אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשקיעים כבר מצפים לריבית של 4% בארה"ב וחוששים שזה לא הסוף ג'רום פאוול יו"ר הפדרל ריזרב ברקע וול סטריט | צילום: איי פי

פרשנות

המשקיעים כבר מצפים לריבית של 4% בארה"ב וחוששים שזה לא הסוף

תגובת השווקים לנתוני האינפלציה בארה"ב מלמדת עד כמה גדולה שם העצבנות בכל הקשור למדד ולהשפעתו על הריבית. לכך יש להוסיף את הקו הניצי של יו"ר הפד, שהאינפלציה בראש מעייניו והוא נחוש להילחם בה גם במחיר של פגיעה בצמיחה

15.09.2022, 06:12 | עירית אבישר

"הכל קם ונופל על האינפלציה בארה"ב": מי שהיה צריך עוד עדות לרגישות השווקים לנתוני האינפלציה, קיבל אותה שלשום במלוא העוצמה. בארה"ב פורסמו נתוני האינפלציה שהיו מאכזבים לעומת הציפיות והעידו על קצב אינפלציה שנתי של 8.3% לעומת ציפייה ל־8%. ואולם, התגובה שנרשמה בוול סטריט היתה חסרת פרופורציה: S&P 500 ירד ביותר ב־4% ונאסד"ק איבד יותר מ־5% - מה שמעיד על כמה השווקים עצבניים ואולי אף היסטריים בכל הקשור לנתוני האינפלציה והשפעתם על הריבית הצפויה.

התגובה הקשה בשווקים נבעה מנתון אינפלציית הליבה שעלה ב־0.6% לעומת צפי לעלייה של 0.3% - דבר שמלמד על כך שהאינפלציה היא רוחבית, מתפרסת לתחומים רבים, ולא נרגעת מהר כל כך. לכך יש להוסיף את הקו הברור שמציג יו"ר הפד ג'רום פאול שלפיו האינפלציה היא בראש סדר העדיפויות שלו, וכי הוא נחוש להילחם בה גם במחיר של פגיעה בצמיחה. המשקיעים מתרגמים את שתי העובדות האלה לצפי להמשך העלאות ריבית.

הנפילות בבורסות וול סטריט גררו אחריהן את השווקים ברחבי העולם - אם כי הירידות בשווקים מחוץ לארה"ב היו מתונות יותר של 2%-1%, זאת על רקע ציפייה לפתיחה חיובית במסחר בוול סטריט אתמול.

"סיכוי של 40% שהריבית תגיע ל־4.2% בסוף השנה": מודי שפריר, אסטרטג ראשי בחדר המסחר בבנק הפועלים מציין כי "הכל קם ונופל על האינפלציה בארה"ב, שמקרינה על כל העולם. כשאינפלציית הליבה עולה בשיעור חד מהציפיות, והפד ניצי מאוד, ואומר שבכוונתו להמשיך ולהעלות את הריבית בחדות, אז זה עוד יותר מגביר את הציפיות להעלאות חדות".

שפריר מציין כי ניתן לראות את הלחץ של המשקיעים בתמחור העלאת הריבית בארה"ב - שצפויה בשבוע הבא - שרק הולך ועולה: "עד לאחרונה השוק תימחר סיכוי של 50% שהריבית בארה"ב תעלה ב־0.75% בפגישה הקרובה בספטמבר. אחר כך פאוול דיבר והפגין את הנחישות לגבי המלחמה באינפלציה - וההסתברות עלתה ל־90%. אחרי נתוני האינפלציה האחרונים, זה כבר הפך לעובדה מוגמרת שזו ההעלאה הצפויה, והשוק אפילו מתמחר הסתברות של 40% בערך שהריבית תעלה ב־1% שלם ותגיע לריבית של כ־4.2% בסוף השנה".

הבעיה היא שגם אי־הוודאות לגבי רמת הריבית הסופית בסייקל הזה אינה סופית. הרי לפני כמה חודשים, איש לא העריך שהתחזית לריבית בארה"ב תגיע ליותר מ־4%. החשש הוא שהריבית לא תיעצר ב־4%, ואולי אף תעלה יותר, וזו כבר רמה ריבית דרמטית לשווקים, שמדכאת השקעות ומהווה ריבית אלטרנטיבית נאה לשוק ההון. לכן, השווקים עצבניים ומגיבים בחדות, שנראית לכאורה מוגזמת ביחס לנתון שפורסם שלשום.

