אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כלכליסט-טק

מודי'ס: גובר הסיכון לחדלות פירעון של NSO

מפתחת תוכנת הריגול הישראלית שקועה בחובות של 500 מיליון דולר על רקע הקשיים וקצב שריפת המזומנים לנוכח ההגבלות מצד ארה"ב. בהתאם, הורידה מודי'ס את דירוג האשראי של החברה בשתי דרגות לרמה של Caa2 הנמוכה בשמונה דרגות מרמת השקעה. ב-NSO לא הגיבו לדיווח

23.11.2021, 11:46 | יניב רחימי


הולך וגובר הסיכון לחדלות פרעון של מפתחת תוכנות הריגול הישראלית NSO, השרויה בחובות בגובה של 544 מיליון דולר - זאת, על רקע הקשיים ושריפת המזומנים נוכח הגבלות הייצוא מצד ארה"ב, כך מזהירים בסוכנות דירוג האשראי מודי'ס. בהתאם הורידו במודי'ס את דירוג האשראי של החברה בשתי דרגות, לרמה של Caa2, הנמוכה בשמונה דרגות מרמת השקעה. לדבריהם, החברה המייצרת תוכנת ריגול, שהכריזה על תזרים מזומנים שלילי ועל ירידה בהכנסות ב-2020, נמצאת בסיכון גבוה להפר את התנאים של האג"ח שהנפיקה ולהגיע לחדלות פירעון, אלא אם הנושים יסכימו לוותר עליהם. 

קראו עוד בכלכליסט:

החוב של NSO מורכב משלושה סוגים של הלוואות. חלק הארי של החוב הפיננסי, 500 מיליון דולר, נובע משתי הלוואות מובטחות, האחת של 300 מיליון דולר והשנייה של 177 מיליוןירו, שמועד פירעונן יחול במרץ 2025. בנוסף לכך, ל-NSO יש מסגרת אשראי מובטחת של 30 מיליון דולר שמועד סיומה קבוע למרץ 2024. כמו כן, NSO קיבלה ברבעון השני של 2020 הלוואת בעלים של 14 מיליון דולר.

מודיס מונה מספר סיבות שהביאו אותה להוריד את דירוג האשראי של NSO מרמה של B3 תחת בדיקה, לרמה של Caa2 עם תחזית שלילית. ראשית, מודיס מצביעה על עלייה בסיכון הפרת קובננט (אמת מידה פיננסית) שנבדקת אחת לתקופה. הפרת הקובננט עלולה להוביל לאירוע של חדלות פירעון, אלא אם כן ההפרה תתוקן או בתרחיש שבו המלווים של NSO יתנו לה ויתור על עמידה באמת המידה הפיננסית. מהדו"ח של מודיס עולה שקובננט המינוף שלה יורד לרמה של 4 בסוף 2021, מה שיוצר לחץ משמעותי לנוכח הביצועים של החברה לאחרונה. 

שנית, פרופיל הנזילות החלש של NSO והמינוף של החברה שצפוי השנה להגיע ל-6.5, מטרידים גם הם את האנליסטים של מודי'ס. נכון לסוף יוני 2021 היו בקופתה של NSO 29 מיליון דולר, בזמן שמסגרת האשראי של החברה בהיקף של 30 מיליון דולר נוצלה במלואה. לנוכח הפער המשמעותי בין מגבלת המינוף על פי הקובננט שחברת NSO נטלה על עצמה ועומד על 4, לבין ההערכה של מודיס ביחס למינוף של החברה ב-2021 שעומדת על 6.5, נראה שהסיכון ש-NSO תפר את הקובננט גבוה.

מנכ"ל NSO איציק בנבנישתי והמייסד שלו חוליו. מכחישים את האשמות, לא מגיבים לדיווח, צילומים: עמית שעל, יניב בלום מנכ"ל NSO איציק בנבנישתי והמייסד שלו חוליו. מכחישים את האשמות, לא מגיבים לדיווח | צילומים: עמית שעל, יניב בלום מנכ"ל NSO איציק בנבנישתי והמייסד שלו חוליו. מכחישים את האשמות, לא מגיבים לדיווח, צילומים: עמית שעל, יניב בלום

במקביל, מודי'ס מכירה בפוטנציאל הביצועים העסקיים של NSO בטווח הבינוני ומציינת את המוצר הייחודי של החברה שאחראי לביצועים העסקיים היציבים בשנים האחרונות ולרווחיות הגבוהה של החברה. גורמים נוספים שעומדים לזכותה של NSO הם שוק היעד הגדול שאליו החברה פונה ובו היא פועלת, המספר המצומצם של המתחרים הידועים והחסמים הגבוהים שקיימים בפני מי שרוצה להיכנס לתחום.

