אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היזם חזר בו, וזוכי מחיר למשתכן בנשר מחכים כבר שש שנים לתחילת הבנייה נשר. הפרויקט אושר בוועדה המרחבית לפני מספר חודשים | צילום: חנה יריב, ויקיפדיה

בלעדי

היזם חזר בו, וזוכי מחיר למשתכן בנשר מחכים כבר שש שנים לתחילת הבנייה

קבוצת חצר ברושים זכתה בנובמבר 2016 במכרז לבניית 32 דירות בנשר במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, הזוכים התבשרו שזכו ב-2017, אך הבנייה טרם החלה. ל"כלכליסט" נודע כי הפרויקט אינו משתלם ליזם כעת עקב עליית הריבית, ולכן הוא לא מתחיל לבנות. עיריית נשר: "הוא גורר רגליים"; היזם: "ההחלטה בידיים של רמ"י"

21.08.2023, 19:59 | גיא נרדי

קבוצת היזמות והבנייה חצר ברושים זכתה בנובמבר 2016 במכרז של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לבניית 32 דירות בעיר נשר במסגרת תוכנית מחיר למשתכן. אולם שבע שנים חלפו ממועד הזכייה והבנייה טרם החלה.

בסוף 2016 התקיימה ההגרלה שבה נבחר היזם, בספטמבר 2017 התבשרו הדיירים שזכו, אבל רק ב-2018 הוגשו הבקשות להיתר הבנייה. ההיתר התקבל ב-2020, אבל התוכנית לא קיבלה את אישורה של חברת הפיקוח אשד טל אסף, ולכן לא הושלמו התנאים ופג תוקף ההחלטה. היזם תכנן מחדש את הפרויקט, שהוגש רק בדצמבר 2022, והוא אושר לפני מספר חודשים בוועדה המרחבית מורדות הכרמל של מינהל התכנון. ל"כלכליסט" נודע כי בשלב זה הפרויקט אינו משתלם ליזם עקב עליית הריבית, ולכן הוא מעכב אותו ולא מתחיל לבנות.

ד"ר איציק בן שבת, שזכה בדירה בפרויקט, אמר ל"כלכליסט": "נוצר מצב שבו אנחנו תקועים - אנחנו משלמים שכירות ולא יכולים לקנות דירה אחרת כי נאבד את הזכאות. בנוסף אין לנו היכרות עם שאר הזוכים, ובקבוצת ווטסאפ שפתחנו יש שיתוף מאוד חלקי. שקלנו לפנות לייעוץ משפטי, אבל אנחנו במין לימבו כזה. ב-2019 הבטיחו לנו לבוא לבחור דירות, אנחנו מגיעים למצב שעברו שבע שנים ואין לנו את הדירה ביד. עוד מעט נוכל למכור אותה".

בחברת חצר ברושים לא היו מוכנים לשתף פעולה עם הכתבה. את הטענות על אחריותם לעיכוב הפרויקט הם דחו על הסף באמירה ש"יש הרבה מאוד מתחת לפני השטח". עוד מסרו: "פנינו לרמ"י ומשרד הבינוי והשיכון והצענו פתרונות ישימים כדי לקדם ולממש את הפרויקט. כרגע ההחלטה בידיים שלהם ואנו ממתינים לה".

דו"ח מבקר המדינה מ-2020 בעניין תוכנית מחיר למשתכן מצא עיכובים רבים בקבלת היתרי בנייה בפרויקטים. בדו"ח צוין באופן מפורש כי "בפרויקטים של מחיר למשתכן יש משנה חשיבות לקבלת היתרי בנייה במהירות המרבית, שכן מדובר בפרויקטים שכבר נקבעו בהם הזוכים, ולעיכוב בביצועם עלולות להיות השפעות כלכליות עליהם". שלוש שנים אחרי הדו"ח, נראה כי שום דבר לא השתנה.

מעיריית נשר נמסר בתגובה: "העירייה הייתה גורם מקדם בפרויקט מחיר למשתכן בגבעת עמוס, ואף המליצה לוועדה המרחבית לאשר את בינוי הפרויקט. מאז ועד היום יזם הפרויקט גורר רגליים בתחילת העבודות, אנו מצרים על כך".

מרמ"י נמסר ל"כלכליסט" כי "הנושא בטיפול משרד הבינוי והשיכון. רמ"י לא עוסקת במשתכנים אלא רק בשיווק הקרקע".

ממשרד הבינוי והשיכון לא התקבלה תגובה. אולם בהתכתבות עם בן שבת, שהגיעה לידי "כלכליסט" חשף עוזר מנכ"ל המשרד, חיים לאוסתריה, את חולשת המערכת: "התוכנית של 'מחיר למשתכן' לא הייתה מושלמת מכמה בחינות. לכן במהלך השנים היא שונתה ל'מחיר מופחת' וכעת ל'מחיר מטרה' כדי לשפר, בין היתר, את התנאים של הזוכים מול הקבלן. יודגש כי התוכנית הנ"ל היא בניהול של רשות מקרקעי ישראל, כך שהיא לא עברה לאחריות שלנו ולא קיבלנו דיווח בנוגע להתקדמות התוכנית. כמו כן היות שהעיכוב נובע בין היתר מפינג-פונג של היזם מול הוועדה המקומית, קשה בדרך כלל לשלטון המרכזי להתערב, כי נושא היתר הבנייה הוא הסמכות הבלעדית של הרשות המקומית".

תגיות