אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד הבריאות מתנגד לביטול המכס על בשר עגל באוניית משא בדרכו לארץ. זה מי שמשלם את המחיר האמיתי של הוזלת הבשר | צילום: באדיבות ישראל נגד משלוחים חיים

בלעדי

משרד הבריאות מתנגד לביטול המכס על בשר

ארגוני צער בעלי חיים, פעילי אקלים ומומחי בריאות הציבור עתרו נגד ההוזלה בנימוק שאין לעודד צריכת מוצר שמובילה לפגיעה בבריאות, לעינוי בעלי חיים ולפליטת גזי חממה. משרדי הבריאות והסביבה תומכים בטיעונים הללו, ומקשים על הפרקליטות להגיב

28.09.2022, 06:30 | שלמה טייטלבאום

יש מוצרים שאסור להוזיל. ארגוני צער בעלי חיים, פעילי אקלים ומומחי בריאות הציבור חברו יחד להגשת עתירה נגד הפחתת המכסים של משרד האוצר על מוצרי בשר ובשר מעובד. ההפחתה נכנסה לתוקף בראשית יולי, ולדעת האוצר צפויה להביא להוזלה המוצרים. אלא שההתנגדויות למהלך רבות.

ארגוני צער בעלי החיים טוענים כי הגברת צריכת הבשר מגדילה את התמיכה בתעשיית התופת שמתבססת על עינוי בעלי החיים; מומחי הבריאות טוענים כי מכיוון שהבשר המעובד הוכרז כמאכל מסרטן וצריכת הבשר בישראל גבוהה מהמומלץ, אין לבטל את המכס ולהביא להגדלת צריכת הבשר של הישראלים; ופעילי האקלים מבססים את התנגדותם על הנתון שלפיו תעשיית הבשר תורמת תרומה מכרעת להתחממות הגלובלית ולמשבר האקלים בשל פליטה מסיבית של גז מתאן.

לטענת כל הגורמים הללו הסרת המכס על בשר ומוצרי בשר פוגעת בזכות היסודית לבריאות, ומתעלמת משיקולי סביבה ושוויון. בנוסף לכך טוענים העותרים שלממשלת מעבר אין סמכות להסיר מכס.

בפרקליטות מתלבטים בימים אלו בניסוח התגובה לעתירה, בזמן שהממשלה מסרבת לגבש עמדה אחידה. מתברר כי משרד הבריאות ומשרד הגנת הסביבה, שהתנגדו בזמנו להפחתת המכס מהטעמים שהוצגו בעתירה, עדיין סבורים שהפחתת המכס אינה מוצדקת. עם זאת, סביר שהעתירה תידחה בבית המשפט, מכיוון שגם אם הממשלה תחליט להגביל את צריכת הבשר והבשר המעובד, אזי האמצעי הנכון לעשות זאת הוא מס קנייה כללי שחל על כלל מוצרי הבשר ולא רק על הבשר המיובא.

בנספחים לעתירה מופיע מכתבה של רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות, שכתבה: "הפחתת המכסים פירושה פגיעה חמורה בבריאות הציבור ועלייה בהוצאות על טיפול בתחלואה. כמו כן הפחתת המכסים על מוצרים אלה מחבלת באופן חמור בעמידה ביעדים הלאומיים ליצירת מערכות מזון בריאות ומקיימות עד לשנת 2030". אנדוולט דוגלת באופן עקבי בשימוש בכל כלי מדיניות לקידום התזונה שהמשרד מגדיר כבריאה. כך לדוגמה קראה להשארת התקינה המחייבת להוסיף יוד למלח וסידן לחלב.

אנדוולט היא גם היוזמת העיקרית למיסוי משקאות הממותקים, ואכן המס החדש הזה מופיע באופן בולט בעתירת הארגונים. הם טוענים כי כשם שהמדינה החליטה למסות סיגריות ומשקאות ממותקים, עליה למסות גם בשר ובשר מעובד. מיסוי המשקאות הממותקים זכה לתמיכה רחבה גם במשרדים הכלכליים וגם בתקשורת הכלכלית, אך כעת מתברר כי בניגוד להצהרות משרד הבריאות כי המשקאות הממותקים מתייחדים בכך שאין בהם כל ערך תזונתי, אלא רק נזק, ולכן נכון למסות אותם, כעת הוא חותר למיסוי של כל מוצר שלא מומלץ על ידו. גם גורמי המקצוע במשרד להגנת הסביבה התנגדו להפחתת המכס מטעמי סביבה.

רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות. "הפחתת המכסים פירושה עלייה בהוצאות על טיפול בתחלואה"
, צילום: עמית שעל רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות. "הפחתת המכסים פירושה עלייה בהוצאות על טיפול בתחלואה" | צילום: עמית שעל רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות. "הפחתת המכסים פירושה עלייה בהוצאות על טיפול בתחלואה"
, צילום: עמית שעל

עמדת משרד הבריאות בהפחתת המכס הזו מדגימה שוב כי משרד הבריאות הוא רגולטור שמסרב להפנים את רפורמת היבוא ואת רפורמות הרגולציה. מבחינתו, אם יש חסם יבוא היסטורי שבמקרה מביא לתועלת בריאותית, אזי יש להשאיר את החסם ללא בחינה של חלופות. כך נוהג משרד הבריאות הן בסוגיית תקני המזון והן בסוגיית הפחתת המכסים.

תגיות