכוונתן להציג. הדרישה מעוררת תרעומת בחברות הביטחוניות, שאף פנו בשבוע שעבר למשרד הביטחון בדרישה שיתערב בנושא.

את הדיון בוועדה מקדמת ח"כ שרון ניר (ישראל ביתנו) ואליה הצטרפו הח"כים מרב מיכאלי, רם בן ברק, מאיר כהן, מיכאל ביטון ועידן רול, שמהווים שליש ממניין חברי הוועדה הדרוש כדי לקיים דיון על הנושא. בפנייה הם התייחסו גם להחלטת ממשלת צ'ילה מהשבועות האחרונים לאסור על חברות ביטחוניות מישראל להשתתף בתערוכת הנשק 2024 FIDAE, שמתוכננת לחודש הבא בסנטיאגו.

ח"כ שרון ניר. מעמד המדינה שונמך, צילום: שלו שלום ח"כ שרון ניר. מעמד המדינה שונמך | צילום: שלו שלום ח"כ שרון ניר. מעמד המדינה שונמך, צילום: שלו שלום

הח"כים כתבו ליו"ר הוועדה כי ההחלטות בצרפת ובצ'ילה "לא רק מהוות צעד חסר תקדים שעלול להשפיע על מעמדן של התעשיות הביטחוניות בזירה הבינלאומית, אלא עלולות להשפיע בראייה ארוכת טווח על מרכיבי הביטחון הלאומי של ישראל בדגש על ההיבטים הביטחוניים והכלכליים".

ח"כ ניר אמרה ל"כלכליסט" כי "לא ייתכן שישראל, שהתעשיות הביטחוניות שלה היו בקדמת הבמה, זוכה כעת לשנמוך מעמדה בזירה הבינלאומית".

בסוף השבוע שעבר התעשייה האווירית פרסמה את דו"חותיה הכספיים ל־2023 והתייחסה לראשונה לקשיים שאיתם היא מתמודדת בעקבות המלחמה ולהשפעת יחסי החוץ של המדינה על פעילותה. לפי התע"א, חלק מהמדינות באירופה עצרו אספקת רכיבים שנחוצים לה ולתעשיות ביטחוניות נוספות. עוד צוין כי מצב זה עשוי לייקר את מחיר חומרי הגלם ואת עלויות השינוע, לגרום להתארכות זמני האספקה ולחוסרים במלאי של חלק מהם ובאופן שעלול להשפיע על מספר קווי ייצור בחטיבת התעופה ובחטיבות הצבאיות שלה. קשיים אלה באים בנוסף לאתגרים שאיתם מתמודדת החברה בכל הקשור לשיבושים בשרשרת האספקה, שנוצרו בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה.


תגיות