אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאסק השתלח בליגה נגד השמצה ונאלץ להבהיר: "אני נגד אנטישמיות מכל סוג" אלון מאסק. אם אתה צריך להצהיר שאתה לא אנטישמי, כנראה שיש לכך סיבה | צילום: Nathan Laine/Bloomberg

מאסק השתלח בליגה נגד השמצה ונאלץ להבהיר: "אני נגד אנטישמיות מכל סוג"

פגישת עבודה חיובית של הליגה נגד השמצה עם מנכ"לית X (לשעבר טוויטר) עוררה גל של פוסטים אנטישמיים שזכו לאהדת בעל השליטה בפלטפורמה. אלון מאסק אף תקף בעצמו את הארגון: "אחראי לאובדן מרבית ההכנסות שלנו", אך בסופו של דבר נאלץ לפרסם הבהרה מוזרה

05.09.2023, 10:16 | עומר כביר

הסיפור הבא מתחיל בפגישת עבודה חיובית בין מנכ"ל הליגה נגד השמצה (ADL) ל-X, ונגמר בפוסטים בניחוח אנטישמי של בעל השליטה בפלטפורמה אלון מאסק, הצהרה שלו שהוא "נגד אנטישמיות מכל סוג", ולקינוח איום בתביעת דיבה נגד הליגה, אחד הארגונים הבולטים בעולם במאבק באנטישמיות. משהו חריג? לא, רק עוד יום בפלטפורמה שנודעה עד לא מזמן כטוויטר.

מאסק, שמאז שרכש את X בסתיו שעבר נראה שנמצא בקמפיין לנכר כל גורם אפשרי שתומך בפלטפורמה ומבקש לסייע לה, החל ממשתמשים ועד מפרסמים, התמקד בימים האחרונים במטרה חדשה: הליגה נגד השמצה, על רקע טענה לא מבוססת שהיא, באופן בלעדי כמעט, אחראית לצניחה בהכנסות החברה. בדרך הוא תמך במשתמשים אנטישמים וקידם מסרים גזעניים, וקינח גם באיום בתביעת דיבה נגד הארגון.

הכל התחיל דווקא מניסיון לחזק את הקשר בין X לליגה. ביום רביעי עדכן מנכ"ל הארגון, ג'ונתן גרינבלט, על פגישה שהיתה לו עם מנכ"לית טוויטר, לינדה יאקרינו. "היתה אתמול לי פגישה כנה ופורייה מאוד עם לינדה יאקרינו על X, מה עובד ומה לא, ומה צריך לעשות כדי להתמודד ביעילות עם השטנה בפלטפורמה", הוא כתב ב-X. "אני מעריך את זה שהיא פנתה אלינו ומקווה שהשירות ישתפר. הליגה נגד השמצה תעמוד על המשמר ותיתן לה ולאלון מאסק קרדיט אם השירות ישתפר, ותשמור את הזכות לבקר אותם עד שזה יקרה". יאקרינו הגיבה: "שותפות חזקה ופוריה שבנויה על כוונות טובות וגילוי לב. תודה ג'ונתן".

החיבור בין X ל-ADL לא החליק טוב בגרון לאסופת המשתמשים הגזענים והאנטישמים, שפעילותם בפלטפורמה זכתה לחיזוק רציני (בדמות ביטול חסימות והתרת כללי השיח) מאז נרכשה על ידי מאסק. הפוסט של גרינבלט משך כמעט מידית תגובות נאצה. "פתטי. שליטה מוחלטת של ADL על טוויטר/X. בדיוק כמו שאיפא"ק שולטת בפוליטיקה", כתב משתמש אחד. אחר תקף את יאקרינו בטענה שהיא משתפת פעולה עם "ארגון שמנהל טרור פיננסי נגד הפלטפורמה הזו בכך שהוא פונה למפרסמים בבקשה שיחרימו אותה".

הסערה היתה כל כך חמורה, שאחרי זמן קצר מחק גרינבלט את הפוסט המקורי והעלה אותו מחדש, כשהאפשרות להגיב חסומה. אבל זה לא הרגיע את המשתשמים האנטישמים, שהחלו לפרסם פוסטים תחת התגית #BanTheADL (לחסום את ADL), שבתוך זמן קצר הגיע למקום השני ברשימת הנושאים החמים בארה"ב, עם יותר מ-115 אלף פוסטים.

המתקפה זכתה לתמיכה גם מצד דמויות בולטות בימין הגזעני של ארה"ב, כמו תומך העליונות הלבנה ניק פואנטס, שבערוץ היוטיוב שלו קרא למעריציו לקדם את התגית. צ'רלי קירק, מייסד הארגון השמרני Turning Point USA, כתב: "היום ADL הוא ארגון שנאה שעוטה מסכה דתית כדי להצדיק ליבוי שטנה נגד אויבי השמאל. ל-ADL אין זכות לסחוט את X/טוויטר או חברות מדיה חברתית אחרות, והוא לא צריך להכתיב לסוכנויות אכיפת חוק פדרליות מה זה דיבור שטנה. ה-ADL עצמו הוא ספק התבטאויות השטנה מספר 1 באמריקה".

