אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משקיעי פאגאיה: לאפשר לבצע פדיונות מיידיים או שנתבע מייסדי פאגאיה אביטל פרדו (מימין), יהב יולזרי וגל קרובינר. "המשקיעים נהנו" | צילום: ענבל מרמרי

בלעדי

משקיעי פאגאיה: לאפשר לבצע פדיונות מיידיים או שנתבע

קבוצת משקיעים דורשת מפאגאיה לבטל את החלטתה למנוע פדיונות מלאים ומיידיים בקרן האשראי הצרכני שלה, ולחשוף את היקף דרישות הפדיונות המלא ואת היקף המזומן שנמצא בקרנות השונות. פאגאיה: "החברה פועלת בצורה מקצועית ואחראית"

20.04.2023, 06:30 | אלמוג עזר

משקיעי פאגאיה יוצאים נגד החברה. לידי "כלכליסט" הגיע מכתב ששלחו עורכי הדין גיא גיסין ורונן וינוגרד, בשם כמה משקיעים פרטיים ופמילי אופיסס, ובו הם יוצאים נגד המהלך של פאגאיה. המשקיעים דורשים לקבל מידע נוסף על אודות הקרן וכן אפשרות לפדות את הכספים המבוקשים באופן מלא, ואף מאיימים בהגשת תביעה אם הדרישות שלהם לא ייענו. לדברי עו"ד גיסין, את המהלך מגבים גם גופים מוסדיים שטרם הצטרפו אליו באופן רשמי.

כפי שנחשף ב"כלכליסט", ביום חמישי האחרון הנהלת קרן האשראי הצרכני של חברת הפינטק פאגאיה – קרן פאגאיה אופורטיוניטי שהיא קרן האשראי הצרכני הגדולה בישראל, עם נכסים בהיקף של כ־4.7 מיליארד שקל – שלחה מכתב למשקיעים שבו הודיעה להם כי מעתה ועד לסוף השנה לא ניתן יהיה לבצע משיכות כספים מלאות ומיידיות מהקרן, וזאת על רקע בקשות לפדיון בהיקף של עשרות מיליוני דולרים.



הנהלת הקרן הודיעה שמעתה בקשות הפדיון יכובדו, אך הכספים לא יסופקו למשקיעים באופן מלא ומיידי, אלא בתשלומים רבעוניים. בפאגאיה מכחישים את הטענות כי גל הפדיונות קשור לכך שחלק גדול מהבקשות הגיעו מצד בנק קרדיט סוויס, שנקלע למצוקת נזילות.

המכתב שנשלח לקרן חושף פרטים נוספים על אודות ההחלטה שלא לאפשר פדיונות מלאים. לפי המכתב, קרן פאגאיה הציבה למשקיעים שביקשו לפדות את כספם שלוש אפשרויות: האפשרות הראשונה היא שימוש במנגנון כיס צדדי (Side Pocket), שבמסגרתו ההון שאותו מבקשים המשקיעים לפדות מועבר לחשבון נפרד, שכבר לא נחשב לחלק מנכסי הקרן, וממנו הוא מופרש למשקיעים בתשלומים רבעוניים, וזאת באמצעות תקבולים שיושגו בעתיד. האפשרות השנייה היא דחיית הפדיון לסוף 2023, והאפשרות השלישית היא ביטול הבקשה לפדיון.

במכתב שנשלח לפאגאיה כותבים עורכי הדין: "מרשינו, רובם ככולם, נתנו לקרנות הודעות פדיון לפני חודשים ארוכים, עוד בשנת 2022, וציפו לקבל את כספי הפדיון בתום חודש מרץ 2023, בהתאם לתקנון. לא רק שכספים אלו לא התקבלו, אלא שלמעלה משבועיים לאחר מכן מגיעה פנייתכם המטרידה ומציבה בפני מרשינו סד זמנים בלתי נתפס, מבלי לספק ולו קמצוץ מהמידע הדרוש למשקיע סביר על מנת לבחון את ההצעה, לשקול אותה יחד עם יועצים כנדרש".

המשקיעים דורשים מקרן פאגאיה לחשוף את היקף הפדיונות שאיתו היא מתמודדת, את היקף המזומן שנמצא בקרנות השונות של החברה בשלושת החודשים האחרונים, את ההשקעות שלה ואת רמת המינוף שלה. בנוסף, המשקיעים מבקשים לדעת האם בכוונת הקרן לגבות דמי ניהול עבור הכספים שיועברו לחשבונות צדדיים בשל בקשות הפדיון.

המכתב רומז לכך שכבר בדצמבר האחרון הנהלת הקרן הייתה מודעת לכך שקצב הפדיונות העולה עשוי ליצור בעיה, אך בחרה לא לעשות שימוש בהון העצמי של הקרן, שעומד על כ־150 מיליון דולר לפי הדו"חות האחרונים שלה, על מנת לשרת את הפדיונות, אלא המשיכה לעשות שימוש בכסף על מנת להעמיד הלוואות חדשות.

