אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טריא מחפשת רוכש לחלק מתיק האשראי, BTB רוצה נתח ממנו עידן אלתרמן בפרסומת לטריא | צילום: מתוך יוטיוב

בלעדי

טריא מחפשת רוכש לחלק מתיק האשראי, BTB רוצה נתח ממנו

מפעילת פלטפורמת ההלוואות לעמיתים, שהקפיאה את בקשות המשיכה, מצויה במגעים מול בנק לאומי וחברות ביטוח כדי שירכשו חלק מהתיק שלה. במקביל, המתחרה, BTB, פנתה לרשות ההון בבקשה שזו תאשר לה לרכוש הלוואות איכותיות של טריא

11.05.2023, 06:30 | אלמוג עזר

האם בקרוב המשקיעים של טריא שמתמודדים עם נזילות נמוכה בפלטפורמת הלוואות העמיתים (P2P) שמפעילה החברה יזכו לחילוץ? ל"כלכליסט" נודע כי חברת הפינטק מצויה במגעים למכירת חלק מתיק האשראי שלה מול כמה גורמים, בהם בנק לאומי וכמה חברות ביטוח. כמו כן, חברת BTB, המתחרה של טריא (Be The Bank), פועלת גם היא כדי לרכוש חלק מתיק האשראי של טריא, וכבר פנתה לרשות שוק ההון בנושא.

טריא, שנסחרת בתל אביב לפי שווי של 185 מיליון שקל, לאחר שמנייתה ירדה ב־35% מתחילת השנה, היא חברה שמפעילה פלטפורמת P2P - שבמסגרתה היא מתווכת בין נותני הלוואות לנוטלי הלוואות. נכון לסוף 2022, תיק האשראי של החברה עמד על 3.4 מיליארד שקל. לעומת כמעט 3 מיליארד שקל בסוף 2021.

עד 2022 הביקוש להלוואות P2P היה במגמת עלייה נוכח הריבית האפסית במשק, ובהתאם, לאורך השנים, הלוואות אלו הניבו תשואות של

6%-4%. אולם מאז אפריל 2022, אז החל בנק ישראל להעלות את הריבית מ־0.1% לרמה נוכחית של 4.5%, שוק האשראי הצרכני הפך ליותר מסוכן ופחות אטרקטיבי, ומספר בקשות המשיכה שהגיעו מלקוחות טריא ירד לעומת בקשות ההפקדות שעלו.

כך, לפי דו"חות החברה, בינואר-מרץ 2023 התקבלו בקשות למשיכות של 366.5 מיליון שקל, בעוד שההפקדות הגיעו ל־195 מיליון שקל. מדובר על העמקת המגמה, שכן ברבעון הרביעי של 2022 המשיכות עמדו על 324 מיליון שקל, לעומת הפקדות של 310 מיליון שקל. כאשר המשיכות גבוהות מההפקדות אין למי למכור את ההלוואות שנמצאות במערכת ולכן לא ניתן לשרת את בקשות המשיכה. וכך נוצרה לטריא בעיה בדמות נזילות נמוכה.

כצעד ראשון להגדלת הנזילות, ל"כלכליסט" נודע כי טריא חדלה לאחרונה מלהעניק הלוואות חדשות. בנוסף, החברה פועלת למכור חלק מתיק האשראי שלה, שמגובה בבטוחות נדל"ן בשיעור של יותר מ־80%. בימים אלו טריא נמצאת במשא ומתן מול בנק לאומי כדי שזה ירכוש את המשכנתאות שחילקה, בעיקר לקבוצות רכישה, מהלך שאמור להגדיל את הנזילות במערכת. בנוסף החברה נמצאת במשא ומתן מול חברות ביטוח על מנת למכור חלק מההלוואות הצרכניות שחילקה.

