אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ריבית, מלחמה, קורונה: הסיכונים שמאיימים על הבורסות ב-2023 הסיכונים הגדולים לשוקי ההון בשנה הבאה | צילום: שאטרסטוק

ריבית, מלחמה, קורונה: הסיכונים שמאיימים על הבורסות ב-2023

שנת 2022 עומדת להסתיים במפח נפש עבור המשקיעים בבורסות, כשמדד S&P 500 מוחק כמעט 20%; צ'ארלס שוואב, חברת השירותים הפיננסיים שמנהלת נכסים בשווי 8 טריליון דולר, זיהתה את הסכנות עבור השווקים בשנה הבאה, כשחלקן הטילו צל גם על השנה החולפת; ואיך פתיחה מחדש של הכלכלה בסין דווקא מהווה איום?

24.12.2022, 11:02 | ליטל סמט

המשך העלאת שיעורי הריבית מצד בנקים מרכזיים ברחבי העולם והקלת מדיניות הקורונה של סין הם בין האירועים המרכזיים שאפיינו את 2022, ועשויים גם להשפיע על השנה הבאה ולסכן את שוקי ההון העולמיים ב-2023. כך לפי האנליסטים של חברת השירותים הפיננסיים צ'ארלס שוואב.

צ'ארלס שוואב, שמנהלת נכסים בשווי מעל 8 טריליון דולר, זיהתה עבור המשקיעים את חמשת הסיכונים שיהיו להערכתה הגדולים ביותר בשנה הבאה. הדו"ח התפרסם בעוד שוקי ההון צפויים לסיים את השנה הנוכחית בהפסדים.

מדד S&P 500 ומדד MSCI העולמי צנחו כל אחד בקרוב ל-20% השנה, על רקע אירועים כמו הפלישה הרוסית לאוקראינה, זינוק במחירי האנרגיה בעקבות הפלישה והעלאת ריביות מצד בנקים מרכזיים בעולם בניסיון לבלום את האינפלציה שהובילה לעלויות הלוואה גבוהות יותר.

"ההיסטוריה הוכיחה לנו שהסיכונים הגדולים ביותר בשנה טיפוסית לא מגיעים ממקום לא צפוי אלא אורבים לרוב במקומות גלויים לעין", כתב האסטרטג ג'פרי קליינטופ מצ'ארלס סוואב. "הסיכון מופיע כשיש רמה גבוהה ביותר של ביטחון בקרב המשתתפים בשווקים לגבי תוצאה ספציפית שלא מתממשת בסופו של דבר".

אלו חמשת הסיכונים העיקריים הצפויים ב-2023:

1. הפתיחה מחדש של סין: המדינה המאוכלסת ביותר בעולם הפתיעה כשהחלה לסגת ממדיניות הקורונה המחמירה שלה, כולל ביטול חובת בדיקות ובידודים, לאחר המחאות ההמוניות בחודש שעבר. הוצאות מוגברות מצד 1.4 מיליארד צרכנים עשויות אמנם לשפר את תחזיות ההכנסות של חברות עם חשיפה לסין, אך "זה יכול גם להוביל לחזרה לאינפלציה עולמית עבור סחורות ומוצרים. התזמון אינו מושלם", הסביר קליינטופ. "משתתפי השוק שיתאכזבו מהחזרה של האינפלציה עלולים להאפיל על כל שיפור בתחזית ההכנסות ולהוביל לירידות בשוקי ההון".


שנגחאי נפתחת אחרי הקורונה, צילום: רויטרס שנגחאי נפתחת אחרי הקורונה | צילום: רויטרס שנגחאי נפתחת אחרי הקורונה, צילום: רויטרס


2. טלטלה בשוק המשכנתאות: הריבית על המשכנתאות זינקה ברחבי העולם לאחר שהבנק הפדראלי המרכזי בארה"ב, הבנק האירופי המרכזי, הבנק המרכזי של אנגליה ובנקים מרכזיים נוספים העלו השנה את הריביות. בארה"ב לדוגמה, הריבית לשנה על המשכנתאות הוכפלה ל-5.6%. גם בשנה הקרובה משקי בית בלי משכנתה בריבית קבועה צפויים להתמודד עם זינוק בתשלומי המשכנתאות החודשיים. "הסבירות למיתון עולמי גדלה, וכל עלייה משמעותית בשיעור האבטלה עלולה להוביל לעלייה בחדלויות פירעון בשל פגיעה ביכולת של הצרכנים לעמוד בתשלומים", נכתב בדו"ח. לפיכך, ההערכות הן "לעלייה משמעותית בסיכון לטלטלות בשוקי המשכנתאות" בארה"ב, נורבגיה וניו זילנד. סיכונים מעט פחותים יותר צפויים גם באוסטרליה, שבדי וקנדה.


