אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פריים אנרג'י מכניסה שותף באחד הפרויקטים והמניה זינקה בתל אביב ב-9.5% שדה סולארי של פריים אנרג'י בקדש ברנע | צילום: שחר גל

פריים אנרג'י מכניסה שותף באחד הפרויקטים והמניה זינקה בתל אביב ב-9.5%

חברת האנרגיה מכניסה את קרן הליוס כשותפה (50%) בפרויקט סולארי שחלקו כבר פועל ותקבל 36 מיליון שקל. זאת חודש אחרי שהכניסה את להב כשותף בפרויקט אחר בעקבות חוסר אמון של המשקיעים ביכולתה לממן את הפרויקטים שלה

15.05.2023, 19:53 | אמיר פרגר

המשקיעים במניית פריים אנרג'י זכו היום למעט אוויר לנשימה לאחר שחברת האנרגיה המתחדשת חתמה על הסכם מחייב למכירת מחצית מזכויותיה בפרויקט הפוטו-וולטאי תלמים, שאותו היא מקימה בדרום הארץ, תמורת 36 מיליון שקל, והזניקו את שווי המניה ב-9.5%.

מדובר בפרויקט בהספק כולל של 22.5 מגה-ואט, ששוויו נקבע כעת על 72.5 מיליון שקל, לאחר שההשקעה בהקמתו עד כה הסתכמה ב-41 מיליון שקל. חלקו, בהספק של 7.7 מגה-ואט, כבר הושלם ומחובר לרשת החשמל החל מנובמבר האחרון. חלק נוסף בהספק של 10.4 מגה-ואט צפוי להיות מחובר עד אוגוסט 2024, ובחברה מקווים להקדים את חיבורו לסוף השנה. על פי ההסכם שנחתם, פריים צפויה להשלים את הקמת הפרויקט כולו על חשבונה, לאחר שמימנה את הקמת חלקיו הראשונים מהונה העצמי, ובוחנת אפשרות ליטול מימון לשם כך. בסוף 2021 כבר התקשרה עם חברת הביטוח הראל לטובת מימון ההקמה בהיקף של 60 מיליון שקל, אך באוגוסט האחרון הראל נסוגה מכך.

חלקה העיקרי של תמורת ההסכם, 24 מיליון שקל, צפוי להתקבל, להערכת פריים, בשבועות הקרובים, והיתרה עם השלמת הפרויקט וחיבורו המלא לרשת החשמל. פריים תמשיך לנהל את הפרויקט ולתפעלו בתמורה לדמי ניהול ותחזוקה.

הרוכשת היא קרן הליוס, שמנוהלת על ידי נמרוד גור וארז גיסין, ופועלת בתחום האנרגיה המתחדשת בישראל ובמספר מדינות באירופה. הקרן מנהלת השקעות בהיקף של 750 מיליון יורו ו-600 מגה־ואט בפרויקטים בתחומי האנרגיה הסולארית ואנרגיית הרוח, ביוגז, ביומס (המרת אשפה לאנרגיה) וטעינה של רכבים חשמליים.

זו עסקה שנייה של פריים בשבועות האחרונים להכנסת שותפים לפעילויותיה. לאחר שבאפריל האחרון צירפה את להב אנרגיה ירוקה, שבשליטת להב אל אר, כשותפה (50%) בהקמת שמונה מתקנים פוטו-וולטאים דו-שימושיים (על גבי תשתית בנויה קיימת ולא על הקרקע) בהספק של 65 מגה-ואט. להב צפויה להעמיד את חלק ההון העצמי שיידרש להקמתם עד תקרה של 54 מיליון שקל במצטבר. זאת לאחר שבנובמבר 2021 זכתה פריים במכרז של רשות החשמל להקמת מתקנים דו-שימושיים בהספק כולל של 475 מגה-ואט, וכבר קיבלה את אישור חברת החשמל להקמת 30 מתקנים כחלק מכך.

מהלכים אלה מגיעים על רקע חוסר האמון של המשקיעים בחברה. זאת אחרי שהונפקה בסוף מרץ 2021 לפי שווי של 311 מיליון שקל (לפני הכסף), ובמסגרת ההתלהבות של השוק מחברות האנרגיה הירוקות והכסף הזול שחיפש השקעות שווייה אף הגיע בתוך חודשיים ליותר מ-600 מיליון שקל. כיום, ולאחר הזינוק היום, שווייה עומד על 71 מיליון שקל בלבד, ירידה של 77% מאז ההנפקה. שתי סדרות האג"ח שתמורתן גייסה חוב של 133 מיליון שקל נסחרות כיום בתשואה ברוטו של 21% ו-19% ובמח"מ של 2.01 ו-2.95 שנים בהתאמה, דבר המשקף את דאגתם של המשקיעים מיכולתה לפרוע את חובותיה אליהם. אולם נראה שמהלכי החברה בשבועות האחרונים, ובעיקר העסקה עם להב, הצליחו להפיג במעט את דאגותיהם אלה, שכן קודם (סוף פברואר) הגיעו התשואות עד לרמה של 37% ו-36%. ירון קיקוז, מנכ"ל החברה ובעל השליטה בה, ציין: "אנחנו ערים לחששות של המשקיעים מיכולתה של החברה לממן את המסה הגדולה של הפרויקטים בהם היא זכתה, והעסקאות שעשינו להכנסת שותפים כמו להב ולמימוש נכסים כדוגמת העסקה האחרונה בתלמים הן הדרך שלנו להרגיע את החששות האלה".

פריים מפעילה היום מתקנים בהספק כולל של 25.7 מגה-ואט בהפעלה מסחרית ו-7.4 מגה-ואט נוספים בחיבור חלקי. הכנסותיה ממכירת חשמל ב-2022 הגיעו ל-6.3 מיליון שקל. פעילות המתקנים הייתה הפסדית והסתכמה בהפסד גולמי של כ-200 אלף שקל. הוצאות הנהלה וכלליות של 9.5 מיליון שקל הובילו להפסד תפעולי של 11 מיליון שקל. צירוף הוצאות מימון של 14.3 מיליון שקל, שעלו ב-74% לעומת 2021 כתוצאה מגיוס סדרת האג"ח השנייה והשפעת העלייה במדד על הסדרה הראשונה, הוביל להפסד נקי של 22.1 מיליון שקל, עלייה של 49% ביחס להיקפו ב-2021. להערכתה, בשנים הקרובות היא צפויה לרשום עלייה משמעותית בהיקף ההכנסות, וזאת לאור חיבור מתקנים בהקמה והקמה של נוספים. לפי התחזית, השנה ההכנסות צפויות להגיע ל-11.9 מיליון שקל, וב-2024 ל-31.4 מיליון שקל.


תגיות