אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המוסדיים מעכבים שדרוג השכר למנכ"ל שיכון ובינוי תמיר כהן מנכ"ל שיכון ובינוי | צילום: עמית שעל

המוסדיים מעכבים שדרוג השכר למנכ"ל שיכון ובינוי

ההצבעה על התגמול לתמיר כהן נדחתה בשנית בניסיון להגיע להבנות עם בעלי מניות המיעוט מנורה, הראל, הפניקס ומגדל. אם המוסדיים יפסלו את המדיניות, החברה עשויה לבצע אובר רולינג, כפי שעשו כמה חברות באחרונה

08.06.2022, 06:10 | אלמוג עזר

הגופים המוסדיים המחזיקים במניות שיכון ובינוי מתקשים להגיע עם החברה להסכמה בנוגע לתנאי שכרו של המנכ"ל תמיר כהן. דירקטוריון שיכון ובינוי, בהובלת דורון ארבלי, הודיע אתמול כי האסיפה הכללית שבה תיערך ההצבעה על שכרו העתידי של המנכ"ל והמענק המגיע לו עבור 2021, נדחתה בפעם השנייה. זו נקבעה לשבוע הבא, 13 ביוני, במטרה להגיע להבנות עם המוסדיים עד אז.

כהן סיים ב־20 באפריל האחרון את תפקידו כיו"ר שיכון ובינוי, לאחר ששימש בתפקיד כפול כמנכ"ל וכיו"ר חברת הנדל"ן והתשתיות מ־2020, לאחר עזיבתו בסערה של אייל לפידות. השינוי במשרה אמור להשתלם לו: עלות שכרו עשויה להגיע עד 14.2 מיליון שקל בשנה לפי תנאי התגמול המבוקשים עבורו כעת. זאת לעומת 10.8 מיליון שקל שהשתכר בשנת 2020 על שני תפקידיו.


תמיר כהן מנכ"ל שיכון ובינוי, צילום: עמית שעל תמיר כהן מנכ"ל שיכון ובינוי | צילום: עמית שעל תמיר כהן מנכ"ל שיכון ובינוי, צילום: עמית שעל


במדיניות התגמול, שפורסמה בחודש מאי, ביקשה שיכון ובינוי שהמענק השנתי של כהן יגדל ל־3 מיליון שקל לעומת 2.6 מיליון שקל במדיניות הקודמת, ויוצמד למדד המחירים לצרכן. בנוסף, בחברה מבקשים לשנות את תנאי המענק: במדיניות החדשה המענק לא יושפע מירידות ערך חשבונאיות שנרשמות במאזני החברה כהפסד. כן יבוטלו יעדי הרווחיות שהיו נהוגים בחברה, והמענק ייקבע כאחוז מהרווח המתואם. נוספו קריטריונים לקביעת שווי המענק, כמו השלמת הנפקת מניות ראשונה לציבור בקבוצה (הכוונה היא להנפקת החברה־הבת שיכון ובינוי אנרגיה, שנדחתה כמה פעמים), שמירה על דירוג אשראי, מימוש סינרגטיות בין החברות־הבנות וכהונה כפולה בכמה תפקידים בחברה. המענק השנתי יינתן רק בתנאי שהחברה רשמה רווח מתואם של 100 מיליון שקל לפחות.

כמו כן, תקרת המענק ההוני המבוקשת למנכ"ל תעלה ל־5 מיליון שקל לעומת 2 מיליון שקל במדיניות הקודמת של החברה. כהן יקבל אופציות במחיר של 19.95 שקל למניה; אלה נמצאות כעת מחוץ לכסף שכן החברה נסחרה אתמול ב־15.5 שקל למניה.


דרגת חופש גבוהה

המוסדיים המייצגים את בעלי מניות המיעוט מתנגדים לשדרוג השכר של כהן ולמענק הרטרואקטיבי המבוקש. בעלי האחזקות הגדולים בחברה מבין הגופים המוסדיים הם חברות הביטוח מנורה מבטחים (עם אחזקה של 7.2%), הפניקס (המחזיקה 5.74%), הראל (5.2%) ומגדל (5.25%).

הקושי של שיכון ובינוי בהעברת תנאי שכרו של כהן ובקבלת הסכמה מצד המוסדיים לאישור מדיניות התגמול נטוע בדרגת החופש הגבוהה שהותירה ההנהלה לגבי החלטות התגמול של בכיריה. המוסדיים לרוב מתנגדים לדרגות חופש גבוהות, ומעדיפים שמדיניות התגמול תהיה מפורטת וברורה, תוך הסתמכות על תנאי חלוקת תגמול מדידים.

מעבר לכך, המוסדיים אינם ששים לאשר שדרוגי שכר בעוד החברה מציגה תשואות חסר מול המתחרות. שיכון ובינוי נסחרת בשווי של 6.8 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה ירדה 21% מתחילת השנה; זאת לעומת ירידה של 16% במדד ת"א־בנייה שבו כלולה החברה. בשנת 2021 עלתה מניית החברה ב־6.4%, תשואת חסר ניכרת לעומת המדד, שהציג באותה תקופה זינוק של לא פחות מ־75%.

בסביבתה של שיכון ובינוי מביעים תסכול מהמשא ומתן המתנהל מול המוסדיים בשבועות האחרונים, ומצביעים על שיקולים לא ענייניים של בכירים בחברות הביטוח הגדולות. להשקפתם, נציגי המוסדיים מתחשבנים עם שיכון ובינוי בעקבות בחירות שהיא עשתה בחברה־הבת שלה שיכון ובינוי נדל"ן, שגם בה הגופים הללו הם מבין בעלי המיעוט המובילים. המוסדיים מחזיקים יחד 15% בחברה הפרטית, חברות הביטוח הראל וכלל הן המובילות עם אחזקה המוערכת ב־5%.


ארבע חברות כבר התעלמו

אם המוסדיים כבעלי מניות המיעוט יפסלו את עדכון המדיניות, ועדת התגמול והדירקטוריון עשויים לבצע אובר רולינג ולאמץ אותו גם ללא אישור האסיפה הכללית.

מגמת השימוש באובר רולינג הפכה בולטת לאחרונה, כשלא פחות מארבעה דירקטוריונים בחברות ציבוריות שונות בחרו לבטל את החלטת בעלי המניות - ולשדרג בכל זאת את שכרם של הבכירים המכהנים. החברות האלה הן ארד, פועלים אי.בי.אי, דלק אחזקות ומטריקס.

בסביבת שיכון ובינוי מבהירים כי ביצוע אובר רולינג אינו על הפרק, מאחר שחברת הנדל"ן תלויה מהותית במוסדיים. "כשהם רוצים לסגור עסקה הם יודעים להתפשר היטב, אבל כשהכוח בידיהם הם מכופפים את ההנהלה", מסבירים גורמים בשוק על התנהלות המוסדיים.

"אנחנו מבצעים אצל הגופים האלה הפרשות לפנסיה במיליארדי שקלים וביטוחים במיליוני שקלים מדי שנה, מוכרים להם אחוזים מפרויקטים, והם מממנים פרויקטים בהקמה. ביצוע אובר רולינג הוא בחזקת ירייה ברגל מבחינת שיכון ובינוי. בסוף הדיונים התנאים של כהן יאושרו, גם אם תידרש הקטנה של שכרו. אף מנכ"ל עדיין לא קם והלך בגלל שלא אישרו לו תוספות שכר", ציינו אותם גורמים.

תגיות