אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל לשכת עורכי הדין: פסילת החתימות הדיגיטליות עלולה להביא לדחיית הבחירות מימין ראש הלשכה הזמני עו"ד עמית בכר וראש הלשכה לשעבר עו"ד אפי נוה | צילומים: דנה קופל, עמית שעל

מנכ"ל לשכת עורכי הדין: פסילת החתימות הדיגיטליות עלולה להביא לדחיית הבחירות

אורי אלפרסי כתב ליו"ר ועדת הבחירות כי ההחלטה לפסול את החתימות הדיגיטליות של התומכים במועמדים ובסיעות עלולה "להטיל בספק את קיומן של הבחירות במועדן"; עם זאת הבהיר: "מכתבי נועד לכך שוועדת הבחירות תעמוד בזמנים"

11.05.2023, 16:45 | עמיר קורץ

מנכ"ל לשכת עורכי הדין אורי אלפרסי מבהיר כי החלטת ועדת הבחירות אמש לפסול את כל טופסי חתימות התומכים במועמדים ובסיעות שניתנו באופן דיגיטלי, ולערוך בדיקות מחודשות של טופסי החתימה, עלולה להטיל בספק את קיומן של הבחירות במועדן ב-20 ביוני.

במכתב ששלח היום אלפרסי ליו"ר ועדת הבחירות של הלשכה עו"ד שלומי באשי, בעקבות ההחלטה אתמול, הוא כותב: "ברצוני להבהיר, כמנהלה הכללי של הלשכה, כמי שאמון על הצלחת הבחירות וכמי שנושא באחריות הכללית האופרטיבית, תקינות וטוהר הבחירות, כי ככל שייווצר מצב שבו לוח הזמנים יהיה בלתי אפשרי (בין השאר לאור ההתנהלות והשתלשלות האירועים האחרונים), אזי הדבר יטיל בספק את קיומן של הבחירות במועדן".

במכתבו כותב מנכ"ל הלשכה כי "בישיבת ועדת הבחירות אמש החליטו חברי הוועדה כי הם דוחים את עמדת היועמ"ש שהוצגה להם לגבי בדיקת חתימות התמיכה של המועמדים והסיעות השונות ותקינות חתימותיהם על פי מה שהיה מקובל עד כה, וקבעו בניגוד לכך כי הדבר אינו תקין ואינו בר תוקף. ההחלטה שהתקבלה אתמול על ידי חברי ועדת הבחירות מחייבת למעשה בדיקה נוספת וחדשה ובהתאם להנחיות שלא ניתנו קודם לכן למנגנון הלשכה".

לדברי אלפרסי, וכפי שהבהיר אתמול בישיבה, מנגנון הלשכה אינו כפוף לוועדת הבחירות ואינו מחויב לבצע בדיקות אלו של המועמדים והסיעות, כאשר הסמכות לבדיקות אלה היא של ועדת הבחירות עצמה ולא של המנגנון, כאשר לוחות הזמנים להם ועדת הבחירות מחויבת הם "קצרים ביותר ועליה לעמוד בלוחות זמנים אלו". הוא כותב עוד שלמנגנון הלשכה ישנן משימות שוטפות שהוא מחויב להן, והוא אינו ערוך לבצע בדיקות נוספות וחדשות ב"סד הזמנים הדחוק הקיים", כאשר ממילא הסמכות לביצוע בדיקות אלו היא של ועדת הבחירות.

הוא ציין כי כל טופסי החתימות של כל המועמדים למוסדות הלשכה נמצאים במשרדיה, וכי "חברי הוועדה מוזמנים לבצע את הבדיקות האמורות בהתאם להחלטתם מאתמול", וכי ככל שוועדת הבחירות תקבל החלטה להסתייע בגורם חיצוני היא רשאית לפנות אליו, "כדי לבחון תקציב והיתכנות לשכירת גורם חיצוני כזה".

כל מועמד בבחירות לראשות הלשכה נדרש להגיש עם הצגת מועמדותו לפחות 550 חתימות של עורכי דין תומכים. על פי החלטה קודמת של ועדת הבחירות מ-20 באפריל, שלושה ימים לפני סגירת הרשימות לבחירות, הוחלט – בהתאם לחוות דעת היועצת המשפטית של הלשכה – לאפשר שימוש בחתימות דיגיטליות בהיוועדות חזותית.

הפרסום היום של המכתב ששלח אלפרסי עורר סערה בלשכה, ובעקבותיה מנכ"ל הלשכה ביקש הערב להבהיר כי "הבחירות ללשכת עורכי הדין יתקיימו במועדן, דהיינו בתאריך 20.6.2023. מכתבי שנשלח היום (ה') ליו"ר ועדת הבחירות נועד אך ורק להבהיר את המצב הקיים נוכח התנהלותה של ועדת הבחירות, וכדי שוועדת הבחירות תוכל לעמוד בלוחות הזמנים להם היא מחויבת מכוח הדין. כל ניסיון לקשור בין נושא החתימות הדיגיטליות לכשירותם של המועמדים והסיעות ו/או לשוות למכתב נופך הרומז לדחיית הבחירות איננו במקום".

