אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק לאומי דורש כינוס נכסים לחברה בת של חנן מור: "איבדנו אמון בקבוצה" חנן מור על רקע שדה דב | צילומים: אוראל כהן, יובל חן

בלעדי

בנק לאומי דורש כינוס נכסים לחברה בת של חנן מור: "איבדנו אמון בקבוצה"

חנן מור היה אמור לפרוע לבנק לאומי אשראי על קרקע ברמת גן לפני חצי שנה וקיבל מאז שלוש הארכות - אך לא פרע את החוב ולא מכר את הקרקע. כעת לאומי הגיש בקשה לכינוס נכסים נגד החברה שמחזיקה בנכס. הבנק: "מור ביצע פעולות חד צדדיות והציג מצגים לא נכונים"

05.11.2023, 09:20 | גולן חזני

בנק לאומי מביא את חנן מור לבית משפט: לכלכליסט נודע כי לאומי הגיש הבוקר בקשה לכינוס נכסים נגד חברה בת של חנן מור הציבורית.

מדובר בחברה המחזיקה בקרקע באיזור רמת אפעל ברמת גן ושמשועבדת ללאומי - בעלת הלוואה לבנק שהייתה אמורה להיפרע כבר בסוף אפריל השנה. בבקשה מתאר לאומיר כיצד האריך לבקשת מור את המועד לפירעון שלוש פעמים כדי לאפשר לו למכור את הקרקע – אך הקרקע לא נמכרה והאשראי לא נפרע.

בבקשה שהוגשה ע"י בא כוח הבנק, משרד עורכי הדין ב. לוינבוק ושות', נכתב כי "הבנק ניאות, פעם אחר פעם, לילך לקראת החברה לפנים משורת הדין ואיפשר לה לאורך זמן למצוא פתרון ראוי לסילוק חובותיה והתחייבויותיה כלפי הבנק.

החברה לא רק שלא השכילה לנצל נכונות זו של הבנק, אלא שהיא ונציגיה הגדילו עשות, ובין היתר נוכח מצבן הכלכלי הרעוע של חברות אחרות שבשליטת חנן מור אחזקות, וכנראה בשל לחצים שהופעלו עליהן על ידי נושים, העדיפו להתרכז בצמצום חובות של חברות אלו ואו במציאת פתרונות זמניים לגביהן.

בפועל, חוב החברה כלפי הבנק, כמו גם חובות נוספים כלפי הבנק של חברות הנמנות עם קבוצת חנן מור אחזקות, אשר מסתכמים במאות מיליוני שקלים, מצויים מזה זמן בפיגור, וככאלה נושאים ריבית פיגורים כאשר החברה מצידה אף לא טרחה לפרוע רכיב זה".

בלאומי ממשיכים וכותבים: "בנסיבות האמורות, ומאחר שהבנק גם איבד כל אמון בהנהלת קבוצת חנן מור ובכלל כך בהנהלת החברה, נוכח פעולות שונות וחד צדדיות שנעשו על ידי מי מהן, לרבות הצגת מצגים שהתבררו כלא נכונים ויצירת שעבודים המהווים העדפת נושים אסורה, לא נותרה לבנק כל ברירה והוא נאלץ בלית ברירה ועם כל הצער שבדבר להגיש בקשה דחופה זו בעת הנוכחית, שנועדה בעיקרה לצמצם את נזקיו. זאת, באמצעות מינוי כונסי נכסים קבועים, אשר יפעלו בדחיפות ובפיקוח בית המשפט הנכבד למכירת זכויות החברה במקרקעין, תוך ניהול הליך סדור ויצירת וודאות לגבי כך".

בחצי השנה שחלפה מאז המועד האחרון לפירעון החוב, הייתה התנהלות ארוכה של הבנק מול מור, שכללה הארכה של מועד הפרעון כנגד שעבוד מסוים, תוך שמור מנסה למכור את הקרקע. הניסיון למכור את הקרקע למספר חברות – בהם לגינדי אחזקות ולחברת עמרם אברם לא צלחו לפי שעה.

