ש"ס בדרכה להדיח מנכ"לית שלישית ממערכת הרווחה
כוונת ש"ס למנות מנכ"ל קבוע לביטוח הלאומי עלולה להביא להדחת מנכ"לית אישה שלישית ע"י המפלגה, זאת לאחר שכבר החליפה את מנכ"ליות משרדי הרווחה והעבודה. ש"ס מחליפה מנכ"לים מכהנים במינויים פוליטיים או במקורבים שנוח לה לעבוד איתם שהם גברים- ולא על רקע מגדרי מלכתחילה
כוונת ש"ס למנות מנכ"ל קבוע לביטוח הלאומי עלולה להביא להדחת מנכ"לית אישה שלישית ע"י המפלגה. זאת, כאשר הסיכויים למינוי מ"מ המנכ"ל ירונה שלום שנהנית מהערכה רבה, נראים מועטים. אם לפני המלחמה החלפה של שלום היתה מהלך טבעי, אחרי שהביטוח הלאומי היה אחד הגופים שהיטיבו לתפקד במלחמה, החלפתה תצטייר כהדחה.
בינואר החליף שר הרווחה יעקב מרגי את מנכ"לית המשרד הקודמת סיגל מורן במנכ"ל הנוכחי ינון אהרוני שהגיע מתוך המשרד. במאי החליף שר העבודה יואב בן צורה את מנכ"לית המשרד תאיר איפרגן ברמ"ט לשכתו של יו"ר ש"ס אריה דרעי לשעבר ישראל אוזן. ההדחה הזו צרמה במיוחד משום שהפעילות של איפרגן הביאה במידה רבה להקמת משרד העבודה. לאחרונה מינה שר העבודה יואב בן צור מש"ס ועדת איתור לתפקיד מנכ"ל הביטוח הלאומי בראשות מנכ"ל הביטוח הלאומי לשעבר שלמה מור יוסף כשמשמעות היא שצפויה החלפת שלום.
ש"ס לא מחליפה נשים בגלל שהן נשים. היא מחליפה מנכ"לים מכהנים במינויים פוליטיים או באנשים מקורבים שנוח לה לעבוד איתם. כיוון שש"ס קיבלה בקואליציה הזו את האחריות לכל המערכת החברתית שבה באופן טבעי יש הרבה מנכ"ליות, היא הפכה בפועל למדיחת נשים סדרתית. כיוון שהיא עצמה לא מקדמת נשים, יצא שהמינויים הפוליטיים המקורבים לה הם של גברים.
תפקיד המנכ"ל העיקרי והחשוב ביותר שנמסר לשליטת ש"ס היה מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, מוסד שב-2022 חילק 116 מיליארד שקלים כקצבאות ו-ב2023 בגלל המלחמה חילק הרבה יותר. התפקיד נותר פנוי לאחר ששר הרווחה מאיר כהן מיש עתיד ניסה למנות לתפקיד את הפרופ' למשפטים יובל אלבשן אבל הוא נפסל על ידי הועדה לבדיקת מינויים בשל העדר ניסיון בניהול גופים שמנהלים תקציב של עשרות מיליארדי שקלים. ההתעקשות של יש עתיד על מועמדות אלבשן שסיכוייו לקבלן אישור היו קלושים מראש לא יכולה להיחשב אלא כנאיביות פוליטית, שהותירה את המשרה הכל כך חשובה פנויה. שלום מכהנת כבר שנה ורבע כממלאת מקום.
לש"ס עצמה אין אדם עם ניסיון בניהול מוסד בסדר גודל כזה. נראה שזו הסיבה שהתפקיד נותר פנוי עד כה. מה שיש למפלגה זה בכירים מקורבים שעימם עבדה בעבר. סביר שההתעקשות למנות מנכ"ל עכשיו נובעת מהרצון להשאיר אדם מקורב בתפקיד לפני שהולכים לבחירות.
בראש ועדת האיתור עצמה עומד מנכ"ל הביטוח הלאומי לשעבר פרופ' מור יוסף, אף הוא מינוי של ש"ס. מינויו לראשות ועדת האיתור אומר שהוא כבר אינו מועמד לתפקיד מחדש. בעבר הוזכר שוב ושוב כמועמד לתפקיד מנכ"ל אחר לשעבר מאיר שפיגלר, שהיום מנהל את חברת החשמל. הכוונה היתה שיחזור לתפקיד ללא הליך של איתור/מכרז. ברור שהקמת ועדת איתור אומר שמועמדות שפיגלר כבר לא על הפרק.
כמועמדים בולטים המקורבים לש"ס מוזכרים: מרדכי מרדכי, שהיה מנכ"ל משרדי הרווחה, השיכון, התקשורת והפנים — תחת שרים של ש"ס; מרדכי כהן שהיה מנכ"ל משרד הפנים בתקופת דרעי; ראש הוועדה הקרואה בטבריה בועז יוסף, מי שעבורו ניסה דרעי לשנות את החוק שמונע מראשי וועדות קרואות לרוץ לראשות העיר; ואריאל משעל, לשעבר מנכ"ל משרד הנגב והגליל, אף הוא מינוי של דרעי.
כמובן צפוי ששלום תהיה בין המועמדים שתבחר ועדת האיתור. אבל סביר ששר העבודה יואב בן צור יעדיף מועמד מקורב יותר למפלגה. ספק אם הניסיון של יוסף ומשעל כמי שעמדו בראשות גופים שניהלו מאות מיליוני שקלים יספיק כדי לעבור את הועדה למינוי בכירים, כך שנראה שמרדכי מרדכי ומרדכי כהן הם המועמדים בעלי הסיכויים הגדולים יותר.