מאסק עצמו הבהיר טוב מאוד באיזה צד של המתרס הוא נמצא, כשהחל אתמול לסמן לייק לכמה מהפוסטים התוקפניים ביותר (וכך להגביר את החשיפה שלהם). אחד מהם היה פוסט של משתמש שכתב: "הטקטיקה האהובה על ADL היא לסחוט כלכלית חברות מדיה חברתית להסרת ביטוי חופשי מהפלטפורמות שלהן. הם אפילו ארגנו חרם מפרסמים על טאקר קרלסון (שדרן חדשות חובב קונספירציות ושקרים, ע"כ). למה שתהיה להם פלטפורמה כמו X כדי לסחוט באמצעותה את אלון מאסק? זה הזמן לחסום את ADL".

לפוסט אחר של אותו משתמש, שבו טען ש-ADL פועלת על מנת לחבל בתוכניות מאסק להבטיח את חופש הביטוי ב-X, השיב מאסק עצמו: "ADL ניסתה מאוד חזק לחנוק את X/טוויטר". המשתמש גם זיהה שמאסק חיבב את הפוסט הקודם שלו, וכתב: "מאסק אוהב את הקריאה שלי לחסום את ADL. העם אמר את דברו, אנחנו רוצים חופש ביטוי!". עוד סימן מאסק לייק לפוסט ובו קריקטורה שבה מוצגת ADL כגורם שמשליך רימונים, סכינים וטילים ומעלה באש חייל.

בהמשך, מאסק נקט קו פעיל יותר והחל גם להגיב ולפרסם פוסטים בנושא, תוך שהוא משלב כמה מוטיבים אנישמיים מובהקים. "מפרסמים נמנעים ממחלוקת, אז כל מה שדרוש בשביל ADL כדי למחוץ את ההכנסות שלנו בארה"ב ובאירופה הוא להעלות האשמות לא מבוססות", הוא הסביר בתגובה למשתמש אחר. "ה'מחלוקת' הזו גורמת למפרסמים 'להשהות', אבל זו השהייה קבועה עד ש-ADL נותנת אור ירוק, מה שהם לא יעשו מבלי שנסכים להשהות בסודיות כל חשבון שהם לא אוהבים. זו מערכת היחסים שהיתה להם עם X/טוויטר במשך שנים רבות, ושלכאורה יש להם עם כל ארגוני החיפוש והמדיה החברתית במערב".

מאסק טוען, למעשה, שלחבורה של יהודים יש כוח יוצא דופן ושליטה חשאית במפרסמים הגדולים ביותר בעולם, שלא עושים דבר בניגוד לרצונה, ושהם משתמשים בשליטה זו על מנת להשפיע על השיח ומדיניות השיח של כמה מחברות הטכנולוגיה העשירות והחזקות ביותר שיש.

בתגובה אחרת כתב מאסק: "על סמך מה ששמעתי ממפרסמים, ADL אחראית לאובדן מרבית ההכנסות שלנו. גם אם ניתן להם ליהנות מהספק המרבי, אני לא רואה תרחיש שבו הם אחראים לפחות מ-10% מהרס הערך, שהם בערך 4 מיליארד דולר". הוא גם הבטיח, בכמה הזדמנויות, לפרסם את ההתכבויות המלאות בין ADL למפרסמים, ש"יספרו את הסיפור המלא".

למרבה האירוניה, כל זה קרה בשעה שחלק ממשתמשי X החלו לראות פוסט ממומן שבמרכזו ציטוט שנחשב לאחד מהמנטרות המרכזיות של תומכי עליונות לבנה בארה"ב, ושמיוחס לאחד ממייסדי "המסדר", ארגון טרור גזעני ניאו-נאצי שפעל בארה"ב בתחילת שנות ה-80. הציטוט, "אנחנו חייבים להבטיח את קיום העם שלנו ועתיד לילדים לבנים", מכונה "14 מילים" על שם מספר המילים שמרכיב אותו באנגלית. במקביל, משתמשים אחרים הזכירו עד כמה פוסטים אנטישמיים נפוצים בפלטפורמה תחת שלטונו של מאסק.

התמיכה במשתמשים אנטישמים והתגובות של מאסק, שאפשר לתארן כאנטישמיות במסווה קל בלבד, אילצו אותו אתמול בערב לפרסם את אחת ההבהרות המוזרות ביותר בהיסטוריה של X. "כדי להיות סופר ברור, אני בעד חופש ביטוי אבל נגד אנטישמיות מכל סוג", כתב מאסק. ועל זה אפשר להגיד: אם אתה צריך להצהיר שאתה לא אנטישמי, כנראה שיש לכך סיבה.

אבל מאסק עוד לא אמר את המילה האחרונה, והוסיף בשני פוסטים נפרדים: "הפרסום שלנו בארה"ב ירד ב-60%, בעיקר בגלל לחץ על מפרסמים מצד ADL (זה מה שהמפרסמים אומרים לנו), אז הם כמעט הצליחו להרוג את X/טוויטר! כדי לטהר את שם הפלטפורמה שלנו בסוגיית האנטישמיות, נראה שלא תהיה לנו ברירה אלא להגיש תביעת דיבה נגד הליגה נגד השמצה... הו, האירוניה!". לאור כמות הפוסטים האנטישמיים והגזעניים שניתן למצוא בקלות ב-X, לא בטוח שזו תביעה שמאסק רוצה להגיש, או כזו שהפלטפורמה תצא ממנה בצורה טובה.

תגיות