אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח שוק העבודה: האינפלציה הגדילה את פערי השכר עבודה מהבית | צילום: freepik

דו"ח שוק העבודה: האינפלציה הגדילה את פערי השכר

לפי משרד העבודה, המשכורות הממוצעות בענפי השכר הגבוה ממשיכות להתרחק מיתר המשרות. עבודה מרחוק היא נחלת אזור המרכז - כמעט פי שלושה מבפריפריה

05.07.2023, 06:00 | שחר אילן

פערי השכר במשק גדלו מאוד בשנה האחרונה בשל האינפלציה. מ־2012 עד 2019 עמד השכר הממוצע לעובד בענפים עם שכר גבוה, כמו ההייטק והשירותים הפיננסיים, על פי 4.1 מאשר השכר הממוצע לעובד בענפים עם שכר נמוך. ב־2022 הוא זינק לפי 4.6 והחוקרים מייחסים זאת בעיקר לשנת האינפלציה האחרונה.

הנתונים מופיעים בדו"ח שוק העבודה בישראל ל־2022 שמפרסם היום (ד') משרד העבודה. בשנות הקורונה סבלו נתוני השכר הממוצע מעיוותים בשל הוצאת עובדים רבים בשכר נמוך לחל"ת. על פי הדו"ח, ב־2022, לאחר ההתאוששות ממשבר הקורונה, חזר השכר הממוצע לקו המגמה של העשור הקודם של עלייה ממוצעת של 2.2% לשנה. אלא ש־2022 היתה חריגה בשל רמת האינפלציה הגבוהה ביותר בעשורים האחרונים – 5.3%. מתברר שבענפי השכר הגבוה, השכר הממוצע עדין גבוה ב־2.3% מקו המגמה הרב שנתי. אבל בענפי השכר הנמוך השכר הממוצע נמוך מקו הממוצע הרב שנתי ב־10.4%. מדובר בענפים, כמו סיעוד ורווחה, תחזוקה, אבטחה ומזון ומשקאות.



על פי הדו"ח, אחת הסיבות לשחיקה הגדולה בשכר בענפי השכר הנמוך היא העובדה ששכר המינימום נותר קפוא על 5,300 שקל מ־2017 ועד סוף הרבעון הראשון של 2023. באותה תקופה השכר הממוצע במשק עלה ב־17%. מנהלת צוות המחקר במשרד העבודה, נילי בן טובים, אומרת, ש"זו עוד עדות שענף ההייטק הוא צפלין ולא קטר. יש ניתוק וקיטוב בין ענפי תעסוקה שונים בישראל שמתנהלים בצורה מאוד שונה. הדבר בעייתי ומסוכן חברתית".

עוד בעיה שמגלה הדו"ח היא שעבודה מרחוק, שגילמה הזדמנות גדולה להעסקת עובדים מהפריפריה אצל מעסיקים במרכז, לא מקיימת את ההבטחה הגלומה בה. יתר כל כן, מתברר שבמציאות קורה ההיפך. על פי הדו"ח, 24% מהעובדים בתל אביב והמרכז מבצעים חלק מהעבודה מהבית לעומת 9% בלבד מהעובדים בפריפריה (מחוזות צפון ודרום), כלומר כמעט פי שלושה. במחוזות ירושלים וחיפה ויו"ש כ־16% מהעובדים מבצעים חלק מהעבודה מהבית.

הדו"ח קובע, כי אחד הגורמים המרכזיים לפערי העבודה מרחוק הוא השוני במקצועות ומשלחי היד. בעוד שבמרכז נפוצים יותר מקצועות טכנולוגיים המאפשרים עבודה מרחוק, בפריפריה עובדים רבים יותר בתחומי התעשייה והבנייה, שאינם מאפשרים עבודה כזו. כך למשל 42% מהמועסקים בהייטק עובדים חלק מהזמן מהבית. אלא שהעובדים בהייטק מהווים 16% ממועסקים במרכז ורק 8% בפריפריה.

מתברר שגם בין העובדים בהייטק יש פערים בנושא העבודה מרחוק בין המרכז לפריפריה. רק 48% מהמתכנתים מהפריפריה עובדים מהבית לעומת 61% במרכז. מנהלת אגף אסטרטגיה ותכנון מדיניות במשרד העבודה רוני שניצר אומרת שאחד ההסברים האפשריים לכך יכול להיות שתשתיות האינטרנט במרכז מקלות על עבודה בבית לעומת תשתיות פחות טובות בפריפריה.

תגיות