אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי ההתייקרויות: זינוק של 9% במכירות המזון מכולת בחולון. הצרכנים התרגלו למס הסוכר, וחזרו לצרוך הרבה משקאות ממותקים | צילום: תומי הרפז

בלעדי

אחרי ההתייקרויות: זינוק של 9% במכירות המזון

העלאות המחירים הרוחביות שאושרו לספקים בדצמבר התבטאו כבר במכירות הכספיות של ינואר. וזה עוד לפני הייקור הצפוי של הביצים ומוצרי החלב שבפיקוח

08.02.2023, 06:02 | נורית קדוש

גל ההתייקרויות שנרשם בחודשים האחרונים הזניק את המכירות הכספיות של שוק מוצרי המזון והצריכה עם פתיחת השנה. על פי נתוני סטורנקסט, שהגיעו לידי "כלכליסט", מכירות שוק המזון ומוצרי הצריכה עלו בינואר ב־9.1% בהשוואה לינואר 2022. מדובר בשיעור חריג, ולשם השוואה בינואר 2022 נרשמה ירידה של 5.2% במכירות. ניתן להעריך כי הזינוק החד נרשם מההתייקרות הרוחבית שנרשמה בענף המזון, הטואלטיקה והמוצרים לבית בעקבות העלאת מחירים שביצעו 17 מ־20 הספקים הגדולים ועוד עשרות ספקים קטנים ובינוניים. במהלך חודש דצמבר אושרו העלאות המחירים של ארבע חברות המזון הגדולות בענף: תנובה, שטראוס, אסם ויוניליוור, שהשפעתן על היקף המכר גדולה. בנוסף, חברות גדולות נוספות כמו זוגלובק, עוף טוב, וילי פוד ומחלבות גד, העלו מחירים במקביל.

מדד המחירים שעורכת החברה יתפרסם רק בהמשך השבוע, אולם ניתן להעריך כי העלאות המחירים שנרשמו בדצמבר הזניקו את המדד, שעמד בסיכום 2022 על 5.1%. מדד המחירים צפוי להמשיך לעלות גם השנה, נוכח התייקרויות נוספות שצפויות להכנס לתוקף בחודשים הקרובים, ובראשן עלייה של 16% במחירי הביצים והערכות כי מחירי מוצרי החלב שמצויים תחת צו הפיקוח על המחירים יזנקו במאי בכ־15%. בנוסף לכך חברות המשקאות, שדחו את ההתייקרות שתכננו עד לאחר ביטול מס הסוכר, צפויות לבחון את הנושא מחדש ואולי להקדים את הצעד, נוכח העיכוב ביישום ההבטחה לבטלו.

הזינוק במכירות ינואר הובל על ידי קטגוריית המשקאות, שמכירותיה זינקו ב־17.6% בהשוואה לינואר אשתקד והסתכמו ב־414.3 מיליון שקל. העלייה החדה נרשמה אחרי שבינואר אשתקד נכנס לתוקף מס הסוכר שהזניק את מחירי המשקאות מכ־6.5 שקלים לבקבוק 1.5 ליטר לכ־9 שקלים, מה שגרם לצרכנים לצמצם את הצריכה. אלא שנראה כי ככל שחלף הזמן הסתגלו הצרכנים למס ושבו להיקפי הקנייה שקדמו להטלתו. זאת ועוד, ינואר השנה היה חם במיוחד, מה שתרם עוד להגדלת הצריכה של משקאות קלים.

עלייה חדה נרשמה גם בקטגוריית המוצרים לבית, הכוללת את הכלים החד־פעמיים שהתייקרו בחדות בדצמבר 2021 בעקבות הטלת מס בגובה 11 שקל לק"ג. הצרכנים שנערכו להתייקרות הגדילו את קניית המוצרים החד־פעמיים לפני כניסת המס לתוקף, כך שבינואר אשתקד החזיקו מלאי גדול בבית, מה שהוביל לירידה של 4.6% במכירות המוצרים לבית בינואר 2022. סיום המלאים הביתיים וההסתגלות למס הביאו בינואר לעלייה של 11.2% במכירות המוצרים לבית, שהסתכמו ב־364.9 מיליון שקל. בנוסף לכך נרשמו עליות מחירים בתחום מוצרי הנייר וחומרי הניקוי על ידי סנו, נייר הטואלט, חיתולי ומגבוני האגיס של חוגלה ומוצרי חברות נוספות.

בין הבטחות הבחירות המרכזיות של הממשלה הנכנסת, עמד ביטול מס הכלים החד פעמיים, שכבר אושר, למרות שבמרבית הרשתות לא הורידו מחירים לצרכנים, בטענה שבידיהן מלאי עליו שילמו כבר את המס. ההתחייבות לבטל את מס הסוכר, נבחנת כעת מחדש, ככל הנראה בשל החשש לאבד את ההכנסות ממיסים מהם נהנתה קופת המדינה בשנה החולפת. מכירות מוצרי הטיפוח, עלו בינואר ב-10.5%, בהמשך להעלאות מחירים שביצעו במהלך השנה החולפת סנו, שסטוביץ המחזיקה במותגי פלמוליב וקולגייט, דיפלומט המחזיקה במותגי ההיגיינה הנשית אולווייז ואולדייז, במותג החיתולים פמפרס ובמותג הגילוח ג'ילט. את העלייה המתונה ביותר, בשיעור של 7.6%, רשמה קטגוריית המזון, שמכירותיה הסתכמו ב־3.228 מיליארד שקל. זאת לאחר שאסם העלתה מחירים בשיעור של עד 5.9%, תנובה העלתה את מחירי מרבית מוצרי החלב שלה ב־4.7%, שטראוס בשיעור של עד 9.5%, ויוניליוור העלתה מחירים בשיעור של עד 15%.

תגיות