אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"סמוטריץ' חייב לנהל סיכונים ולהקשיב לדרג המקצועי" הממונה לשעבר על התקציבים, גל הרשקוביץ וסמוטריץ'. "עצם האמירה מזיקה" | צילומים: אוראל כהן, שלו שלום

"סמוטריץ' חייב לנהל סיכונים ולהקשיב לדרג המקצועי"

בעקבות חשיפת כלכליסט הממונה לשעבר על התקציבים באוצר גל הרשקוביץ מותח ביקורת על התנהלות שר האוצר אחרי חשיפת הציטוטים מתוך הישיבה במשרד האוצר. "אחרי דו"ח מודי'ס אנשי המקצוע חייבים להציג את המשמעויות בבירור"

01.08.2023, 06:02 | אדריאן פילוט

"ברור לחלוטין ששר האוצר צריך להבין את כל המשמעויות הכלכליות של המהלכים הפוליטיים, גם אם הוא חושב שרוב הסיכויים שכל התרחישים שאליהם התייחסו במודי'ס לא יתממשו". כך אמר אתמול ל"כלכליסט" הממונה לשעבר על התקציבים באוצר, גל הרשקוביץ, בעקבות החשיפה על הדיון הפנימי המאולתר שהתקיים באוצר אחרי פרסום הדו"ח החמור של מודי'ס.

"השאלה האם הסוכנויות טועות או לא היא בכלל לא הוויכוח. זה לא רלבנטי", הוסיף הרשקוביץ. "שר האוצר וראש הממשלה צריכים לשמוע אנשים שחושבים למה זה כן יתממש והם חייבים לשמוע מה המשמעויות, גם אם הם חושבים שזו מכה קלה בכנף. זה נקרא ניהול סיכונים וזה תפקידו של שר האוצר, הוא מנהל סיכונים. ו'האנשים' הללו שצריכים להציג להם את המשמעויות ואת התרחישים – הם הפקידות המקצועית".

אתמול נחשפו ב"כלכליסט" ציטוטים מתוך ישיבה שערכו בכירי האוצר ביום רביעי האחרון, יממה אחרי הדו"ח הקשה שפרסמה סוכנות הדירוג מודי'ס על ההשלכות של ההפיכה המשטרית על הכלכלה. הישיבה לא יועדה לדיון על הדו"ח אלא לנושאים הקשורים להכנסות והוצאות המדינה ולמציאת פתרון לבעיית 165 מיליון שקל ששר האוצר העביר לישיבות. רק בסוף הישיבה, כאשר הובן כי לא תהיה התייחסות לדו"ח של מודי'ס, אחרי דיון של קרוב לשעה וחצי, ביקש הממונה על התקציבים יוגב גרדוס את רשות הדיבור ותהה מדוע אין דיון על השלכותיו.

"אני רוצה לדבר על ההודעה של מודי'ס מאתמול", אמר גרדוס לפי גורם שנכח בישיבה ושוחח עם "כלכליסט". "לא יכול להיות שאין תגובה של האוצר להודעה כזאת. יותר חמור מכך, יש תחושה שהממשלה מזלזלת בהודעה, שהיא מהחמורות שראינו", אמר גרדוס.

לדברי הרשקוביץ, "הדיון הוא בכלל לא 'מי צודק' כי אי אפשר לדעת מי צודק. שר האוצר צריך להביא בחשבון גם תרחישים שונים ומשמעויות קיצון במסגרת תהליכי קבלת ההחלטות שלו. את זה יכול וחייב להסביר רק גורם אחד: הדרג המקצועי. אחרת איך הוא ידע עליהם?".

עוד הוסיף הרשקוביץ, "כשכיהנתי כממונה על התקציבים אמרתי את מה שאני חושב. בוודאי שצריכים להתקיים דיונים בנושאים כאלה והפקידים צריכים להביע את עמדתם". לדבריו, "חובה שבאוצר יתקיימו דיונים ותהליכים, בוודאי בנושאים שהם נושאים מהסוג הזה. אנשי המקצוע חייבים להציג את המשמעויות, כפי שהם רואים אותן, ובצורה הכי ברורה".

