אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במקום האיחוד האירופי: פולין, הונגריה וסלובקיה מגבילות יבוא תבואה מאוקראינה מחסני חיטה באודסה | רויטרס

במקום האיחוד האירופי: פולין, הונגריה וסלובקיה מגבילות יבוא תבואה מאוקראינה

במאי אסר האיחוד האירופי על יבוא תבואה אוקראינית לצריכה מקומית למדינות השכנות; אתמול החליטה בריסל שלא להאריך את המגבלות - והונגריה, פולין וסלובקיה הטילו איסורים משלהן; עם זאת הן יאפשרו מעבר של הסחורות בשטחן אם יימכרו במדינות אחרות

16.09.2023, 21:21 | חדשות חוץ

פולין, סלובקיה והונגריה קבעו בסוף השבוע מגבלות על יבוא תבואה מאוקראינה, לאחר שהנציבות האירופית החליטה שלא להאריך את האיסור על יבוא הסחורה לחמש המדינות השכנות החברות באיחוד האירופי. המגבלות שהטילו שלוש המדינות נוגעות רק ליבוא לצרכים מקומיים, ואינן אמורות להשפיע על מעבר סחורות לשווקי המשך.

אוקראינה היתה אחת מיצואניות התבואה המובילות בעולם עד הפלישה של רוסיה ב-2022. המלחמה פגעה ביכולתה לייצא תוצרת חקלאית לשווקים העולמיים דרך הים השחור. לפיכך, האיחוד האירופי איפשר יבוא סחורות מאוקראינה ללא מכס.

ואולם העברת הסחורות מאוקראניה דרך המדינות השכנות הביאה לירידת מחירים בהן ופגעה בחקלאים המקומיים. בעקבות כך אסרו חלק מהממשלות על יבוא חקלאי מאוקראינה.

כדי למנוע מצב בו מדינות נוקטות צעדים חד צדדיים, הודיע האיחוד האירופי במאי כי הוא אוסר על יבוא תבואה אוקראינית למדינות השכנות לצריכה מקומית; עם זאת האיחוד איפשר לקייב להעביר סחורה דרך המדינות השכנות בתנאי שתימכר במקומות אחרים. אתמול פג תוקפה של החלטת האיחוד - לאחר שאוקראינה התחייבה להדק את הפיקוח על היצוא.

נציב הסחר של האיחוד האירופי, ולדיס דומברובסקיס, אמר אתמול כי על המדינות השכנות להימנע מצעדים חד צדדיים נגד יבוא תבואה מאוקראינה. למרות זאת, פולין, סלובקיה והונגריה הודיעו מיד על הטלת מגבלות משלהן על יבוא תבואה מאוקראינה. כאמור, שלוש המדינות ימשיכו לאפשר מעבר של תוצרת אוקראינית לשווקי המשך.

טרי ריילי, אסטרטג בכיר בחברת מרקס (Marex) אמר כי "כל עוד אוקראינה מסוגלת לאשר שהתבואה תגיע למדינת היעד, באמצעות משאיות ורכבות, המגבלות שהטילו שלוש המדינות לא יפגעו בה".

נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, בירך על החלטת האיחוד האירופי שלא להאריך את המגבלות; הוא ציין כי ממשלתו תנקוט "צעדים אזרחיים" אם מדינות החברות באיחוד יפרו את חוקיו.

שלוש המדינות טוענות כי הצעדים שנקטו נועדו להגן על האינטרסים שלהן. שר החקלאות של פולין, רוברט טלוס, אמר כי "האיסור נוגע לארבעה דגנים, אך לבקשת חקלאים הוא הורחב למוצרים הכוללים תירס, חיטה ולפתית. ראש ממשלת פולין, מתאוש מורבייצקי, אמר: "אנו מרחיבים את האיסור למרות חוסר ההסכמה של האיחוד האירופי, כי זה האינטרס של החקלאים שלנו".

הונגריה הטילה איסור על יבוא 24 מוצרים חקלאיים מאוקראינה, כולל דגנים, ירקות, בשר ודבש. כאמור, גם סלובקיה הכריזה על איסור יבוא תבואה.

ביולי פרשה רוסיה מההסכם שאיפשר יצוא תבואה מאוקראינה דרך נמלי הים השחור, שהושג ב-2022.

תגיות