בלי ממלא מקום ובלי שקיפות: הבעיות שחשף אשפוז נתניהו
ראש הממשלה פונה בשבת לקבלת טיפול רפואי לאחר "שלא חש בטוב". הדיווחים העלו מחדש את השאלה על מצבו הבריאותי של נתניהו. במקביל נתניהו לא ממנה ממלא מקום למקרה הצורך
מעט לפני צאת השבת, בסביבות השעה 18:00, יצא דיווח מאת דובר הליכוד גיא לוי על כך שראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע לחדר המיון בבית החולים שיבא תל השומר. הדיווח של לוי יצא לאחר שסרטונים של שיירת ראש הממשלה מגיעה לבית החולים כבר החלו להתרוצץ ברשתות החברתיות, ונטען כי הוא איבד את הכרתו.
דובר הליכוד, שמדברר באופן לא רשמי את נתניהו, כתב כי ראש הממשלה ככל הנראה התייבש מפני שהוא בילה יום לפני כן בכנרת בשעות החום, וכי "הבדיקות הראשוניות יצאו תקינות ולא נמצא שום ממצא".
ראש הממשלה עצמו צולם לאחר מכן מחדרו בבית החולים ואמר: "ביליתי בכנרת בשמש בלי כובע ובלי מים. זה לא היה רעיון טוב... ברוך השם אני מרגיש מאוד טוב". כמה שעות לאחר מכן כבר יצא דיווח כי ישיבת הממשלה נדחית כי ראש הממשלה יבלה את הלילה בבית החולים בליווי קרדיולוגים. היום הוא נבדק בחדר צנתור ועבר ניתוח שבמסגרתו הושתל לו מכשיר ניטור שעוקב אחר קצב הלב. גם אם ראש הממשלה התייבש בשישי – ההליכים הרפואיים שנעשו בסופו של דבר משקפים כי מצבו הבריאותי מורכב יותר.
האפיזודה הקצרה של אשפוז נתניהו העניקה לציבור חרך קטן שדרכו היה ניתן לצפות על אחד הסודות השמורים ביותר במדינת ישראל – מצבו הרפואי של ראש הממשלה, שבאוקטובר הקרוב ימלאו לו 74. בחודשים האחרונים עלו כמה טענות מצד אנשים שיצא להם לעבוד מול נתניהו וטענו כי הוא עייף, חיוור ופחות חד ומרוכז מבעבר. פניות בנושא ללשכת ראש הממשלה התקבלו בהכחשות גורפות ונטען כי נתניהו נמצא במצב בריאותי מעולה. האירוע האחרון, שהחל בדיווח על התייבשות והסתיים בחדר הצנתור, מעלה תהיות רציניות בנוגע לאמינותם של הדיווחים הללו.
בישראל לא קיים חוק המחייב את ראש הממשלה לפרסם דו"ח רפואי על מצבו, אבל קיים נוהג כזה. נתניהו פרסם בעבר כמה וכמה דיווחים על מצבו הבריאותי, כאשר האחרון שפורסם היה בנובמבר 2020, אז נכתב כי נתניהו נבדק על ידי רופאו האישי, ד"ר צבי הרמן ברקוביץ', ונמצא כי "כל הבדיקות שבוצעו, כולל בדיקות מעבדה מקיפות כמו סוכר, כולסטרול, תפקודי כבד, תפקודי כליות, ברזל, ויטמינים ובדיקות נוספות, יצאו תקינות לחלוטין. לחץ הדם תקין". עוד נכתב: "לסיכום, מצב בריאותו של ראש הממשלה הוא מצוין".
מאז אותו דיווח לא פורסמו עדכונים מפורטים נוספים על מצבו הבריאותי של נתניהו, ובזמן הזה לא פורסמו גם דו"חות רפואיים על מצבו של ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט. יאיר לפיד, שכיהן תקופה קצרה כראש הממשלה בזמן ממשלת מעבר, פרסם דו"ח רפואי קצרצר שנכתב בו כי "בהתאם לנוהל טיפול רפואי בראש הממשלה, עבר ראש הממשלה יאיר לפיד בדיקות מקיפות על ידי רופאו האישי, פרופ' גדי סגל, ונמצא כשיר ובריא לחלוטין".
גורם בלשכת ראש הממשלה מסר ל"כלכליסט" כי הסיבה לאי פרסום הדו"ח של נתניהו היא שעוד לא הגיעו לנקודה הזו מפני שהממשלה לא מכהנת אפילו שנה, וכי הדו"ח יפורסם עד סוף השנה.
גם אם נתניהו נמצא במצב בריאותי מעולה, חשוב להזכיר כי בישראל היו תקדימים למקרים שבהם ראשי ממשלה לא סיימו את תפקידם עקב נסיבות בריאותיות, וזאת גם בלי להתייחס להירצחו של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין. לוי אשכול נפטר לאחר שלקה בהתקף לב במהלך כהונתו, ואריאל שרון עבר אירוע מוחי חמור בתחילת 2006 ונכנס לתרדמת שנמשכה שמונה שנים עד שנפטר בשנת 2014.
מותו של אשכול, האירוע המוחי של שרון ורצח רבין ב־1995 תפסו את המערכת הפוליטית בהפתעה. עם זאת בכל אחד מהמקרים היה ממלא מקום שהיה מוכן להיכנס לתפקיד באופן מידי (גולדה מאיר במקום אשכול, שמעון פרס במקום רבין ואהוד אולמרט במקום שרון). אך מאז שנת 2009 לא מונה ממלא מקום לתפקיד, למעט בממשלת נתניהו־גנץ, אז היה בני גנץ ממלא מקום ראש הממשלה כחלק מהתיקון לחוק יסוד הממשלה, הקובע את היחסים בין ראש הממשלה המכהן לראש הממשלה החליפי.
אחת הסיבות לכך שאין ממלא מקום מוגדר היא הימנעות של נתניהו מלסמן לו יורש בליכוד. תפקיד סגן ראש הממשלה, שמאויש היום על ידי שר המשפטים יריב לוין, הוא תפקיד סימבולי ואינו מבטיח מילוי מקום במקרה של נבצרות.
חוק הנבצרות שאישרה הממשלה לאחרונה במטרה להקשות על הכרזתו של נתניהו כ"לא כשיר" מסבך עוד יותר את המצב.
בחוות הדעת ששיגרה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה בנוגע לחוק היא כתבה ש"השילוב בין מרכיביה השונים של ההצעה עלול להביא למצבים שבהם אף שמבחינה אובייקטיבית ראש הממשלה לא יוכל לבצע את תפקידו, למשל מסיבות בריאותיות, הוא ימשיך לכהן בתפקיד בשל אילוצים פוליטיים".
ממזכירות הממשלה נמסר בתגובה: "חוק יסוד הממשלה אינו מחייב מינוי ממלא מקום קבוע. בהינתן מצב שבו יש צורך במינוי ממלא מקום - הממשלה ממנה את אחד משריה".