אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שבוע עבודה של ארבעה ימים: האם הניסוי הצליח? עבודה מהבית | צילום: בלומברג

שבוע עבודה של ארבעה ימים: האם הניסוי הצליח?

מאות חברות עברו בשנתיים האחרונות פיילוטים לבחינת האפקטיביות של "שבוע עבודה מקוצר". התוצאות ברובן מרשימות וההשפעות החיוביות נוגעות להכנסות החברה ולרווחת העובדים, ועדיין במבחן המציאות כנראה עוד ייקח זמן להגיע לסוף שבוע ארוך לכולם

17.01.2024, 08:02 | יעקב גולדברג

אחרי שנים של ניסיונות בודדים שלא צלחו, בשנתיים האחרונות מודלים שונים של "שבוע עבודה קצר" צוברים יותר ויותר תאוצה. שינויים בתפיסת העבודה המסורתית ומודעות גוברת לאיזון נכון בין עבודה לחיים, שהשתלבו עם מגפת הקורונה והתפתחויות טכנולוגיות אחרות - מובילות עוד ועוד חברות ומדינות לאמץ, גם אם לתקופת ניסיון, את האפשרות לספק את אותה התפוקה בפחות זמן.

לעוד כתבות בערוץ TRUST

בלגיה הייתה המדינה הראשונה באירופה שעיגנה בחוק את האפשרות לעבוד ארבעה ימים בשבוע. החוק שנכנס לתוקף בנובמבר 2022, מאפשר לעובדים להחליט אם לעבוד ארבעה או חמישה ימים בשבוע, ללא אובדן שכר. סקרים שנערכו בחודשים האחרונים במדינה הראו שלא הרבה עובדים בחרו לאמץ את המודל והשינוי נצפה בעיקר בקרב העובדים הצעירים יותר.

מספר פיילוטים נערכו בשנתיים האחרונות במספר מדינות ובמודלים שונים במטרה לבחון את האפקטיביות של צמצום שבוע העבודה, מהוספת יום חופשי בשבוע ועד מודל "100:80:100" – 100% מהשכר במשך 80% מהזמן, בתמורה להספק בעבודה של 100%.

במה שזכה לתואר "אחד מניסויי שבוע העבודה הגדולים ביותר", מעל 60 חברות בבריטניה נרשמו כבר בשנת 2022 לפיילוט שלווה על ידי חוקרים במטרה לבדוק את ההשפעה של קיצור שעות העבודה על הפרודוקטיביות של העסקים, על רווחת העובדים, כמו גם השפעה על הסביבה ושוויון מגדרי. 92% מהחברות שהשתתפו בתוכנית הביעו רצון להמשיך את הקונספט לאחר השלמת המחקר. 18% מהן אישרו לאחר מכן שזה אכן הפך לשינוי קבוע במדיניות החברה.

אחד החוקרים, ברנדן בורצ'ל, פרופסור באוניברסיטת קיימברידג' כתב, "אפילו עם הספקנות האקדמית שלנו, התוצאה הייתה חיובית באופן חד משמעי. מעבר לשביעות הרצון של כל הצדדים, ההכנסות עלו ב־8% במהלך הפיילוט ושיעור ההיעדרויות וההתפטרויות ירד קלות".

מחקר נוסף שכלל כ-40 חברות בארה"ב וקנדה הצביע על הגברת פריון, שיפור ביצועים ויכולת בולטת למשוך עובדים. בסיום תוכנית הפיילוט שערכה 6 חודשים - אף אחת מהחברות המשתתפות לא הביעה רצון לחזור לשבוע העבודה המקובל של חמישה ימים. המחקר חשף גם השפעות נלוות מסקרנות. למעלה מ-40% מהעובדים ציינו מחויבות מוגברת לשיקולים סביבתיים ואימצו פעולות כמו מחזור ובחירה בהליכה או רכיבה על אופניים על פני נהיגה.

על פי דו"ח של פורום הכלכלה העולמי שפורסם לפני כחודשיים, מתן יום חופש בשבוע מגביר את התפוקה, את הבריאות הפיזית והנפשית ומפחית את פליטת ה-CO2. כמו כן, בכל העולם, חברות שהשתתפו בפיילוטים השונים דיווחו כי גיוס העובדים עלה, ההיעדרות ירדה ומספר העובדים שעזבו ירד מעט.

על פי המאמר שמפרט את המחקרים האחרונים שנערכו בתחום, עובדים בחברות שאימצו את המודל מדווחים שהם עושים יותר פעילות גופנית במהלך השבוע וישנים יותר. בבריטניה, זמן השהות של עובדים גברים בטיפול בילדיהם גדל ב-27%. בדו"ח גם מצוטט מחקר של אוניברסיטת מסצ'וסטס שמצא שהפחתה של 10% בשעות העבודה חותכת את טביעת הרגל הפחמנית של אדם ב-8.6%.

ועדיין, כמו שכולנו רואים לא מדובר במדיניות הרווחת במשק, לא בארץ ולא בעולם. בישראל יש מספר מצומצם של חברות שאימצו את המודל המקוצר כמו חברת Sage (שאף דיווחה על עלייה בתפוקה אחרי תקופת ניסוי) או חברת Forter שעברה כבר ביוני 2020 לשבוע עבודה של ארבעה ימים אחת לשבועיים.

מעבר לשמרנות ולזהירות הנדרשת מול שינויים קיצוניים, חשוב גם לשים לב לצד השני של המטבע ולפוטנציאל הנזק שעלול להצטבר כתוצאה מדחיסה של מקסימום עבודה במינימום זמן. במספר מדינות, למשל באוסטריה נערכו מספר ניסויים לקיצור שבוע העבודה שלא צלחו, בעיקר בגלל שחיקה מהירה של העובדים בימי העבודה המרוכזים. במודל ארבעת הימים של בלגיה, למשל, עובדים 40 שעות שבועיות, על פני ארבעה ימים. כחלופה, ניתן להפחית את מספר שעות העבודה בשכר נמוך יותר. המחיר הישיר של סוף שבוע ארוך הוא ימי עבודה ארוכים יותר, ולכן, כשמדברים על מדדים כמו צמיחה בתפוקה חשוב גם לשים לב למחירים של רווחה אישית ושחיקה מצטברת לאורך זמן.

* ערוץ TRUST של כלכליסט בשיתוף שופרסל נולד מתוך רצון להוביל חברות לקחת אחריות בתחום האימפקט ולייצר שינוי דרך פרויקטים בעולמות ה-ESG.

תגיות