אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אנחנו על הסף של אחד מהניסויים הכלכליים הגדולים בעידן הנוכחי" מימין תומר אמיתי ורועי אדלשטיין | צילום: DHM Studio, Team8

"אנחנו על הסף של אחד מהניסויים הכלכליים הגדולים בעידן הנוכחי"

תומר אמיתי, סמנכ"ל הכספים (CFO) של חברת Natural Intelligence, אירח את רועי אלדשטיין, סמנכ"ל הכספים והתפעול (CFO & COO) של קרן Team8, בפרק החדש של הפודקאסט Executive State of Mind של Natural Intelligence והסביר מדוע ההייטק הישראלי נרתם למאבק בשינויים במערכת המשפט. "אם יזמים וחברות מרגישים שהתעשייה עומדת בפני פגיעה – חובתם לפעול"

27.06.2023, 10:59 | שירות כלכליסט

בתעשיית ההייטק בישראל מודאגים בימים אלו בעיקר משתי התפתחויות. הראשונה היא האינפלציה העולמית, שמובילה לעלייה בריבית, ללחץ נמשך על השווקים ולקושי גובר לגייס הון. ההתפתחות השנייה שמדירה שינה מעיניהם של קברניטי התעשייה היא הרפורמה המשפטית. "כולם צריכים לעשות מה שהם צריכים לעשות בשביל להגן על המשקיעים שלהם", הסביר רועי אלדשטיין, סמנכ"ל הכספים והתפעול (CFO & COO) של קרן Team8, שמתארח בפרק החדש בפודקאסט Executive State of Mind של Natural Intelligence, שמארח בכל חודש בכירים מתעשיית ההייטק כדי לדון בתחומים החמים ביותר בתעשייה.

"אם יזמים וחברות מרגישים שהתעשייה עומדת בפני פגיעה – חובתם לפעול", הבהיר אלדשטיין בשיחה עם תומר אמיתי, סמנכ"ל הכספים (CFO) של Natural Intelligence, מובילה עולמית בתחום ההשוואות המקוונות. "אני רואה שהרבה סופגים ביקורת על המעורבות שלהם במחאה וזה ממש לא מוצדק. צריך לעשות מה שצריך, במסגרת החוק והסביר, כדי לטפל במצב". אמיתי חיזק את דבריו והוסיף, כי "זה דבר נכון שההייטק הישראלי בוחר לנקוט עמדה ולהשפיע. זה מתרחש מתוך דאגה אמיתית ועמוקה למדינת ישראל ולעתיד הכלכלי שלה".

"אנחנו רואים שמשקיעים מחפשים יציבות, דבר שמושג הרבה פעמים ממוסדות המדינה", אמר אלדשטיין. "זה משהו שאנחנו חייבים לתקן, ושתהיה בהירות וודאות. זאת סכנה אמיתית לפיתוח ההייטק. הטעות היא לדבר כל הזמן על איך מחלקים את העוגה. הדיון שצריך לנהל הוא 'איך אני מגדיל את העוגה?'. גם בתור חברה וגם בתור מדינה. אם זה לא הדיון, העוגה כמעט תמיד תקטן. צריך לדבר על זה ואני לא מרגיש שישראל, כמדינה, מדברת על ההגדלה הזאת, אלא מנהלת כמעט רק דיונים על מה תהיה הקצאת המשאבים".

בזירה המאקרו-כלכלית, אדלשטיין העריך כי ישנה היתכנות לסיום המשבר בזמן הקרוב. "התנהלות אחראית של הבנקים יכולה להוביל אותנו לצאת מזה, אולי אפילו תוך שישה עד 12 החודשים הקרובים מבלי להיקלע למיתון. זה התרחיש האופטימי. זה גם יכול לקחת שנתיים".


"אנחנו על הסף של אחד מהניסויים הכלכליים הגדולים בעידן הנוכחי", הוא מנתח. "אנחנו מסיימים 15 שנה של סביבה כלכלית כמעט נטולת ריבית, אבל עכשיו העידן הזה נגמר. אנחנו חווים את האינפלציה הכי חדה ב-30 השנים האחרונות, עם העלאה נרחבת של הריבית מצד הבנקים המרכזיים. זאת התופעה המרכזית שתוביל אותנו. אנחנו צריכים להתרגל לריבית הגבוהה שתשפיע על כל השווקים כמעט". אמיתי מסכים "אני חושב שהמיני משבר שחווינו עם מערכת הבנקאות בארה"ב עדיין לא נגמר. אני חושב שהגענו לקצה התוואי של העלייה של הריביות, אבל יש הרבה מאוד חוסר ודאות בשווקים עדיין".

