אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לקראת תקדים משפטי? מרצים במכללות שבתו וקיבלו רק מחצית שכרם מכללת ספיר | צפריר אביוב

לקראת תקדים משפטי? מרצים במכללות שבתו וקיבלו רק מחצית שכרם

ביה"ד לעבודה ידון מחר בהוראה שמאפשרת לכאורה למדינה לשלם רק חלק משכרם של עובדים ששבתו; זאת לאחר שהממונה על השכר הורה לראשי המכללות לשלם רק עד 55% משכר המרצים שהעבירו שיעורי השלמה בעקבות השביתה ב-2020; הצעת חוק ההסדרים כוללת תיקון שבו הנהלות בשירות הציבורי לא יוכלו להגיע להסדר של השלמת שעות שביתה בלי אישור

27.02.2023, 19:39 | שחר אילן

בית הדין הארצי לעבודה ידון מחר (ג') בחוקיות הוראת הממונה על השכר לשלם רק עד 55% משכר המרצים במכללות עבור השלמת שעות לימוד שניתנו לאחר השביתה בת תשעת השבועות בה נקטו ב-2020. לדיון חשיבות תקדימית גדולה כיוון שהצעת חוק ההסדרים כוללת תיקון, שבו הנהלות בשירות הציבורי לא יוכלו להגיע להסדר של השלמת שעות שביתה בלי אישור הממונה על השכר. מדובר בנוהל שאם יתקבל ייצור התרעה משמעותית לשביתות ממושכות.

אלא שמתברר שהממשלה כבר החלה ליישם את המדיניות בפועל, ובית הדין הארצי ידון במקרה בוחן. מדובר בשביתה שערכו 3,000 חברי הסגל הזוטר, ב־11 מכללות אקדמיות. אחד ההישגים של השביתה היה הפסקת הנוהג לפטר את המרצים בסוף כל סמסטר. הממונה על השכר הורה למכללות לשלם רק עד 55% משכר המרצים.

במכתב שנשלח בדצמבר 2020 לראשי המכללות הסביר סגן הממונה על השכר, משה בכר, כי "שווי עבודה הנעשית באיחור איננו כפי שהיה אילו העבודה היתה נעשית בזמנה". במכתב תשובה ששלחו ראשי המכללות נטען כי "שיעור ההפחתה הוא שרירותי וקשה שלא לראותו כצעד ענישה בלבד".

הדיון בבית הדין יעסוק בשאלת הסמכות של הממונה על השכר לתת הוראה כזו. ארגון "כוח לעובדים" טען באמצעות עו"ד דוד לופו כי "מערכת ההשכלה הגבוהה מקובל שלאחר שביתות מתבקשים חברי הסגל לבצע השלמות שיעורים, וזאת ומתוך האינטרס לעמוד במחויבויות שלהם כלפי הסטודנטים".

לטענת הארגון ,"אין שום סמכות לממונה להורות על הפחתת שכר, לא בשיעור של 45% כפי שקבע וגם לא בשיעור של 0.1%". הארגון, טוען ש"מדובר במהלך תקדימי שמטרתו ביסוס תשתית ליצירת תמרוץ שלילי ליציאה לשביתה עבור עובדים במגזר הציבור ובכך פגיעה בזכות השביתה ובעבודה המאורגנת".

עו"ד עידית לבוביץ שקד מפרקליטות מחוז תל אביבי (אזרחי), המייצגת את המדינה, מצטטת בתשובתה אמירה של בית הדין הארצי לעבודה לפיה, "אובדן השכר בגין ימי שביתה הוא המחיר שאותה העובד 'מקריב' תמורת השימוש בנשק השביתה". לכן, לדבריה, "משעה שחברי הסגל הזוטר שבתו שביתה מלאה הם אינם זכאים לתשלום שכר כלל. ככלל לעובד שלא קיבל שכר העת שביתה אין אפשרות להשלים את העבודה ולקבל שכר". עוד היא טוענת כי "לחברי הסגל אין זכות מוקנית לביצוע שעורי השלמה ואין זכאות לתשלומי שכר מלא בגין שעורי השלמה". התשלום המפוחת נובע מכך ש"שיעורי השלמה אינם כוללים מטלות נוספות שנכללות בעבודת המרצה".

בטיוטת חוק ההסדרים נכתב כי נאסר על הנהלות בשירות הציבורי "להגיע להסדרים עם העובדים בדבר עבודה חליפית או השלמת עבודה מכל סוג שהוא בעקבות שביתה מלאה או חלקית ללא הוראה או אישור אשר ניתנו מראש בכתב במפורש מהממונה על השכר". ההצעה מאמצת את חוזר הממונה על השכר מ־2019 לפיו "הממשלה לא תשלם שכר עבודה עבור ימי שביתה ותשלם שכר חלקי בלבד עבור ימי שביתה חלקית".


תגיות