החברה, כפי שפורסם ב"כלכליסט", מתמודדת לאחרונה עם האשמות קשות על כך שתוכנת פגסוס שלה, החודרת לטלפונים ניידים, משמשת ממשלות לשם ריגול אחר יריבים פוליטיים, עיתונאיים ופעילי זכויות אדם. ב-NSO הכחישו את האשמות וטענו כי התוכנה מסייעת לממשלות למנוע פשעים וטרור. 

ההגבלות החדשות שהטילה החודש מחלקת הסחר האמריקאית על החברה, לאחר שהמשרד לתעשייה וביטחון במחלקה הכניס אותה לרשימה השחורה של חברות שפעילותן נוגדת את אינטרס הביטחון הלאומי, עלולות לסבך אף יותר את מאמצי החברה לחזק את הנוכחות שלה - כשנתיים בלבד לאחר עסקת רכישה שהעניקה לה שווי של קרוב למיליארד דולר. 

במודי'ס לא חוששים מההשפעות השליליות שצפויות בשל מגבלות המסחר שהושתו על NSO, ולהערכת חברת הדירוג הן צפויות להוביל להתכווצות נוספת בהכנסות של החברה ב-2021 ומעבר לכך. ירידה בהכנסות תתבטא בעליה במינוף, החלשות נוספת של פרופיל הנזילות ופגיעה ביכולות המימון מחדש של החוב הקיים.

החברה הישראלית נוספה, כזכור, לאותה רשימה שממשל טראמפ צירף אליה את וואווי הסינית כחלק ממלחמת הסחר שניהלה ארה"ב נגד סין באותה עת. אחרי שהודקו הסנקציות על החברה במאי 2020 נאסר עליה להשתמש בתוכנת אנדרואיד בסמארטפונים שלה – צעד שהוביל לפגיעה משמעותית במכירות שלה. בנוסף ל-NSO נוספה לרשימה השחורה גם קנדירו הישראלית. 

משרדי NSO בערבה, צילום: רויטרס משרדי NSO בערבה | צילום: רויטרס משרדי NSO בערבה, צילום: רויטרס

לפי הממשל האמריקאי, החברות הישראליות פיתחו רוגלות שסייעו לממשלות זרות לעקוב אחר אנשי ממשל, עיתונאים, אנשי עסקים, פעילים, עובדי שגרירויות ואנשי אקדמיה, ואפשרו לממשלים אוטוריטריים לעקוב גם אחר מתנגדי משטר מחוץ לגבולות מדינותיהם. "כלים אלו גם אפשרו לממשלות זרות לבצע פעולות דיכוי חוצות גבולות – הנוהג של ממשלים סמכותניים לתקוף מתנגדים, עיתונאים ואקטיביסטים מחוץ לגבולותיהן כדי להשתיק התנגדות", אמרה אז מזכירת הסחר של ארה"ב, ג'ינה ריימונדו, והוסיפה כי "נוהג כזה מאיים על הסדר הבינלאומי".

ההחלטה של ארה"ב הגיעה ימים ספורים לאחר שאיציק בנבנישתי נכנס לנעלי המייסד שלו חוליו כמנכ"ל NSO, בעוד החברה מתמודדת עם השלכות פרויקט פגסוס – תחקיר נרחב של אמנסטי וקונסורציום העיתונאים פורבידן סטוריז, שבמרכזו רשימה מודלפת של 50 אלף מספרי טלפון שעוררו עניין בקרב לקוחות NSO, כשבחלק ניכר מהמקרים התברר שרוגלת פגסוס של החברה אכן נמצאה על מכשירי אותן מטרות.

מהדו"ח של מודי'ס עולה כי לחברת NSO יש קרוב ל-750 עובדים שמשרתים יותר מ-60 לקוחות בלמעלה מ-35 מדינות. ב-2020 דיווחה NSO על הכנסות של 243 מיליון דולר ועל EBITDA (רווח תפעולי לפני פחת והפחתות) של 99 מיליון דולר.

מ-NSO לא הגיבו על הדיווח שפורסם לראשונה בבלומברג.

תגיות