אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אני לא מהנדסת – אני יוצרת" אלה בן נון | צילום: ניב קנטור

"אני לא מהנדסת – אני יוצרת"

פרס 'אישה פורצת דרך' בענף הנדל"ן לשנת 2022 של Duns 100 הוענק ביום רביעי לאלה בן נון, מייסדת ומנכ"ל חברת EBN, 'אלה בן נון ניהול בניה', מחברות ההנדסה הגדולות והמובילות בישראל. בן נון הקימה בעצמה את החברה והפכה אותה לסיפור הצלחה מרשים ובכך הפכה להיות המייסדת והמנכ"לית היחידה בישראל אשר מובילה חברת ניהול פרויקטים גדולה, "בהקמת ובפעילות חברת EBN יצרתי מציאות המשפיעה על סביבת חייהם של אנשים רבים. כל בניה היא יצירה ואני משאירה חותם בכל אחת מהיצירות שלי – זאת אני וזו המהות שלי"

12.12.2022, 14:12 | ניסן שטראוכלר, בשיתוף dun's 100

עם תוצאות קשה להתווכח: חברת ההנדסה 'אלה בן נון ניהול נדל"ן' שהחלה את דרכה בשנת 2011 מעניקה כיום שירותים ללקוחות הגדולים במשק, היא בעלת איתנות פיננסית מרשימה ומעורבת בבניית עשרות אלפי יחידות דיור, מיליוני מ"ר של משרדים, ומבנים אקסקלוסיביים. בשנתיים הקרובות החברה תצטרך להכפיל את כוח האדם שלה בזכות צבר הזמנות העבודה הקיים שהיא צריכה לבצע. ועדיין, למרות ההצלחה הגדולה, יש דברים בשוק ההנדסה מהם אלה לא מרוצה, בדגש על העסקת נשים בעמדות ניהול בכירות, "אני מסתכלת ימינה ושמאלה ואני לא רואה כמעט נשים בעמדות ניהול בכירות בעולם ההנדסה. במגרשים רבים של פורומים בכירים אני האישה היחידה בחדר. מעל 50% מהאוכלוסייה הן נשים ומבחינת פוטנציאל וכישורים אין סיבה שלא נאייש מעל ל 50% מהמשרות הבכירות גם בעולם הנדל"ן בכלל וההנדסה בפרט". לדברי בן-נון, הצטרפות של נשים לעמדות בכירות תקדם את עולם הנדל"ן, "לנשים יש ערך מוסף. אומרים שכל מה שתיתן לאישה היא תעצים. עולם ההנדסה והבינוי צריך לתת לנשים הזדמנויות והן יפתיעו בעשייה בלתי רגילה - נשים מחויבות עושות דברים בלתי רגילים-יש להן יכולות מדהימות בגישור ותכלול,, הן יותר צנועות, מחויבות לארגון והאגו לא מנהל אותן".

בן-נון היא האישה היחידה בישראל שמנהלת חברת הנדסה גדולה והיא ללא ספק האישה הבולטת בתחום ההנדסה במגזר הפרטי בישראל, מה שהעניק לה את הפרס הנכסף מטעם Duns 100 על היותה אישה פורצת דרך בתחומה. לא מעט בכירים בתחום ההנדסה והנדל"ן סומכים על דעתה והיא משמשת לא פעם כבוררת במחלוקות עסקיות בגלל הגישה הסמכותית, העניינית והכנה שהיא מביאה איתה. "אני מכירה בעלים של חברת הנדסה שאמר בעבר שהוא לעולם לא ימנה אישה לתפקיד מנכ"ל בחברה שלו. התפיסה הגברית בענף חייבת להשתנות ומנהלי חברות צריכים לקדם נשים לתפקידים בכירים והם ירוויחו מזה. במקביל, נשים צריכות להאמין בעצמן. אני תמיד אומרת לנשים שאני פוגשת - כל אחת יכולה ליצור לעצמה את המציאות בה היא חיה. גם אני גידלתי ילדים ולא הייתה לי יותר מדי עזרה מהמשפחה המורחבת ויחד עם בעלי גידלנו ילדים לצד פיתוח הקריירה שלנו. צריך לשנות את הסיפור לכזה שמכיל בתוכו מסוגלות, הצלחה ודוגמה אישית. אני מקווה שהדרך שלי מהווה הזמנה לנשים נוספות לפרוץ בעולם ההנדסה והבינוי.

