אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
70 ח"כים חתמו על הורדת המע"מ על המזון ל-8% - האוצר צפוי להתנגד יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן | צילום: עומר מסינגר

70 ח"כים חתמו על הורדת המע"מ על המזון ל-8% - האוצר צפוי להתנגד

הצעת ביטן שזכתה לתמיכת הקואליציה והאופוזיציה היא להורדת המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים כמו לחם, חלב, בשר, עוף, ביצים, קמח, סוכר ושמן; במשרד האוצר צפויים להתנגד להצעה בשל היעדר מקור תקציבי ומחשש לתביעות להורדת המע"מ על תרופות מצילות חיים, חיתולים ועוד

31.05.2023, 17:17 | צבי זרחיה

70 חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה חתמו על הצעת החוק של יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן (ליכוד) להפחתת המע״מ ל-8% על מוצרי מזון בסיסיים כמו: לחם, חלב, בשר, עוף, ביצים, קמח סוכר ושמן ל-8%. ההפחתה מיועדת להימשך שנתיים. ההצעה תונח בימים הקרובים על שולחן הכנסת ותועלה להצבעה בקריאה טרומית בתחילת יולי. כשההצעה תגיע לדיון בוועדת השרים לחקיקה, משרד האוצר צפוי להתנגד לה ולפעול לדחותה.

לפי הצעת החוק, שר האוצר יוסמך להפחית את המע"מ ל-8% על מוצרי מזון נוספים, באישורה של ועדת הכספים של הכנסת. שיעור המע״מ על מוצרי מזון בסיסיים יושווה לנהוג במדינות ה-OECD לשיעור של עד 8%. המהלך בוצע לאחר שהאוצר דחה את בקשת ביטן להעביר 100 מיליון שקל לתקופה של ארבעה חודשים כדי למנוע את עליית מחירי החלב המפוקח. "לא ייתכן שאזרחי ישראל יקרסו תחת נטל ההוצאות", אמר ביטן. "אפעל בכל כוחי ובסמכויות המוקנות לי כיו"ר ועדת הכלכלה וכחבר כנסת כדי להקל על הוצאות משקי הבית".

בהצעת החוק נכתב: "יוקר המחיה במדינת ישראל האמיר עד כדי הכבדה משמעותית על משקי הבית ובפרט על האוכלוסיות המוחלשות. שני תהליכים מרכזיים תרמו למצב הנוכחי; האחד, המלחמה באינפלציה של בנק ישראל שבאה לידי ביטוי בהעלאות ריבית חדות, אלה ייקרו את החזרי המשכנתאות וההלוואות של משקי הבית במדינת ישראל, במקרים מסוימים, אף באלפי שקלים. השני, ייקור מוצרי המזון המפוקחים והלא מפוקחים על ידי היצרניות והיבואניות המרכזיות, בצורה לא מרוסנת. ועדת הכלכלה בראשותי התריעה כי ההיתר שנתנה ממשלת ישראל ליבואניות להעלות את מחירי החלב המפוקח יביא לעליית מחירים חסרת תקדים, ביתר המוצרים. חוקי הפיקוח והמיסוי נועדו להגן על המשק ועל האזרחים, כך שמחד גיסא לא תיפגע הכנסת היצרנים ומאידך גיסא תינתן הגנה על האזרחים מפני מחירים גבוהים".

כאמור משרד האוצר צפוי להתנגד להצעת החוק מכמה סיבות: הראשונה - היעדר מקור תקציבי לממנה. השנייה - באוצר מתנגדים לקביעת שיעור מע"מ דיפרנציאלי בין מוצר למוצר. באוצר גם חוששים שהורדת המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים תיצור תקדים להפחתה של המע"מ על תרופות מצילות חיים, חיתולים לתינוקות ומבוגרים, ועוד. ההערכה היא ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' ינסה להפעיל את המשמעת הקואליציונית כדי להפיל את הצעת החוק, במקביל לגיבוש הצעות להורדת יוקר המחיה.

ביטן מרבה בתקופה האחרונה למתוח ביקורת על מהלכי הממשלה שלא מצליחה לבלום את התייקרות המחירים במשק, וגם יצא נגד עלות ההסכמים הקואליציוניים שהגיעה ליותר מ-14.5 מיליארד שקל. ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע השבוע על הקמת ועדת שרים בראשותו שתטפל בהורדת יוקר המחיה. מדובר בעוד ועדה, שלא ברור מתי וכיצד תגרום להורדת המחירים. הממשלה הנוכחית כבר הקימה את הקבינט החברתי-כלכלי בראשות נתניהו, שלא פעל עד כה בעניין. לפני עשרה ימים החליטה הממשלה להקים צוות למלחמה ביוקר המחיה. בכנסת אומרים שמרוב ועדות וצוותים - לא רואים את התוצאות והמחירים מטפסים מעלה מעלה.


תגיות