המשקיעים טוענים כי יש לאפשראת ביצוע הפדיונות במתכונת המקורית באופן מלא ומיידי, ומזהירים כי אם הדבר לא ייעשה והמידע המבוקש לא יימסר, תוגש תביעה.

קרנות האשראי הצרכני של פאגאיה הן למעשה חברה־נכדה של חברת הפינטק הציבורית פאגאיה שנסחרת בנאסד"ק. קרן פאגאיה פועלת בתחום ה־P2P, כלומר הלוואות בין עמיתים (Peer to Peer). הקרן משתמשת בכספי המשקיעים על מנת להעמיד הלוואות ופועלת בשוק האמריקאי בלבד.

קרנות האשראי הצרכני שפועלות בארה"ב נהנו מעדנה ומרוח גבית בשנים האחרונות בזכות הריבית האפסית במשק. אולם החל ממרץ אשתקד, החלו הבנקים המרכזיים להעלות את הריבית במטרה לרסן את האינפלציה. בארה"ב הריבית טיפסה משיעור אפסי ל־4.75%—5% כיום. הדבר הוביל לעלייה משמעותית בבקשות לפדיונות. לפי ההערכות, היקף הפדיונות שטרם קיבלו מענה על ידי קרן פאגאיה הוא יותר מ־100 מיליון דולר.

בין דצמבר 2022 לפברואר 2023 היקף הנכסים של קרן פאגאיה הצטמצם ב־120 מיליון דולר. בקשות הפדיון באות לידי ביטוי מבחינה חשבונאית רק ברבעון הבא, ולכן הקיטון במצבת הנכסים הוא ביטוי לתוצאות ולפדיונות של סוף 2022.

בשל הריבית שעלתה והשינוי בסביבה המאקרו־כלכלית החליטו בפאגאיה לשערך כלפי מטה את תיק ההשקעות של הקרן בדצמבר האחרון בהיקף של עשרות מיליוני דולרים. כתוצאה מכך, בדצמבר 2022 הציגה הקרן תשואה שלילית של 1.74%. את 2022 כולה סיימה הקרן עם תשואה של 4% והיקף הנכסים עמד על 1.4 מיליארד דולר. בשל פדיונות ושיערוכים שליליים היקף הנכסים כיום הוא 1.28 מיליארד דולר, וההערכה היא שבשל הפדיונות מצבת הנכסים תקטן עוד.

קרן פאגאיה היא אחת משלוש קרנות אשראי צרכני גדולות שמשווקות בישראל. פרט לקרן פאגאיה ישנן עוד שתי קרנות אשראי צרכני גדולות בישראל. קרן האשראי הצרכני של IBI מנהלת נכסים בהיקף של 778 מיליון דולר וקרן האשראי הצרכני של הפניקס מנהלת נכסים ב־246 מיליון דולר. שתיהן פועלות במתכונת שונה משל פאגאיה, והן ממוקדות ברכישת הלוואות קיימות שניתנו בפלטפורמות P2P אחרות. בחודש שעבר עצרה הקרן של הפניקס את משיכת הכספים על ידי לקוחות, זאת על רקע קצב בקשות מוגבר.

פאגאיה הציבורית הוקמה בשנת 2016 על ידי המנכ"ל גל קרובינר, סמנכ"ל הטכנולוגיה אביטל פרדו וסמנכ"ל ההכנסות יהב יולזרי. ביוני האחרון הפכה לחברה ציבורית והחלה להיסחר בבורסת נאסד"ק האמריקאית לאחר שהשלימה מיזוג עם ספאק לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר.

זמן קצר לאחר שנכנסה לנאסד"ק, הפכה פאגאיה לזמן קצר לחברה הישראלית בעלת שווי השוק הגדול בעולם כשהגיעה לשווי שוק של 20 מיליארד דולר, אולם מאז המניה שלה נחלשה בצורה משמעותית וכיום שווי השוק של החברה עומד על כ־620 מיליון דולר בלבד. ביום שני האחרון, כאשר השינוי במנגנון הפדיונות בקרן של פאגאיה נחשף ב"כלכליסט", ירדה המניה ב־6.5% בעוד נאסד"ק עלה ב־0.3%.

מקרן פאגאיה נמסר בתגובה: "חברת ניהול הקרנות של פאגאיה מקפידה לנהל שיח עם לקוחותיה באופן ישיר. החברה פועלת בצורה מקצועית ואחראית לטובת כלל משקיעי הקרנות. לקוחותינו, לרבות המשקיעים המוזכרים בכתבה, נהנו מתשואות שנתיות חיוביות מהשקעתם בקרנות פאגאיה".

תגיות