אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מייסד בטר מהכלא בתאילנד: "אמי מנסה למכור את מפעל חיי בנזיד עדשים" חוות גידול קנאביס של בטר | צילום: הילה כדי

בלעדי

מייסד בטר מהכלא בתאילנד: "אמי מנסה למכור את מפעל חיי בנזיד עדשים"

ביום חמישי האחרון פרסמו הכונסים מכרז למכירת מניות השליטה בחברת הקנאביס, שיועברו בהמשך לאינטרקיור שבראשות אהוד ברק. מייסד החברה, יוחאי גילד, מאיים על מעריכי השווי: "אם תעבירו הערכת שווי נמוכה אתם עלולים להידרש לפיצוי". גילד נעצר בתחילת 2020 בתאילנד בגין אחזקה בלתי חוקית של סמים וכוונה למכירתם וב־2021 הוא נדון ל־5 שנות מאסר

23.10.2022, 14:31 | גולן חזני

כונסי הנכסים גיא נאמן וגינו וייס מוציאים למכירה במכרז את מניות השליטה בחברת הקנאביס בטר. השניים פרסמו ביום חמישי האחרון הזמנה להגשת הצעות לרכישת 70% ממניות השליטה בבטר. המניות הן ברשותה של פרופ' גליה גולן גילד (84). מדובר בכשליש ממניות ההון של בטר שבידי גולן גילד ו־70% ממניות השליטה, אולם הכונסים מעמידים למכירה 10% ממניות ההון בבטר ומציינים כי ניתן לנהל מו"מ לגבי כל המניות.

הרוכש מחויב להעביר את המניות לחברת אינטרקיור שעימה נחתם הסכם לרכישת בטר תמורת 3.5 מיליון ממניות אינטרקיור שהיו"ר שלה הוא אהוד ברק, לשעבר ראש הממשלה ושר הביטחון. התמורה תתחלק בין בעלי המניות בבטר על פי חלקם. שווי המניות עומד היום על כ־20 מיליון שקל לאחר שאינטרקיור נסחרת בשווי 800 מיליון שקל כך שהעסקה לרכישת בטר משקפת לבטר שווי של כ־22 מיליון דולר, כשליש מהשווי שטוען גילד. במקור שיקפה העסקה שווי של 35 מיליון דולר לבטר, אבל קריסת השווקים הורידה את השווי.

ל"כלכליסט" נודע כי במקביל להליך מאיים יוחאי גילד, מייסד בטר ובנה של גולן־גילד, על המומחה מטעם ביהמ"ש, שלא למכור את המניות בשווי של פחות מ־66 מיליון דולר לחברה. בין הבן לאם קיים סכסוך, כשהבן טוען כי הוא הבעלים האמיתי של המניות ורק הפקידן בידי האם. האם טוענת כי אין תוקף למסמך שהציג הבן. המניות עומדות למכירה לאחר שהרגולטור של תחום הקנאביס היתנה את הארכת רשיון הקנאביס של בטר ביציאה של הבן והאם מתמונת בעלי המניות.

גילד אף שלח מכתב מבית הכלא בעיר קוסמוי בתאילנד, שהגיע לידי "כלכליסט". המכתב נשלח אל המומחה מטעם בית המשפט לקביעת שווי המניות רו"ח יניב אבדי, ולבטא פיננסים שמבצעת את הערכת השווי לחברה. גילד נעצר בתחילת פברואר 2020 בתאילנד בגין אחזקה בלתי חוקית של סמים וכוונה למכירתם וב־2021 הוא נדון ל־5 שנות מאסר.

במכתבו הוא טוען שבהתאם להערכת שווי שביצע איש העסקים התאילנדי נארין נירוטיאנון (Narin Nirutyianon) ב־2020 שווייה של בטר הוא 66 מיליון דולר וגילד דורש שהמניות לא ימכרו בשווי נמוך מזה, ומאיים לתבוע בגין נזקים שייגרמו לו אם כך יקרה. בעסקה רכש נירוטיאנון 20% ממניות בטר לפי שווי 56 מיליון דולר בהקצאת מניות, תמורת 10 מיליון דולר שהוזרמו לחברה.