על פי הערכות בשוק, הפניקס, היא אחת מהחברות שפועלות לרכוש את תיק האשראי הצרכני של טריא. חברת הביטוח שנסחרת בשווי הגבוה בישראל (כ־10 מיליארד שקל), השקיעה לפני התפרצות הקורונה בפלטפורמות של טריא עשרות מיליוני שקלים דרך תיק הנוסטרו שלה, ואף ביקשה לרכוש 10% ממניות טריא, מהלך שלא הבשיל. בנוסף, המנכ"ל הנוכחי של הפניקס, אייל בן סימון, קבע אשתקד כי החברה תפעל להגדיל את פעילותה באשראי הצרכני. הפניקס אף חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם ישראכרט למתן הלוואות לעסקים ולצרכנים, אולם המהלך בוטל בעקבות העסקה שבמסגרתה חברת הביטוח הראל, המתחרה של הפניקס, רוכשת את מלוא המניות של ישראכרט.

כמו כן, BTB המתחרה פנתה לרשות שוק ההון על מנת שהרשות תאפשר לה לרכוש חלק מההלוואות של טריא, ואף תאלץ אותה לכך. הרשות בוחנת את הבקשה. BTB שגם היא עוסקת בתיווך הלוואות, מציעה לרכוש עד 250 מיליון מהלוואותיה של טריא ולאפשר ללקוחות לפדות את כספם. הרכישות ייעשו בפעימות של 50 מיליון שקל על פני כמה חודשים. הפעימות נקבעו בשל ההשקפה כי העברת ההלוואות יצריכו התאמות מצד BTB, והראשונות יאפשרו לחברה להיערך בהתאם.

BTB, של המנכ"ל שלומי תורג'מן (47%) ושל אלון כץ (33%) מפעילה מערכת לתיווך אשראי מלקוחות לעסקים קטנים ובינוניים בארץ. במהלך 2022 ניתנו באמצעות הפלטפורמה הלוואות של 800 מיליון שקל לעומת 400 מיליון שקל ב־2021. נכון לסוף 2022 תיק האשראי שלה מוערך ב־1.2 מיליארד שקל.

במכתב שנשלח לרשות כתב תורג'מן כי BTB פועלת תחת רגולציה זהה לזו של טריא, ותהא נכונה לשקול רכישה של ההלוואות מבלי שמשקיעי BTB ייפגעו. תורג'מן מתנה את רכישת ההלוואות בכמה הגבלות כמו הקביעה שחוזה ההלוואה מאפשר הסבה לגוף אחר ועומד בהוראות הרשות; החוזה יחויב בחינה של המחלקה המשפטית של BTB (בכל הנגוע לרישום השיעבוד); בנוסף, ההלוואה תהא בעלת ריבית של לפחות 7.5% וצמודה לריבית הפריים; ההלוואה חייבת להיות מגובה בנדל"ן ביחס חוב שלא יעלה על 70% משווי הנכס ולוח הסילוקין של ההלוואה יהיה על פי שפיצר; כמו כן, ההלוואה תהיה רשומה לפחות על שם שתי דמויות בנות אנוש בעלות השתכרות ושלהן פוליסות ביטוח חיים; והמלווים יהיו בעלי מוסר תשלומים ללא דופי, וללא היסטוריית חוב בעייתית של חדלות פירעון והוצאה לפועל.

BTB, בניגוד לטריא, אינה סובלת מנזילות נמוכה. חברת האשראי החוץ־בנקאי אינה ציבורית ועל כן לא ניתן לדעת מה היקף בקשות המשיכה, אולם מבדיקת "כלכליסט" עם לקוחות החברה, לא עלו טענות על דחיית בקשות למשיכה וההערכות בשוק הן כי החברה שומרת על איזון של 75% הפקדות לעומת 25% משיכות. על פי מקורבים לחברה, הנזילות הקיימת בחברה מתאפשרת בשל ההצמדה של ההלוואות לריבית הפריים, וכשזו עלתה במשך השנה האחרונה, היא שיפרה גם את התשואה של המשקיעים שלא פעלו למשוך את כספם. עתה כאמור, החברה הפרטית מבקשת לנצל את הנזילות היחסית שלה כדי לצמוח ולרכוש את ההלוואות של היריבה העסקית הישירה שלה.

מ־BTB, מחברת הביטוח הפניקס ומטריא לא נמסרו תגובות.

תגיות