אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האגודה למען החייל מנסה למכור, עיריית תל אביב מפקיעה מגרש החניה ברחוב פנקס פינת ויצמן בתל אביב | אוראל כהן

בלעדי

האגודה למען החייל מנסה למכור, עיריית תל אביב מפקיעה

האגודה טוענת לחוסר תום לב מצד העירייה, שהכריזה על הפקעת המגרש ברחוב פנקס חמישה ימים לאחר פרסום מכרז למכירתו. העירייה: "הייעוד הוא למבני ציבור"

08.06.2022, 06:00 | אמיתי גזית

עיריית תל אביב מאיימת לסכל מכירת מגרש של "יחד למען החייל" (הגוף המשותף לקרן ליב"י והאגודה למען החייל). המגרש – בפינת הרחובות ויצמן ופנקס, מול בית החייל שמוכר בזכות אולם התאטרון שבו – נמצא בבעלות חברה בשם נכסי חייל, השייכת לקרן ליב"י ומשרד הביטחון. השטח משמש היום כחניון ומוכר גם בשם "הבור" משום שהוא נמוך בכארבעה מטרים מגובה המדרכה. ב־13 במאי "יחד למען החייל" פרסמה מודעה שהזמינה יזמים להגיש הצעות לקניית המגרש. אלא שחמישה ימים אחר כך, ב־18 במאי, החליטה העירייה להפקיע את המגרש, צעד שהוביל להקפאת הליך המכירה.

המגרש משתרע על 5.1 דונם, שמהם 2.3 דונם בבעלות ליב"י ומשרד הביטחון והשאר בבעלות העירייה. השטח כולו מסומן בייעוד ציבורי. ב־20 השנה האחרונות העירייה והאגודה למען החייל ניסו לקדם תוכנית בנייה משותפת. ל"יחד למען החייל" יש הסכם חכירה עד שנת 2059 בנוגע למגרש בית החייל, שמעבר לכביש. ב־2019 נבחנו שתי חלופות: האחת היתה הקמת בניין להשכרה ארוכת טווח ודיור מוגן בשטח הבור בלבד; והשנייה היתה נרחבת בהרבה וכללה בניית מגדלים משני צדי הצומת שיכללו גם משרדים ודירות למכירה. אבל היוזמות האלה נכשלו בין היתר משום שנדחו על ידי מהנדס העיר.

המגרש ברחוב פנקס. בשוק מעריכים כי המכירה יכולה להניב כ־200 מיליון שקל, אוראל כהן המגרש ברחוב פנקס. בשוק מעריכים כי המכירה יכולה להניב כ־200 מיליון שקל | אוראל כהן המגרש ברחוב פנקס. בשוק מעריכים כי המכירה יכולה להניב כ־200 מיליון שקל, אוראל כהן

במגרש בייעוד ציבורי בתל אביב אפשר לבנות שימושים סחירים מסוימים כגון מעונות סטודנטים, בית דיור מוגן ואף דיור להשכרה, ובנוסף לכך מעט שטחי מסחר. בסך הכל במגרש כולו אפשר לבנות בניינים בני 10 קומות ששטחם הבנוי כ־20 אלף מ"ר ועוד כ־300 מקומות חניה תת־קרקעיים. בשוק מעריכים כי מכירת החלק של "יחד למען החייל" יכולה להניב כ־200 מיליון שקל. "יחד" תכננה להשתמש בהכנסות האלה להקמת בית חייל במגרש אחר באזור תל אביב.

אלא שבעקבות החלטת העירייה להפקיע את המגרש, "יחד למען החייל" הקפיאה את הליכי המכירה והחלה בהליך לביטול ההפקעה. עו"ד לוי אמיתי ממשרד גולדפרב זליגמן, המייצג את "יחד", שיגר מכתב לעירייה בדרישה לבטל את החלטת ההפקעה. בין היתר נטען כי עיתוי ההפקעה והיעדר הצדקה מהותית ותכנונית מצביעים על חוסר תום לב מצד העירייה. בנוסף נטען כי מבחינה טכנית ההליך אינו תקין.

בין השורות אפשר להבין כי "יחד" רומזת לכך שהעירייה מבקשת ליהנות בעצמה מפירות מכירת או החכרת המגרש. גם מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בשלב זה העירייה אינה מקדמת שום תוכנית במגרש, והשימוש בו עוד לא ידוע.

יורם שמואל (יה־יה) יאיר, יו"ר "יחד למען החייל". דרש לבטל את החלטת ההפקעה, ויקיפדיה יורם שמואל (יה־יה) יאיר, יו"ר "יחד למען החייל". דרש לבטל את החלטת ההפקעה | ויקיפדיה יורם שמואל (יה־יה) יאיר, יו"ר "יחד למען החייל". דרש לבטל את החלטת ההפקעה, ויקיפדיה

ביולי 2016 קיבלה תוקף תוכנית של העירייה לגבי כלל המגרשים בייעוד ציבורי ברחבי העיר. התוכנית מגדירה מה אפשר לבנות במגרשים הללו ובאילו תנאים. אחד הסעיפים בתוכנית הזו מאפשר על פי פרשנות העירייה להפקיע את המגרש של "יחד". על פי הסעיף הזה, העירייה רשאית להפקיע מגרשים בייעוד ציבורי ולרשום אותם על שמה.

מעיריית תל אביב נמסר התגובה: "מדובר במגרש בייעוד מבני ציבור הנדרש כהיצע למגרשים ציבוריים לאור ההתחדשות הצפויה ברובע 4 ובמרכז העיר בכלל והמחסור הקיים במבני ציבור ומוסדות חינוך. השימושים במגרש הם בהתאם לתוכנית צ', שנועדה לאפשר שימוש מיטבי ויעיל בשטחים המיועדים לצורכי ציבור, ומאפשרת מגוון של שימושים ציבוריים בהתאם לחוק. לא נקבע עדיין שימוש ספציפי במגרש 'הבור', וכרגע לא מקודמת תוכנית בתחומו".

תגיות