"כל ארגון צריך לקחת את העובדים שלו לסדנת נשימה"

אלה בן-נון נולדה בברית המועצות לשעבר בשנת 1969 ועלתה עם משפחתה ארצה בגיל 3. היא נשואה לגדי ויחד הם הורים לשני ילדים, ליה ודניאל. היא גדלה בתל אביב ואחרי השירות הצבאי היא החלה ללמוד תכנון ועיצוב סביבה (לימים – הפקולטה לאדריכלות), באחד מבית הספר לאומנויות המובילים בעולם בקנדה, שם היא סיימה את לימודיה בהצטיינות יתרה. בזמן לימודיה היא החלה בין היתר לעצב תכשיטים, לפסל ולצייר. לפני 11 שנים היא הקימה את EBN לניהול פרויקטים בתחום ההדסה, התכנון והבינוי אשר הפכה במרוצת השנים לחברה אשר מנהלת כ-100 פרויקטים במקביל, מעסיקה באופן ישיר 55 עובדים, חתומה על אכלוס של שני מיליון מ"ר משרדים ו 10,000 יחידות דיור, "ההצלחה לא קרתה בין לילה. כאשר הקמתי את החברה היה לי חזון ולא היה לי מושג איך אעשה את זה. הייתה לי שותפות שכשלה, החברה התפצלה והייתי צריכה להקים הכול מחדש. גם בתקופת הקורונה – היו לי חודשים שלא ישנתי, אבל היום אני מסתכלת לאחור ורואה איך גדלתי מהקשיים, איך היצירה לא פסקה לרגע".

מבחינה מקצועית, בן-נון רואה את התפקיד שלה כרב שכבתי. בטרם הקימה את EBN, עבדה שנים בתפקידי תכנון במשרדי אדריכלות וכיהנה כסמנכ"ל הנדסה בחברת יזמות "יש בי את הDRIVE להתקדם מתוך מקום של יצירה, ללמוד, לצאת מאזור הנוחות, להתרחב ,ואז להרגיש נוח מחדש, ואני עושה זאת פעם אחר פעם. וזה מה שהוביל אותי להקים את החברה. התפקיד שלנו בחברה הנדסית העוסקת בתחומי המגורים, המשרדים המרלו"גים ופרויקטים עם הנדסה מורכבת הוא לתת מענה מקיף ללקוחות שלנו. כאשר מגיע אלינו יזם, הדבר הראשון שאני מנסה להבין הוא מה הם הצרכים האמיתיים שלו. כלומר, מה הוא רוצה ומה הוא צריך ובודקים מה מניע את הלקוח, מה הצורך המדויק שלו? במקביל, אנחנו ממנים אדריכלים, מהנדסים, ויועצים מנוסים שיודעים לתכנן את הפרויקט המסוים בהתאמה ללקוח. אנחנו מביאים איתנו ערך, אנחנו לא פקידים – אנחנו פותחים תכניות, מסתכלים, מבצעים הערכות, ומנסים למצוא את הפתרונות המיטביים לכל פרויקט. אנחנו עובדים לפי מתודולוגיה סדורה ומערכות בקרה ושליטה לאורך כל חיי הפרויקט. יש לנו מערכות לשיתוף ידע ואנחנו עובדים כצוות. החברה שלנו נגעה ונוגעת בחייהם של מאות אלפי אנשים לאורך השנים, אנחנו עובדים עבור יזמים אבל הלקוח שלי הוא משתמש הקצה, כלומר האדם שיגור או יעבוד במקום. אנחנו מבינים את האחריות ואת העובדה שהחתימה שלנו נשארת גם שנים אחרי סיום הפרויקט. מבחינה מעשית, אנחנו מעצבים סביבת חיים של הרבה אנשים". בן-נון גם מציעה אופק הכולל התקדמות מקצועית וכלכלית עבור עובדי החברה, "אומרים שחברה נמדדת לפי החולייה החלשה שלה ואנחנו משתדלים שלא יהיו חוליות חלשות, ואם יש כאלה, אנחנו מחזקים או מחליפים אותן. אנשים שעובדים כאן רואים בחברה בית ואין להם תקרת זכוכית. מעבר לכך, השותפים הבכירים בEBN הם אנשים שמלווים את החברה מתחילת הדרך וצמחו בה. האנשים שינהלו את החברה בעתיד הם האנשים שעובדים בה כיום, וזה יקרה בהמשך.