דירות למכירה בלונדון, צילום: בלומברג דירות למכירה בלונדון | צילום: בלומברג דירות למכירה בלונדון, צילום: בלומברג


3. הידוק יתר של הבנקים המרכזיים: הפד, הבנק האירופי והבנק המרכזי של אנגליה הורידו בשבוע שעבר את העלאות הריבית ל-50 נקודות הבסיס בכל פעם. אולם, קליינטופ מזהיר כי "הבנקים המרכזיים הגדולים הבהירו שעוד לא סיימו, על אף שנסוגו מהקצב האגרסיבי של העלאות הריבית". עוד ציינו בדו"ח כי נתוני התעסוקה בארה"ב משתרכים מאחורי הנתונים הכלכליים, ועד שהמצב ידרדר מספיק כדי שהפד יחליט לשנות את המדיניות הכלכלה העולמית כבר קרוב לוודאי שתהיה במיתון עמוק יותר מכפי שמעריכים כיום. "בנקים מרכזיים גדולים מהדקים מדי את המדיניות המוניטארית על ידי העלאת הריבית גבוה מדי (לאחר שהותירו אותה נמוכה מדי לאורך זמן רב מדי), וזה מהווה סיכון לתחזיות השוק למיתון לא עמוק מדי שימשיך עד תחילת 2023", הסביר קליינטופ.


הבנק המרכזי של אנגליה Bank of England, צילום: AP הבנק המרכזי של אנגליה Bank of England | צילום: AP הבנק המרכזי של אנגליה Bank of England, צילום: AP


4. משבר האנרגיה האירופי: מנהיגי אירופה התקשו לצבור מספיק גז טבעי לעמוד בצרכי החימום שלהם לאחר שרוסיה השעתה את משלוחי הגז הטבעי לאיזור בעקבות הסנקציות שהשיתו עליה לאחר הפלישה לאוקראינה. בינתיים, מלאי עתודות, מאמצי שימור וטמפרטורות נוחות יחסית לתחילת החורף עזרו להוריד את הסיכון לפרוץ משבר אנרגיה מלא, ובהתאם ירדו המחירים באירופה ונרשמה התאוששות בבורסות האירופיות ברבעון הרביעי של השנה. "אולם, מצב מלאי הגז האירופי נותר פגיע, וחורף קר ברחבי העולם עלול להוביל לעלייה בצריכה של גז ולקשות על הזמינות של יבוא גז מארה"ב, מה שיגרום להשבתות בתעשייה האירופית ובתעשיית הרכבים", הזהירו בצ'ארלס סוואב.


מתקן גז של חברת גזפרום רוסיה, צילום: בלומברג מתקן גז של חברת גזפרום רוסיה | צילום: בלומברג מתקן גז של חברת גזפרום רוסיה, צילום: בלומברג


5. המלחמה באוקראינה מתפשטת: לפי קליינטופ המשקיעים פועלים מנקודת הנחה שהמלחמה באוקראינה נרגעת ואולי אפילו מו"מ יוביל להפסקת אש. "אך הדרך לסיום הלחימה עלולה לחייב את אוקראינה להחזיר לעצמה את קרים, חצי האי שסופח על ידי רוסיה ב-2014. כל מהלך להחזיק שטחים ייתפס ככל הנראה כקו האדום של ולדימיר פוטין, ויגביר את הסיכוי להסלמה מצידה של רוסיה במקרה שאוקראינה תחדור לקרים לאחר שתתקדם מחרסון", אמר. רוסיה עלולה להסלים את המצב על ידי תקפות נרחבות על תשתיות אזרחיות או הגבלות יצוא בנתיבי הים השחור. "אך חמור מכך, רוסיה עלולה להשתמש בנשק גרעיני, ביולוגי או כימי כדי להגן על מה שהיא תופסת כשטח רוסי", הזהיר קליינטופ. רוסיה עלולה לתקוף את משלוחי הנשק לאוקראינה מצד מדינות המערב, או להכניס מדינות נוספות לעימות באמצעות התקפות מכוונות או לא מכוונות על מדינות שכנות.


מריופול אוקראינה, רויטרס מריופול אוקראינה | רויטרס מריופול אוקראינה, רויטרס


תגיות