נראה כי התנודתיות שנרשמת כיום בשווקים גם נובעת מהקצב הגבוה של האירועים: בעבר העלאות הריבית היו מתונות יותר, כך שניתן לשווקים זמן לעכל את התהליכים. כעת, העלאת ריבית של 0.5% כבר נחשבת שגרה, והעלאה של 0.75% לא חריגה מאוד כשם שהיה בעבר.

סיפור האינפלציה והריביות עוד רחוק מקו הסיום: בנוסף, המשקיעים אולי גם חשבו שאם הריבית תעלה מהר ובחדות, אפשר יהיה לטפל באינפלציה במהירות ולחזור לשגרה. אלא שנתוני האינפלציה שפורסמו שלשום בארה"ב מראים שזו היתה גישה קצת נאיבית. מלחמה באינפלציה אינה עניין של זבנג וגמרנו. אמנם בצד הסחורות, מחירי האנרגיה והתובלה נראה שאכן האינפלציה היא בכיוון של התמתנות וירידה, אך במקביל לכך מתחילה להתפתח אינפלציה במחירי השירותים: העלאת המחירים נהפכה לסוג של טרנד, בין אם היא מוצדקת ובין אם לא. היא מתקבלת יותר בהבנה בקרב הציבור ומתדלקת את המשך האינפלציה.

במקביל לכך, מצב המשק, בטח בישראל, הוא טוב: עם אבטלה נמוכה וצריכה גבוהה - ולכן העלאות המחירים והריבית לא משפיעות עדיין על הצריכה. יכול להיות שצריך יותר סבלנות, ולוקח להעלאת הריבית זמן לחלחל ולהשפיע, ויכול להיות שפשוט נצטרך לראות עוד יותר העלאות ריבית שידכאו את צד הביקושים.

בסופו של דבר מתבררים שני דברים: הראשון הוא שסיפור האינפלציה והריביות עוד רחוק מסיום. הדבר השני הוא שערך התחזיות בכל הנוגע לאינפלציה מוגבל מאוד. מאז ומתמיד ערכן של תחזיות היה מוטל בספק, אולם בתקופה זו של תנודות כה חדות הוא כמעט בלתי אפשרי לחיזוי. לכן, כל פעם מתאכזב השוק או מגיב בהתלהבות יתירה לכל נתון שסוטה מהתחזיות.

העיניים בישראל נשואות אל פרסום המדד המקומי: אז מה צפוי קדימה? את זה כמובן קשה לחזות. גורמים בשוק ההון מעריכים שכאשר המשקיעים יראו שהריבית מתחילה להשפיע, והאינפלציה חוזרת לתוואי סביר, הם יבינו שמגמת העלאות הריבית צפויה להיעצר. ואז - בהנחה שבינתיים המשק לא יחווה האטה דרמטית (מה שישפיע על רווחי החברות והשווי שלהן) - נראה איזושהי התייצבות, ובעיקר פחות פאניקה ותנודות חדות.

באשר לישראל, אנחנו תמיד יכולים להתנחם בכך שמצבנו טוב יותר. אם ארה"ב מגיעה לאינפלציה של 9%-8% בשנה, כאן העלייה היא בערך חצי מכך. בנוסף, תמהיל המניות בשוק המקומי הוא כזה שבו יש משקל לא מבוטל לחברות שדווקא מרוויחות מהסיטואציה הזאת, כמו הבנקים שהכנסותיהם עולות כשהריבית עולה, או חברות האנרגיה שנהנו מעליות מחירי האנרגיה בשנה האחרונה. אבל עדיין, ישראל מושפעת מהנעשה בעולם, ולראיה הבורסה בתל אביב איבדה אתמול כ־1.5% במדדים המובילים. כעת, העיניים בישראל נשואות אל מדד המחירים לצרכן המקומי שיפורסם היום. אם גם הוא יאכזב, הירידות לא יפסחו על השוק המקומי.

תגיות