אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המחסור בשבבים מגיע לארץ: המבצעים על מכשירי סלולר נעלמו דוכן מכשירי סלולר | צילום: טל שחר

בלעדי לכלכליסט

המחסור בשבבים מגיע לארץ: המבצעים על מכשירי סלולר נעלמו

העיכובים ביבוא מכשירי סלולר בשל המחסור בשבבים הובילו לביטול מבצעי קיץ, שהיו מוזילים מדי שנה את מחירי המכשירים ב־5%-3%: "אין מלאי, אין הנחות"

07.07.2021, 07:03 | רועי ברגמן

המחסור העולמי בשבבים צפוי להכות ממש בקרוב גם בשוק המכשירים הסלולריים בישראל. לדברי גורמים בתחום ההפצה והשיווק, ההשלכות של המחסור מתחילות להיות מורגשות כבר עכשיו. כך, בעוד הזמנות מכשירים בעבר היו נענות בתוך 20-10 ימים, כעת מתארכות לפרק זמן כפול של 40-30 ימים. בשוק מורגש מחסור בדגמים מסוימים, אבל לרוב הוא נפתר בתוך ימים.

קראו עוד בכלכליסט:

ההשפעה האמיתית של המחסור צפויה להתבטא במחיר. בענף מעריכים כי הנחות ומבצעים שהצרכנים הישראלים הורגלו לראות בשנים קודמות לא יחזרו על עצמם בחודשים הקרובים ודה פקטו המחיר הממוצע יהיה גבוה מבעבר. גורם בענף סיפר ל”כלכליסט” כי בכל שנה בחודשי הקיץ יוצאים עם מבצעים שמוזילים את המכשירים בכ־5%-3%, הנחה שעשויה להגיע למאות שקלים לצרכנים. הקיץ הנוכחי חלק מהמפיצים ויתרו על המבצעים כדי לשמר את רמת הרווחיות שלהם. 

אחד המשווקים המקומיים סיפר כי סמסונג, שמחזיקה בכ־50% מנתח השוק המקומי, תכננה לבצע מהלך שיווקי גדול של הנחות וגנזה אותו נוכח המצב. “אנחנו רואים את המצב בשוק. למתחרים שלי אין כמעט מלאים, אז אין שום סיבה לצאת בהנחות”, ציין המשווק. 

אלי אדדי, מנכ”ל דינמיקה, המייבאת מכשירי סמסונג ואפל לישראל, מציין כי נוצר מחסור משמעותי בעיקר במכשירי סמסונג מדגמי הביניים A72 ו־A52. לפי הערכות, סמסונג מעדיפה להעביר את מלאי השבבים שלה לייצור מכשירי הפרימיום, כמו הגלקסי S21 אולטרה. מי שמנסות להיכנס לשוק ולתפוס את נתח השוק של המכשירים האלה הן יצרניות סיניות עם מכשירים כמו OPPO ו־VIVO שנכנסו לישראל לאחרונה. 


אלי אדדי מנכ"ל דינמיקה, צילום: רמי זרנגר אלי אדדי מנכ"ל דינמיקה | צילום: רמי זרנגר אלי אדדי מנכ"ל דינמיקה, צילום: רמי זרנגר


עליות מחירים הגיעו כבר לשוק העולמי. בשבוע שעבר שיאומי הסינית דיווחה על ייקור מכשירי הסלולר והטלוויזיות שהיא מוכרת בהודו – שוק שבו היא נחשבת למובילה — בשיעור של 6%-3% בשל מה שהיא הגדירה כ”מחסור ברכיבים ועלייה בעלויות השילוח”. האם עליית מחירים דומה תגיע גם לישראל? לדברי אדדי מדינמיקה, “בשנה האחרונה ספגנו את ההתייקרות של המכשירים ושל עלויות השינוע בזכות הירידה בשער הדולר, כך שהצרכן הישראלי לא הרגיש זאת”. עם זאת, הוא אינו יכול להתחייב שיוכלו להמשיך כך גם בעתיד. 

דוכן מכשירי סלולר. מנכ”ל דינמיקה: “ספגנו עד כה התייקרויות”, צילום: טל שחר דוכן מכשירי סלולר. מנכ”ל דינמיקה: “ספגנו עד כה התייקרויות” | צילום: טל שחר דוכן מכשירי סלולר. מנכ”ל דינמיקה: “ספגנו עד כה התייקרויות”, צילום: טל שחר

זמן ההמתנה לקבלת שבבים חדשים התארך לכ-18 שבועות

לפי בלומברג, זמן ההמתנה שלו נדרשות יצרניות להמתין לקבלת שבבים חדשים התארך לכ־18 שבועות בממוצע לעומת שבועות בודדים בלבד לפני המשבר הנוכחי. משבר השבבים הנוכחי הוא תוצאה של מגפת הקורונה שבתחילתה פגעה במחוזות הייצור של השבבים במזרח אסיה, כשהמדינות נאלצו להיכנס לסגרים ולהשבית את הפעילות במפעלים, כשמנגד חלה עלייה בביקוש לשבבים כשיותר ויותר אנשים עברו לעבוד מהבית ורכישות הציוד הנדרש לשם כך – מחשבים, אביזרי רשת וכדומה – עלו משמעותית. 

על פי הערכות של גורמים בענף השבבים, המחסור יימשך לפחות עד תחילת השנה הבאה, כאשר ההערכות הפסימיות מדברות על אמצע 2022. בחודש מאי הודיע נשיא ארה”ב ג’ו ביידן על תוכנית תמריצים של 52 מיליארד דולר שיושקעו בייצור שבבים מקומי במטרה לסייע למדינה להתגבר על המחסור ולעודד את התעשייה המקומית.  

למרות ההבטחה, נראה שהצרות רחוקות מלהסתיים כשבשבועות האחרונים יש התפרצויות מחודשות של מגפת הקורונה במרכזי ייצור שבבים בדרום קוריאה, מלזיה, טייוואן ובעיקר גל שלישי של קורונה בווייטנאם (האחרונה נחשבת לאחד המוקדים המרכזיים לייצור שבבים לטלפונים חכמים ובמיוחד לסמסונג). אלה החריפו עוד יותר את המשבר, כשהעבודה במפעלי השבבים טרם שבה לסדרה. 

תגיות