גילד טוען לרשלנות של הנהלת בטר שהביאה לירידה בכמות תוצרת הקנאביס של בטר ובאיכותה ולירידה זמנית בהכנסות. עוד הוא טוען כי הכנסות בטר ב־2022-2021 הן יוצאות דופן לרעה ויש לקיים את הערכת השווי לפי הצמיחה של החברה בעשור הקודם. "עובדי החברה והנהלתה לא יודו ברשלנותם", טוען גילד, "חזקה על הנהלת החברה שתתקן את הליקויים ותשיב את בטר לפסי גידול טובים ואיכותיים ובנוסף תיהנה מפתיחת השווקים הבינלאומיים, כך שאין לקבוע שווי של פחות מ־66 מיליון דולר".

באשר לנסיבות הרשעתו בדין בתאילנד טוען גילד במכתב כי "הופללתי ואני חף מפשע. כל אדם סביר יבין שהאישומים נגדי מגוחכים ובלתי סבירים בעליל. בעת ששהיתי בבית הנופש שלי באי קופנגן הואשמתי לפתע פתאום בכוונה לפתוח דוכן, או עסק זעיר למכירת מספר גרמים של חומרים אסורים. למרות הגיחוך והאבסורדיות של האשמה זו, הורשעתי בבית המשפט ונאסרתי. אני מקווה שיעלה בידי להוכיח את חפותי. ניתן ליצור עמי קשר בקלות באמצעות פנייה לקונסוליה בתאילנד ולקיים שיחת וידאו".

הנהלת בטר מתנערת זה שנים מגילד וטוענת כי כבר אינו קשור לחברה ואינו נושא משרה בה. בדצמבר 2019 מונה קובי מולכו כמנכ"ל החברה. המכתב של גילד מאשים למעשה את מולכו בעקיפין באחריות לירידה בתוצאות החברה.

גילד טוען כי ההסכם עם איש העסקים התאילנדי קבע שהחברה תונפק כשתגיע לשווי 168 מיליון דולר בשל הגידול הצפוי בהכנסותיה. "בקופת בטר אמורים לשכון בבטחה 10 מיליון דולר שהעביר נארין בהתאם להסכם. אם סכום זה איננו נמצא בקופה, עומדת לבטר הזכות לדרוש את השבת הכספים כדין". גילד פונה למעריכי השווי וטוען כי בקביעת הערכת שווי של בטר צריכה להיקבע מהגידול הצפוי בביקוש למוצריה בעולם ולא מתוצאות כספיות היסטוריות שבהן נקטו בהערכות שווי לחברות אחרות בעבר.

את המכירה לאינטרקיור מכנה גילד כ"מכירת חיסול במחיר נמוך מהשווי ההוגן של בטר. הסיבה לכך איננה כלכלית, טוען גילד, אלא ריב שפרץ בין אמי לביני ולחצים כבדים שהופעלו על אמי מצד גורמים אינטרסנטיים דורשי רעתה. בעקבות לחצים אלו נאלצה אמי למכור את מפעל חיי שאותו מסרתי לה במתנה ב־2011. מצבה הבריאותי של אמי איננו מאפשר לה להתערב בהליך המכירה בידי הכונסים, וכשאתמנה לאפוטרופוס של אמי אפעל לסיכול פעולות שיש בהן לפגוע באמי ובנכסיה".

גילד ממשיך וטוען כי "קיימים גורמים המעוניינים לרכוש את בטר בנזיד עדשים. אני מזהיר אתכם רואי החשבון יניב אבדי ועינת קנטור שאותם גורמים יפעלו להשפיע על הערכת השווי שלכם, יעבירו לכם מידע שגוי ומוטעה והכל במטרה לנפק שווי נמוך לבטר. כונסי הנכסים עלולים להשתמש בהערכת השווי נמוכה כתירוץ למכירת המניות במחיר נמוך. הערכת שווי נמוכה מהשווי ההוגן של בטר תגרום לי ולאמי נזק כספי אדיר ואני מזהירכם כי אם תעבירו לכונסים הערכת שווי נמוכה, אתם עלולים להידרש לפיצוי בשל הנזק שייגרם. אמא ואני שומרי חוק ובהתאם בטר צפויה לקבל רשיון לגידול קנאביס".

תגיות