אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קיצור משך הזמן להיתרי בנייה? לא בממשלה הזאת פרויקט בנייה. הליך הרישוי העצמי ירוקן מתוכן | צילום: אוראל כהן

קיצור משך הזמן להיתרי בנייה? לא בממשלה הזאת

למרות נוסח שאושר בממשלה הקודמת לפיו אדריכלים מנוסים יוכלו לחתום על בקשות להיתר בנייה למגורים, דיוני ועדת הפנים מאמש מצביעים כי הליך הרישוי העצמי ירוקן מתוכן שכן האדריכל שוב יצטרך להביא את התוכנית לאישור העירייה

08.05.2023, 16:06 | גיא נרדי

ועדת הפנים של הכנסת דנה אמש בנושא מנגנון הרישוי העצמי, שאמור היה לאפשר לאדריכלים לחתום על היתרים לתוכניות בנייה, ובכך לדלג על הבירוקרטיה הכרוכה בהתנהלות מול ועדת ההיתרים של הרשות המקומית. אלא שכעת מסתמן שמנגנון זה לא יתממש בתקופה הקרובה.

על פי הנוסח שאותו אישרה בחודש יוני 2022 המועצה הארצית לתכנון ובנייה, ועליו חתמה שרת הפנים לשעבר איילת שקד, חוק התכנון והבנייה תוקן כך שאדריכלים שיש להם ניסיון של 5 שנות עבודה והגישו לפחות 5 בקשות להיתר, יוכלו לחתום על בקשות להיתר לבנייה למגורים. עם העברת המסמכים לעירייה, רשאית הוועדה המקומית לתכנון ובנייה להעיר את הערותיה ביחס להיתר בתקופה של 30 יום. אם לא נשלחו הערות, ייכנס ההיתר לתוקף, בכפוף להערות מכון בקרה.

יש לציין שלרשויות ניתנה אפשרות לבחור אם להשתמש בתיקון, או לא. כלומר, ניתנה לרשויות האפשרות להחריג את עצמן ולא לאפשר למורשי חתימה לפעול בתחומן. בין הערים שהחריגו את עצמן ניתן לציין את ת"א ונתניה. יאשי סער, מנהל אגף בכיר במחלקת רגולציה במינהל התכנון, הסביר בעבר לכלכליסט כי "המורשה אמור להחליף את רשות הרישוי בהוצאת היתר הבנייה, ולכן התקנה יכולה לסייע להקל על הוועדות המקומיות מבחינת ההליך הבירוקרטי והעומס. הצד השני הוא שיש פה העברת אחריות למורשה בהיתר. הוועדה המקומית לא עורכת בקרה. האחריות המלאה היא על המורשה".

אלא שלפי דיוני ועדת הפנים מאמש, בתיקון שנדון בימים אלה במסגרת חוק ההסדרים, האדריכל מורשה החתימה יהיה צריך להגיש "בקשה לקבלת הבהרות" לשר הפנים. בכך, למעשה, הליך הרישוי העצמי ירוקן מתוכן שכן האדריכל שוב יצטרך להביא את התוכנית לאישור העירייה.

אסף אשרוב, מהתאחדות האדריכלים, אמר: "כעת, כדי לקבל את הסמכות לרישוי עצמי, מציע הנוסח החדש שהאדריכל יקבל אישור מהוועדה המקומית. כלומר, הסמכויות יועברו רק עם הוועדה המקומית מאשרת את זה. אז או שיש היתר בנייה מקוצר, או מהיר, או שיש הליך של מורשה להיתר, שלו ניתנות הסמכויות. המדינה צריכה להחליט. או שהיא מוכנה לסמוך על המורשה להיתר שיפעל לפי התב"ע או שלא".

מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נמסר: "התיקון שמבקשים לאשר חלק מהחברים בוועדת הפנים בלחץ השלטון המקומי, יוביל לריקון מתוכן של הרישוי העצמי. האופן שבו מנוסח כעת החוק יביא למניעת יכולתו של 'המתכנן המורשה להיתר' לבצע את עבודתו. כלומר, אותו אדריכל שהסמיכה המדינה לתת היתר בנייה במקום העירייה, במטרה לקצר את הליך קבלת ההיתר, יאלץ להביא לאישור את התוכנית לעירייה. הפוך מכוונת המחוקק והפוך ממה שנדרש כדי לטפל במשבר הדיור".

על פי דו"ח מבקר המדינה מיוני 2021, משך הזמן הממוצע שלקח לקבל היתר בנייה במחצית השנייה של 2019 היה 319 ימים. לצורך קבלת היתרים, שכללו מתן הקלות או קבלת היתר לשימושים חורגים, צריך היה לחכות 407 ימים בממוצע.


תגיות