אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המאבק על ההפלות בארה"ב: שופט בטקסס הקפיא את השימוש בגלולת היום שאחרי מפגינות בעד הפלות מול בניין בית המשפט בטקסס, במרץ | AFP

המאבק על ההפלות בארה"ב: שופט בטקסס הקפיא את השימוש בגלולת היום שאחרי

השופט, שמונה על ידי הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, הקפיא את השימוש בגלולת ה-Mifepristone, שאושרה על ידי ה-FDA בשנת 2000; ההקפאה חלה על כל ארה"ב, אולם תיכנס לתוקף בעוד שבוע כדי לאפשר לממשל לערער; בתגובה לכך שופט בוושינגטון הוציא צו שהופך את ההחלטה בשורה של מדינות

08.04.2023, 10:13 | חדשות חוץ

שופט בבית המשפט הפדרלי בטקסס ארה"ב הקפיא ביום שישי את האישור שהעניק מינהל המזון והתרופות (FDA) לגלולת היום שאחרי Mifepristone. ההקפאה חלה על כל ארה"ב. עם זאת, השופט דחה בשבוע את כניסת הפסיקה לתוקף כדי לתת לממשל האמריקאי זמן לערער.

דקות ספורות לאחר הפסיקה בטקסס, שופט בוושינגטון הוציא צו זמני שהופך למעשה את ההחלטה. הפסיקות הסותרות הללו מהמדינות השונות פירושן שבית המשפט הגבוה יצטרך בסופו של דבר להכריע בנוגע לחוקיות של הגלולה בארה"ב.

הגלולה אושרה לשימוש על ידי ה-FDA כבר ב-2000. בשילוב עם תרופה נוספת בשם Misoprostol, זו השיטה השכיחה ביותר בארה"ב לסיום הריונות, והיא אחראית לכמחצית מההפלות היזומות.

השופט מתיו קסמארק מהמחוז הצפוני של טקסס קיבל כמעט את כל טענות התובעים נגד הגלולה, ובהן הטענה שהיא מסוכנת, זאת אף שב-FDA קבעו שהיא יעילה ובטוחה. התביעה הוגשה בנובמבר על ידי ארגון בשם Alliance for Hippocratic Medicine שיצא נגד הליך האישור של ה-FDA. השופט הסכים כאמור עם הטענות ואמר כי היריון אינו מחלה, והגלולה לא מספקת יתרונות רפואיים משמעותיים לעומת הליך ניתוחי להפלה.

קסמארק מונה לשופט ב-2019 על ידי הנשיא לשעבר דונלד טראמפ. הדמוקרטים התנגדו למינוי.

לעומת זאת, השופט תומס אואן רייס מבית המשפט המחוזי במזרח וושינגטון סתר את הפסיקה מטקסס ואסר על ה-FDA "לשנות את הסטטוס קוו והזכויות הנוגעות לזמינות הגלולה" ב-17 מדינות ובוושינגטון הבירה שהגישו את התביעה לשמירה על הגלולה בשוק. המדינות הן אריזונה, קולורדו, קונטיקט, דלאוור, אילינוי, מישיגן, נבדה, ניו מקסיקו, אורגון, רוד איילנד, ורמונט, הוואי, מיין, מרילנד, מיניסוטה, וושינגטון, וושינגטון הבירה ופנסילבניה.

התובע הכללי של ארה"ב מריק גרלנד אמר בתגובה לפסיקה בטקסס כי היא "מנוגדת לקביעת ה-FDA מלפני יותר משני עשורים שהגלולה היא בטוחה ויעילה". עוד הוסיף כי משרד המשפטים יערער על הפסיקה ויגן על האישור. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מסר אף הוא בהצהרה שהממשל שלו יילחם נגד הפסיקה. "אם הפסיקה הזו תישאר על כנה, אז לא תהיה שום תרופה המאושרת על ידי ה-FDA שתהיה מוגנת מהתקפות פוליטיות ואידאולוגיות מהסוג הזה", אמר.

מדובר בשלב נוסף במאבק השמרני נגד ההפלות בארה"ב. ביוני 2022 ביטל בית המשפט העליון בארה"ב את פסיקת "רו נגד ווייד" שהתירה הפלות.




תגיות