אלה בן נון , צילום: ניב קנטור אלה בן נון | צילום: ניב קנטור אלה בן נון , צילום: ניב קנטור

עבור אלה בן-נון, העיסוק באומנות והתפיסה ההוליסטית של איזון בין הגוף לנפש משתלבים היטב עם עיסוקה היום יומי בעולם ההנדסה, "בניה, הקמת חברה ויזמות הן יצירות. בהקמת החברה יצרתי מציאות ואני משאירה חותם בכל אחת מהיצירות שלי וזה אני במהות שלי", מסבירה בן-נון, שמקדישה זמן רב לתחביביה הכוללים ריקוד גאגא עם רקדני להקת "בת-שבע", שחיה, עיסוק באמנות, השתתפות בסדנאות נשימה וניקוי רעלים, התנדבות – הכוללת בין היתר מנטורינג בעמותת ילדים בסיכוי עבור נוער חסר עורף משפחתי, ולאחרונה היא אף החלה ללמוד רפואה בשיטת הרמב"ם באוניברסיטת תל אביב. "ניהול החברה הוא פן אחד – במקביל אני ממשיכה ליצור כי אני מאמינה שכל הזמן צריך להיות בתנועה ולחיות חיים מאוזנים. אני מאמינה בשילוב הדברים, כך למשל, לפני מספר חודשים הבנתי שהחברה גדלה משמעותית וחסר 'דבק' בין העובדים. אז שלחתי הודעה לכל הצוות שאנחנו מקיימים יום גיבוש וסדנה בטבע מבלי לתת פרטים נוספים. קבענו להיפגש בחורשת אקליפטוסים ליד פרדס חנה והמפגש היה מרתק. אספתי את המהנדסים וביקשתי שיבואו בבגדים נוחים – הם אפילו לא ידעו למה הם באים – כל המהנדסים הגיעו סקפטיים ואפילו צחקו על העניין בהתחלה אבל בסוף הם יצאו רכים כמו מרגרינה. ההמלצה שלי לכל ארגון – קחו את האנשים שלכם לנשום בסדנת נשימה. זה יום שכולו מוקדש לעשות ולהיות את הלא-רגיל שלנו".

"כדי לטפל בבעיית הנדל"ן יש לייצר מסלול מקוצר בתשלום"

גם חברת ההנדסה של אלה בן-נון חווה את הקשיים בקידום פרויקטים המסדרונות הבירוקרטיה הישראלית. "הרעה החולה בעיני בישראל ומה שגורם לצוואר הבקבוק זה הנושא הסטטוטורי. הוצאת היתרים, קידום תב"ע, תכניות עיצוב אדריכלי, הכול לוקח יותר מדי זמן. מדוע במקומות רבים בעולם ההליך מהיר יותר וכאן אפילו מהיום שהתב"ע מאושרת קשה מאוד להוציא את היתרי הבניה?" היא שואלת. "בכל פרויקט שאני מנהלת אני יודעת להעריך בוודאות גדולה את תהליך התכנון ולהגיד מתי נסיים אותו, כשלפעמים יש סטייה של כמה שבועות מהתכנון המקורי. נושא הפניה קבלת הצעות / מכרזים והביצוע צפויים, בעוד היתרי הבניה ולוחות הזמנים הקשורים לרשויות לא צפויים וגורמים לחוסר ודאות הפוגע בשוק כולו.

לדברי בן-נון, הגורמים לחוסר הוודאות ולעיכוב המשמעותי הם בין היתר הרגולציה המשתנה באופן תכוף, הבירוקרטיה הרבה, וכן בעיית כוח האדם במגזר הציבורי, אשר מתרחשת רבות בעקבות המשכורות הנמוכות שנהוג לקבל ברשויות התכנון השונות.

לצד הבעיה, מזהה בן-נון גם הזדמנות לשינוי מערכתי שיגרום לניתוב תקציבים למערכות התכנון ברשויות לטובת גיוס כוח אדם נוסף ואיכותי, כמו גם העלאת שכר העובדים בשירות הציבורי.

היציבות הממשלתית חשובה גם היא, "אני מבקשת מהממשלות לגלות אחריות ולשמור על יציבות מאחר וקשה לפעול בשוק בו הרגולציה משתנה כל כמה שנים. השינויים מטלטלים את השוק ויוצרים אתגרים משמעותיים לייצר רצף של עשייה. אני חושבת שכדאי למשרדי הממשלה ולאנשי המגזר הציבורי לחזק את הקשר עם אנשי המגזר הפרטי שחיים את השטח באופן שונה אשר מעניק נקודות הסתכלות וניסיון רב שיכול לסייע למשק כולו. אני מאמינה ששילוב ידיים נכון יכול לקדם את ענף הנדל"ן ולהוציא אותנו מהמשבר הנוכחי"

d&b – לדעת להחליט

תגיות