אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארדואן מנסה לעצור את הידרדרותו הפוליטית באמצעות החרם על ישראל ארדואן; מימין: הפגנות נגד ישראל ביום שישי האחרון באיסטנבול. נושא הסחר עם ישראל היה שיקול עבור מצביעים שמרנים בבחירות המקומיות | צילומים: Akos Stiller/Bloomberg, AP Photo/Khalil Hamra

פרשנות

ארדואן מנסה לעצור את הידרדרותו הפוליטית באמצעות החרם על ישראל

אחרי שנחל תבוסה בבחירות המקומיות, ארדואן החליט לשנות כיוון ולהכריז חרם יצוא על ישראל. הסיבה לכך נעוצה בעלייתו של כוח אסלאמיסטי חדש בהובלת פאתיח ארבקאן שמאגף אותו מימין. ארדואן מקווה ש"הקלף הישראלי" יצליח לבלום את הנסיקה של ארבקאן, והכלכלה הישראלית תשלם את המחיר

09.04.2024, 16:28 | דורון פסקין

נוכח הרוחות המנשבות מאנקרה ומאיסטנבול מאז 7 באוקטובר, ההודעה של טורקיה היום (ג') על חרם יצוא לישראל אינה צריכה להפתיע. מה שכן מפתיע הוא העיתוי. הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן משתלח בישראל ובמנהיגיה מאז החלה המלחמה ברצועת עזה, אך עד כה נמנע מצעדים דרסטיים כנגדה. לכן נשאלת השאלה - מה הניע את הצמרת הטורקית לשנות כיוון, ודווקא עכשיו?

התשובה נעוצה בתוצאות הבחירות המקומיות. בבחירות הללו, שלגביהן ארדואן הכריז כי יהיו האחרונות שלו כמנהיג, נחלה מפלגת השלטון שלו "הצדק והפיתוח" מפלה שאינה זכורה מאז עלתה לשלטון לפני יותר משני עשורים. המפלגה של ארדואן הפסידה בבחירות בכל חמש הערים הגדולות במדינה ושיעור ההצבעה לו זכתה ברמה הארצית ירד. גם בערים בהן הצליחה מפלגתו של ארדואן לנצח, ברוב המקרים זה היה בשיעור תמיכה נמוך יותר ממה שהשיגה בבחירות המקומיות הקודמות בשנת 2019.

הירידה בפופולריות של מפלגת הצדק והפיתוח בבחירות האחרונות קשורה למצב הכלכלי הלא מלבב שמאפיין את טורקיה ואותו מרגישים בכל יום מיליוני טורקים, בין אם עקב האינפלציה המהירה או ירידת כוח הקנייה שלהם. עם זאת, נושא המשך הסחר עם ישראל היה כל העת ברקע הבחירות, בעיקר בקרב המצביעים השמרנים, שבאופן מסורתי נוטים לטובת מפלגתו של ארדואן. בעצרות של ארדואן לפני הבחירות הונפו שלטים בגנות המשך הסחר עם ישראל, וזה נמשך גם אחרי הבחירות. בשבת האחרונה למשל בכיכר תקסים המרכזית באיסטנבול נערכה הפגנה סוערת במחאה על המשך יחסי הסחר עם ישראל ו-43 מפגינים נעצרו.

מי שיצאה נשכרת מקידום הרעיון שיש לעצור את הסחר עם ישראל היא מפלגה איסלאמיסטית חדשה – "מפלגת הרווחה החדשה" – שמאתגרת את ארדואן מימין. המפלגה הזו הביסה את מפלגתו של ארדואן בשלושה מחוזות. לא בכדי הודה הנשיא ארדואן בשיחות סגורות שצוטטו בתקשורת הטורקית כי ההפסד בבחירות נבע מחוסר יכולתה של מפלגתו להסביר את המשך הסחר עם ישראל.

בראש מפלגת הרווחה החדשה עומד מנהיג צעיר בשם פאתיח ארבקאן, בנו של ראש ממשלת טורקיה בעבר, שהקים בעבר מפלגה איסלאמיסטית שעל חבריה נמנה גם ארדואן עצמו בתחילת דרכו. ארבקאן הצעיר ניגח לכל אורך מסע הבחירות הנוכחי את ארדואן ואת אנשי מפלגתו בטענה כי הם מאפשרים את המשך הסחר עם ישראל וכי חברות הקשורות באישים ממפלגתו של ארדואן גורפות הון אישי בזכות הסחר עם ישראל. ההצלחה של ארבקאן בבחירות האחרונות על חשבון המפלגה השלטת יצרה חשש בקרב ארדואן ואנשיו כי בימים אלה מתפתחת מתחת לאפם אלטרנטיבה שלטונית אסלאמיסטית. ארדואן ואנשיו מנסים לבלום את הנסיקה של ארבקאן, ואחת הדרכים לכך היא השימוש ב"קלף הישראלי".

הניסיונות של ממשלת ארדואן לשדר לציבור כי הסחר עם ישראל נמצא בירידה לא שכנעו עד כה. מוקדם יותר השבוע במסגרת ניסיונות השכנוע טען משרד המסחר הטורקי כי שווי הסחר בין טורקיה לישראל ירד משמעותית מאז תחילת המלחמה בעזה. לפי נתונים שפרסם משרד המסחר הטורקי, מ-7 באוקטובר עד 20 במרץ, שווי הסחר בין שתי המדינות ירד בכמעט 33%. היצוא של טורקיה לישראל ירד ב-30% בעוד שהיבוא הטורקי מישראל צנח ב-43.4%. לפי הדיווחים בטורקיה, עיקר הסחר עם ישראל מהצד הטורקי נעשה על ידי חברות פרטיות, בעוד גופים ממשלתיים הורידו הילוך. החרם שהוכרז היום צפוי להוריד עוד יותר את הסחר עם ישראל, וארדואן מקווה כי במקביל זה מה שיצליח להחזיר למפלגתו את הפופולריות.

תגיות