אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העולם לוהט: השבוע נמדד היום החם ביותר בכדור הארץ גל חום בפקיסטן. השיאים נשברים שוב ושוב | צילום: EPA/SHAHZAIB AKBER

העולם לוהט: השבוע נמדד היום החם ביותר בכדור הארץ

לראשונה ב-44 שנים ממוצע הטמפרטורה העולמית חצה השבוע את ה-17 מעלות צלזיוס, כך לפי נתוני המרכזים הלאומיים לחיזוי סביבתי בארה״ב. בצפון אפריקה ובמקסיקו נשקו הטמפרטורות לרף ה-50 מעלות, בייג'ינג דיווחה על 9 ימים רצופים בשבוע שעבר בהם הטמפרטורה עלתה מעל 35 מעלות צלזיוס. אפילו אנטארקטיקה, שנמצאת כעת בעונת החורף, רשמה טמפרטורות גבוהות בצורה חריגה

05.07.2023, 13:37 | שני אשכנזי

גלי חום מדרום ארה״ב וצפון אפריקה ועד לסין ואנטארקטיקה: יום שני האחרון היה היום החם ביותר שנרשם בהיסטוריית מדידות הטמפרטורה, כשהטמפרטורה העולמית שברה שיאים והאמירה לכדי 17.01 מעלות צלזיוס, כך לפי נתוני המרכזים הלאומיים לחיזוי סביבתי בארה״ב. השיא הקודם נרשם בשנת 2016 בחודש אוגוסט, אז נרשמה טמפרטורה של 16.92 מעלות צלזיוס. נתונים רשמיים עדיין אינם בנמצא, אך ייתכן שיום שלישי אף ניפץ את השיא רק ביום שקדם לו עם ממוצע עולמי של 17.18 מעלות.

הטמפרטורה הממוצעת הזו אולי לא נראית כל כך לוהטת, אך זו הפעם הראשונה ב-44 השנים האחרונות שממוצע הטמפרטורה העולמית עולה על 17 מעלות צלזיוס. מדענים משתמשים לרוב בטווחי מדידה ארוכים – חודשים, שנים ועשורים כדי לעקוב אחר התחממות כדור הארץ, אך השיאים הנשברים לאחרונה שוב ושוב מהווים אינדיקציה לכך ששינויי האקלים גולשים לטריטוריה שאינה מוכרת לאנושות. אלו מונעים על ידי פליטת גזי חממה הולכת וגוברת הנובעת משריפת דלקי מאובנים (פחם, נפט וגז), ומדגישים את הקצב האיטי בה מתקדמת האנושות בבלימת פליטות גזי החממה, למרות ההתחייבויות העולמיות הרבות.



טמפרטורות ממוצעות עולמיות חמות יותר מתורגמות לתנאי מזג אוויר קיצוניים המשפיעים על מיליוני בני אדם ברחבי העולם. וכאשר החום עולה, בני אדם סובלים מהשפעות בריאותיות וכלכליות. בארה"ב, אזהרות חום שוגרו השבוע ליותר מ-30 מיליון בני אדם במערב אורגון, צפון קליפורניה, מרכז ניו מקסיקו, טקסס, פלורידה וחוף קרולינה. בצפון אפריקה וגם במקסיקו נשקו הטמפרטורות לרף ה-50 מעלות, ובמזרח התיכון, אלפים סובלים מחום לוהט בצורה יוצאת דופן במהלך העלייה לרגל הדתית החאג' בסעודיה. בייג'ינג דיווחה על 9 ימים רצופים בשבוע שעבר בהם הטמפרטורה עלתה מעל 35 מעלות צלזיוס, כאשר הקיץ רק נמצא בראשיתו. אפילו אנטארקטיקה, שנמצאת כעת בעונת החורף שלה, רשמה טמפרטורות גבוהות בצורה חריגה.


גל חום בפקיסטן. השיאים נשברים שוב ושוב, צילום: EPA/SHAHZAIB AKBER גל חום בפקיסטן. השיאים נשברים שוב ושוב | צילום: EPA/SHAHZAIB AKBER גל חום בפקיסטן. השיאים נשברים שוב ושוב, צילום: EPA/SHAHZAIB AKBER

מדענים טוענים כי כיפת החום המכסה כבר שלושה שבועות את טקסס, לואיזיאנה, מקסיקו ועוד עם טמפרטורות המגיעות לכ-50 מעלות, מונעת על ידי שינויי אקלים שמקורם בפעילות האנושית. לפי ניתוח של Climate Central, מלכ"ר למדעי האקלים, חימום האטמוספירה והאוקיינוסים בכדור הארץ על ידי שריפת דלקי מאובנים הגביר את הסבירות לגל החום הקיצוני בלפחות פי חמישה.

הטמפרטורות הגבוהות ברחבי העולם מתודלקות כעת לא רק על ידי פליטת גזי חממה ממקורות אנושיים, אלא גם על ידי תופעת האל ניניו הפוקדת את האוקיינוסים. זהו דפוס אקלים טבעי המתרחש בממוצע כל שנתיים עד שבע שנים, המחמם את טמפרטורת פני הים במזרח האוקיינוס השקט הטרופי ב-0.5 מעלות צלזיוס מעל הממוצע ארוך הטווח, לפרקי זמן הנמשכים בדרך כלל תשעה עד 12 חודשים. השנה החמה ביותר שנרשמה אי פעם, 2016, התחילה עם אל ניניו עוצמתי שדחף כלפי מעלה את הטמפרטורות העולמיות, אך כעת התופעה הטבעית פוקדת עולם חם יותר בשל הצטברות גזי החממה באטמוספירה והמשך מוגבר של פליטתם. התוצאה של עולם חם יותר, היא שינויי אקלים קיצוניים; גלי חום קטלניים, שריפות בר, שיטפונות, הצפות וסופות קיצוניות. שינויי האקלים מחריפים את אובדן היבולים עליהם נסמכת האנושות, מצמצמים את השעות בהן ניתן לשהות מחוץ לבית באזורים מסוימים, גורמים לתופעות כמו התפשטות מחלות זיהומיות וכך גם גלי הגירה גוברים.

ד"ר עמיר גבעתי מהחוג למדעי הסביבה באוניברסיטת תל אביב מסביר כי "בשבועות האחרונים אנחנו מתחילים לראות את אותות והשפעת עליית הטמפרטורות של כדור הארץ השנה. השיא עוד בהחלט לפנינו כאשר לקראת סוף השנה תופעת האל ניניו תגיע לשיאה. באזורנו, למרות שחודש יוני היה קרוב לממוצע מבחינת הטמפרטורות, סביר מאוד להניח שגם המזרח התיכון יחווה בחודשים הקרובים גלי חום קיצוניים כפי שכבר קורה במקומות רבים בעולם. לא ניתן להימלט ממגמת ההתחממות".

תגיות