דבריו של הרשקוביץ מקבלים משנה תוקף בעקבות דברי שר האוצר באותה ישיבה. "ההודעה של מודי'ס לא התייחסה לרפורמה עצמה, אלא למחאות ולוויכוח הפוליטי שנוצר בעקבות הרפורמה. אנחנו צריכים להסביר את עצמנו יותר טוב. אנחנו צריכים נוכחות בבלומברג, בתקשורת זרה. כל מה שחברות הדירוג שומעות זה את הגורמים המתנגדים לרפורמה", אמר סמוטריץ' לפני שהמשיך ושיבח את החשב הכללי באוצר, יהלי רוטנברג. "היחיד שמסביר מכל הנוכחים פה זה יהלי. הוא היחיד שעומד ומדבר עם החברות ומסביר אותנו".

רוטנברג עצמו ניסה להקטין את האירוע במהלך הישיבה, כאשר הסביר כי לא מדובר בפעולת דירוג אלא הודעה למשקיעים. לקריאות של גרדוס הצטרפו בכירים אחרים באוצר. הראשון היה הממונה על השכר, אפי מלכין, שמונה לתפקיד על ידי סמוטריץ' עצמו. "יש שרים שמבצעים מהלכים שלא ניתן להסביר. למשל בתחבורה ובתקשורת", אמר באותו דיון וגרדוס חיזק וסיפק דוגמה: "אני יושב עם חברות הדירוג ומסביר להן שאנחנו מקדמים את פרויקט המטרו, ושבוע אחר כך שרת התחבורה מודיעה שהיא מתנגדת לפרויקט. זה רציני?". מלכין הוסיף כי "אנשים בחרדות אמיתיות. זה לא משנה אם הן מוצדקות או לא. זה משפיע על הכלכלה".

כפי שנחשף ב"כלכליסט", שני פקידים נוספים העבירו מסרים חשובים מאוד. הראשונה היא מ"מ מנהל רשות המסים, מירי סביון, שהתריעה מפני המסוכנות הכרוכה רק בשיח על מרד מסים (היא מבינה היטב שגם במקרה הזה, כמו של דירוג האשראי, אסור להגיע לאירוע הזה כי אז כבר יהיה מאוחר מדי).

השני היה ממלא מקום הכלכלן הראשי באוצר, ד''ר שמואל אברמזון, שציטט את מודי'ס: "הממשלה הפכה לפחות צפויה ויותר מוכנה לקחת סיכונים שעלולים לפגוע בכלכלה". הוא הסביר כי בשיחות עם חברות הדירוג הוא מתמקד במצב הכלכלי וכי נתוני המאקרו מוזכרים לחיוב בכל הדו"חות והחברות יודעות את זה. "הטענות שלהן הן לא מהעולם הכלכלי, אלא הפוליטי שמשפיע על הכלכלה".

לדברי הרשקוביץ, "שר האוצר יכול להגיד עד מחר שהם לא מקבלים את עמדת הפקידות שחייבת להשמיע את קולה, זה ברור. זו זכותו, אבל הלכה למעשה, הוא לא יכול לטעון כעת, שכל ההתרעות והאזהרות בוודאות לא יתממשו". הוא הוסיף שסוכנויות הדירוג "אומרות את מה שהן אומרות כאשר הן מגובות בנתונים, בעיקר לעניין ההייטק. זה לא בעלמא. חשוב לזכור כי עצם העובדה שהן אמרו את מה שאמרו, גם אם הן טעו בעבר, עצם האמירה כבר גורמת נזק. יתרה מזו, חייבים לקחת בחשבון את התרחיש שהסוכניות לא טעו. כלומר שהאזהרות יתממשו ואז יש לדברים משמעות לכלכלה וחייבים להביא את זה בחשבון".

תגיות