אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רפורמת היבוא תקעה את יבואני החשמל עם המלאי חנות מוצרי חשמל. היבואנים ביקשו להאריך את תקופת המעבר לסוף 2023 | צילום: אוראל כהן

בלעדי

רפורמת היבוא תקעה את יבואני החשמל עם המלאי

משרד האנרגיה יאסור על מכירת מוצרי חשמל עם יעילות אנרגטית נמוכה מפברואר 2023. יבואנים, שחששו מהתייקרויות ושיבושי אספקה, נתקעו עם מלאי בשווי מיליונים

14.09.2022, 06:02 | אורנה יפת

יבואני מוצרי החשמל לא נערכו בזמן לכניסתה של רפורמת היבוא החדשה בכל הקשור ליעילות אנרגטית גבוהה, וצפויים להישאר עם סחורה רבה במחסנים שיאסר עליהם למכור אותה החל מסוף פברואר 2023.

באוגוסט האחרון נכנסה לתוקף רפורמת היבוא, לפיה יבואנים יכולים לייבא מכשירי חשמל שתואמים לתקן האירופאי מבלי שיצטרכו לבצע בדיקת מעבדה או לעבור דרך מכון התקנים. במסגרת זאת, הצטרפה גם חובה חדשה: שהמוצרים החשמליים יהיו בעלי יעילות אנרגטית גבוהה. על המוצרים שייכנסו לישראל תהיה תווית דירוג אנרגיה חדשה, שתדגיש את רמת הנצילות באנרגיה של המכשיר החשמלי והצרכן יוכל להשוות בין הביצועים של דגמי מוצר שונים ובאמצעותה לקבל החלטה מושכלת במעמד הרכישה.

הרפורמה החדשה עברה כבר בחוק ההסדרים, אך התקנות הישנות לא בוטלו עד כה, והיבואנים המשיכו למכור מוצרי חשמל שאינם חסכוניים באנרגיה. כעת, משרד האנרגיה פרסם טיוטת ביטול התקנות הקיימות והודיע כי החל מ־28 בפברואר התקנות ייכנסו לתוקף. המשמעות היא שליבואנים יש תקופת מעבר של חצי שנה, בה הם רשאים למכור את מוצרי החשמל בעלי יעילות אנרגטית נמוכה שברשותם. אלא שבגלל שחששו להיתקע ללא מוצרים בשל עיכובים בשרשרת האספקה וניסו להימנע מעליות מחירים מספקים בחו"ל, היבואנים הזמינו כמויות גדולות של מוצרים במחירים ישנים.

ביום חמישי שעבר קיימו נציגי משרד האנרגיה מפגש עם יבואני החשמל בנושא ועדכנו את היבואנים אודות ביטול התקנות הקיימות בתוך חצי שנה. היבואנים, לטענתם, הזדעקו לשמע תקופת המעבר הקצרה ושיגרו אתמול מכתב לשרת האנרגיה, קארין אלהרר. במכתב, עליו חתום חיים עוז, סמנכ"ל חטיבות באיגוד לשכות המסחר, מבקשים היבואנים כי עבור מזגנים בתפוקה של עד 12 קילואט, מקררים ומכונות כביסה, תוארך תקופת המעבר עד סוף 2023. עבור מזגנים מעל 12 קילואט מבקשים היבואנים תקופת מעבר בת שלוש שנים ועבור צ'ילרים (מזגנים תעשייתיים), דורשים היבואנים תקופת מעבר עד סוף שנת 2025. עבור יתר מוצרי החשמל, טוענים היבואנים, כי יסתפקו בתקופה בת חצי שנה.

"תקופת המעבר המבוקשת אינה פוגעת במטרות הרפורמה, ההיפך הוא הנכון. בהעדר תקופת מעבר מספקת, הצרכנים יהיו הראשונים להפגע מהיצע מוצרים מצומצם, תחרות מוגבלת ועלויות גבוהות", כתב עוז לשרת האנרגיה. "מסיבות שאינן ברורות, בטיוטת התקנות שפרסמתם, ניתנה תקופת מעבר מוגבלת, שעלולה לפגוע באופן קשה גם בצרכנים וגם בעוסקים בתחום".

יבואן של מוצרי חשמל אמר ל"כלכליסט" כי "המפגש עם נציגי משרד האנרגיה היה רווי בצעקות. מבחינת משרד האנרגיה עד סוף פברואר 2023 זה חלון הזמן שמותר לנו למכור מוצרים עם צריכת אנרגיה גבוהה. אלה מוצרים שנכנסו כדין, שולמו עליהם מסים ואסור יהיה למכור אותם. יש לנו סחורה אדירה במחסנים, אין סיכוי שהיא כולה תימכר בתקופת החגים או עד 1 במרץ. כל הקמעונאים יחזירו את הסחורה ליבואנים וזה יגרום לנזק של מיליוני שקלים".

ממשרד האנרגיה נמסר: "חקיקת הרפורמה אושרה בכנסת בנובמבר 2021, כך שליבואנים היו 10 חודשים להערך לנושא עם מלאי מוצרים מתאים. למרות זאת, לאור התחשבות המשרד בפניות שהתקבלו, הוחלט במשרד כי תקופת המעבר תיקבע עם תיקון התקנות הנוגעות למוצרים השונים, זאת לאחר התייחסותנו להערות הציבור ולהערות בעלי העניין שנשמעו בכנס בנושא שערכנו בחמישי האחרון".


10

חודשים


ניתנו ליבואנים להיערך לתקנות ברפורמת היבוא


חנות מוצרי חשמל. היבואנים ביקשו להאריך את תקופת המעבר לסוף 2023

תגיות