אתמול הצביעה ועדת הבחירות אחרי דיון סוער ברוב קולות (13 נגד 6) על הצעת החלטה לפיה "כל החתימות שהן חתימות דיגיטליות שהן לא מאושרות על פי חוק חתימה דיגיטלית תיפסלנה באופן שהן תהיינה VOID כאילו לא הוגשו מלכתחילה". זאת בעקבות מהלך שהוביל בימים האחרונים עו"ד דורון ברזילי, ראש הלשכה לשעבר, המתמודד בבחירות. הוא טען כי טופסי החתימות שהגיש ראש הלשכה לשעבר אפי נוה, המתמודד בבחירות, לא היו תקינים והוגשו שלא כדין וכחוק, ופעל לפסילתם.

יו"ר ועדת הבחירות הבהיר אמש כי "לאור החלטה זו בדבר פסילת חתימות כאילו לא הוגשו מלכתחילה, יכול ומועמדותם של מועמדים למוסדות הלשכה או רשימות מועמדים (סיעות) תיפסלנה באופן כזה שהוא אינו בר תיקון, וזאת בניגוד לעמדת הייעוץ המשפטי שהובעה במהלך הישיבה, כך שהם לא יוכלו להתמודד כלל בבחירות הקרובות. מאחר שמדובר למעשה בהחלטה כללית ורוחבית ולא פרטנית, על כל חבר ועדה שסבור כי מי מהמועמדים או הסיעות אינו עומד בהחלטת ועדת הבחירות האמורה מהיום, עליו להגיש לוועדה רשימת ליקויים שמית מפורטת ומנומקת המסבירה מדוע יש לפסול את המועמדות, וזאת כדי שהודעה מתאימה תישלח למועמד/ים. רשימות אלו, ככל שיוגשו, יועברו לעיון חברי הוועדה כדי שתתקיים הצבעה פרטנית בישיבה הבאה של ועדת הבחירות שתתקיים לגבי כל מועמד וסיעה ביום 16.5.23 בשעה 9:00 בבוקר".

עוד ציין יו"ר ועדת הבחירות כי "לאור סד הזמנים הקצר הקבוע בכללי הבחירות, רשימות כאמור יש להעביר לרכזת הוועדה עד יום ראשון 14.5.23 בשעה 10:00. לא תוגשנה רשימות כאמור לעיל, יראו את חברי הוועדה כמאשרים את בדיקת המנגנון, ורשימת המועמדים והליקויים תפורסם בהתאם לבדיקת המנגנון. יוער כי ככל שתוגשנה עתירות נגד החלטת ועדת הבחירות, משרד היועץ המשפטי ללשכה לא יוכל לייצג את ועדת הבחירות, וזאת מאחר שההחלטה התקבלה בניגוד לעמדה המשפטית שהוצגה על ידו".

ההחלטה אמש הייתה כללית ורוחבית בנוגע לאיסור השימוש בחתימות שניתנו באופן דיגיטלי, ובשבוע הבא בישיבת ועדת הבחירות צפוי להתקיים דיון פרטני לגבי טופסי המועמדים.

ההערכה היא כי ההחלטה אתמול עשויה להביא לפסילת מועמדותו של נוה לאחר שרבים מהחתימות שהגיש היו דיגיטליות. זאת אף שבמטה שלו טוענים כי גם ללא הטפסים החתומים דיגיטלית הם עומדים במכסה הנדרשת – היות שהגישו כפול חתימות מהנדרש. בכל מקרה הם מתכננים לעתור לבית המשפט במקרה שעל רקע זה יוחלט לפסול את נוה.

לדברי עו"ד רועי אברהמוביץ, ראש המטה של נוה, מדובר בהחלטה פוליטית במטרה לפסול את נוה: "שינו את הכללים תוך כדי משחק, כאשר אמש החליטו למעשה חברי ועדת הבחירות שהחלטה קודמת של הוועדה מ-20 באפריל בטלה, וכל חתימות התמיכה שאומתו כדין ובהתאם להחלטת הוועדה שפורסמה באתר הלשכה היא void. מדובר בטירוף במלוא כיעורו. כל מי שהדמוקרטיה ברוממות גרונו לא יכול לפעול באותה נשימה נגדה. בחירות מנצחים בקלפי ולא בטריקים ובשטיקים".

מלבד נוה וברזילי, מתמודדים בבחירות גם ראש לשכת עורכי הדין הזמני עו"ד עמית בכר, חבר המועצה הארצית עו"ד אבי ללום, הח"כית לשעבר עו"ד רויטל סויד ועו"ד ארקדי אליגואשוילי, הפעיל במחוז ירושלים בלשכה.


תגיות