כדי להתאים את עצמן לעידן הנוכחי, אלדשטיין סבור שחברות צריכות להתמקד יותר ברווחיות ולא רק בצמיחה. "המזומן חוזר לשולחן. חושבים על רווחיות מהיום הראשון. יש הרבה דיונים על Burnrate ואיך משתמשים בכסף. אנחנו ראינו בעבר מקרים מאוד קיצוניים של חברות שהוציאו הרבה יותר כסף ממה שהכניסו בשם הצמיחה". "גם אצלנו בנטורל אינטליג'נס עשינו שינוי למיקוד עמוק יותר בערך, ומציאת איזון טוב יותר בין צמיחה ורווחיות" אמר אמיתי. "ביציאה מתקופת הקורונה צמיחה הייתה שם המשחק היחידי. ואז, במעבר בין 2021 ל-2022 זיהינו שינוי מגמה משמעותי, התחלנו להתמקד הרבה יותר ברווחיות ותזרים ועבדנו חזק מאוד על ביזור העסק שלנו. ב-2023 אנחנו רואים את התוצאות של המהלך. העסק יותר מבוזר ויציב ואנו מקפידים מאד על בסיס ההוצאות שלנו ועל היעילות. כך הצלחנו להגביר את הרווחיות באופן מאוד משמעותי".

"ב-2021 היה אפשר לגייס יחסית בקלות, עם מצגת ופיצ' טוב, אבל הייתה תחושה שזה לא משנה מאיפה חברות מגייסות את הכסף ומי המשקיעים. היום אני חושב שיש הבדל. אנשים מחפשים מנטורים ושותפים לדרך וזה כן משנה ממי מקבלים את הכסף", אמר אלדשטיין.

המרכיב החשוב ביותר לחברה, הסביר אלדשטיין, הוא היזמים שלה. "הפאונדרים של החברות שלנו הם הנכס הכי חשוב שלנו. איך מבדילים ביזמים בין מנהל טוב לבין מנהיג גדול? זה מה שאנחנו מחפשים כשאנחנו בונים חברות. אנחנו מחפשים יזמים שיוכלו לצייר את תמונת העתיד וכולם יעקבו או יסחפו אחריהם".

בנוסף לכך, אחד השינויים המבניים שאנחנו רואים בתעשייה, הוא שינוי משמעותי בתפקיד סמנכ"ל הכספים. לפי אדלשטיין, סמנכ"ל כספים בעבר היה תפקיד טכני למדי, שמטרתו להגן על החברה. "ממה שאני רואה בשנים האחרונות, תפקיד סמנכ"ל הכספים הפך להיות הרבה יותר אסטרטגי, מבוסס דאטה" הוא מרחיב "אם אתה סמנכ"ל כספים טוב, היום תוכל לספק תובנות משמעותיות ואפילו כיוונים חדשים לחברה". אמיתי מוסיף "אני חושב שיש לנו מחויבות הולכת וגוברת לשמש כמצפן של ההנהלה, במובן הכלכלי, הפיננסי והאסטרטגי בניווט הספינה שהיא החברה שלנו. זה דורש סט יכולות אחר לגמרי ממה שנדרש מסמנכ"ל כספים לפני 10 או 20 שנה".

על פי מנהל הכספים והתפעול של Team8, קרן בעלת מודל ייחודי שמשלב יזמים, מומחים ומשקיעים כדי לבנות חברות בעולמות של אבטחת מידע, פינטק ובריאות דיגיטלית, הטרנדים הבולטים בעולם הטכנולוגיה בשנים הקרובות יהיו בינה מלאכותית, תשתיות ענן, תשתיות מחשוב וגם הגודל של החברות עצמן. "מה שאנחנו רואים זה שמה ש-100 אנשים יכלו לעשות לפני 20 שנה, היום בן אדם אחד יכול לעשות. אני מצפה לראות יותר חברות קטנות, למשל חברות של בן אדם אחד".

Executive State of Mind הוא פודקאסט מבית Natural Intelligence בנושאי עסקים וטכנולוגיה. בכל חודש בכירים מהחברה מראיינים דמויות מפתח ישראליות מהארגונים והחברות המובילות בענף על נושאים אקטואליים והחידושים המעניינים ביותר בעולמות העסקיים, המאקרו-כלכליים והטכנולוגיים.


תגיות