אחד המכשולים שעמד בפני מור בנסיונו למכור את הקרקע המדוברת הוא שהשחקנים בשוק הנדל"ן שמבינים את מצוקתו הפיננסית מציעים ככל הנראה מחירים נמוכים על הנכס. לפיכך, ניתן להניח שבלאומי מעריכים כי תפיסת הקרקע על ידי הבנק בהליך משפטי ומכירתה במכרז ללא לחץ תניב לבנק סכום גבוה יותר. לאומי גם מתייחס לסוגייה זו בבקשתו וכותב: "בקרב הבנק מקנן חשש כבד, כי רוכשים פוטנציאליים לרכישת המקרקעין מנצלים את המצב שבו מצויה החברה וחברות נוספות בשליטת חנן מור".

אף שהאירוע הבאמת דרמטי של מור קשור לקרקע היקרה בהרבה שרכש בשדה דב טרם עליית הריבית, הבקשה על הנכס הקטן יחסית ברמת גן מעידה על כך שבבנק הגיעו למסקנה שהמשך הובלת הקבוצה על ידי חנן מור מצמצמת מאד את הסיכוי שלה לעמוד בתשלומי הריבית על הנכס בשדה דב. לפיכך, נראה שהליכה לבית משפט סביב הקרקע ברמת גן היא רק הסנונית הראשונה בדרך לפניה להליך משפטי שיאיים על המשך קיום האימפריה שבנה מור.

עו"ד יניב אזרן, בא כח בנק לאומי, צילום: יעקב מהגר עו"ד יניב אזרן, בא כח בנק לאומי | צילום: יעקב מהגר עו"ד יניב אזרן, בא כח בנק לאומי, צילום: יעקב מהגר

מור נטל אשראי עצום בהיקף של כ-1.3 מיליארד שקל למימון רכישת הקרקע בשדה דב. הוא רכש את הקרקע בכ-1.5 מיליארד שקל, ולצורך כך נטל את ההלוואה שהעמיד קונסורציום בהובלת בנק דיסקונט ושאליו צורפו לאומי, הפניקס ומיטב.

בעקבות העלאות הריבית במשק, שהביאו את ריבית הפריים מרמה של 1.6% במועד הרכישה ל־6.25% כיום, החברה נקלעה לטלטלה. ב־12 החודשים האחרונים איבדה מניית חנן מור כ-80% ושלוש מחמש סדרות האג"ח שלה נסחרות בתשואה דו־ספרתית (22%-44%) המשקפת את חששות המשקיעים מפני יכולתה לעמוד בהחזר החוב.

על פי הערכות, החשיפה הגדולה ביותר מקרב הגופים המממנים למור היא של בנק דיסקונט שהאשראי שלו לפרויקטים של מור, לרבות בערבויות חוק מכר, מגיע לכ-1.8 מילארד שקל. בנק לאומי חשוף מול מור בכ-700 מיליון שקל, אולם נחשב למי שמחזיק בטחונות כמעט מלאים שעתה הוא פועל למניעת שחיקתם בידי חנן מור. מממנים נוספים דוגמת הפניקס, מיטב, מזרחי־טפחות וקרן ריאליטי שחשופים בעשרות מיליוני שקלים עד 250 מיליון שקל כל אחד ובחלק מהמקרים עם בטחונות נחותים.

בנוסף, לחנן מור יש אג"ח בכ־650 מיליון שקל. מתוך זה כ־300 מיליון שקל באיגרות חוב סולו או כאלו שמגובות בעודפי פרויקטים. ואולם פרויקטים אלה הם בשלב זה על הנייר בלבד שכן הוא טרם החל בשיווקם וספק אם ייוותר מקור לתשלומם לאחר תשלום החובות לבנקים במקרה של כשל פירעון.

מקבוצת מור נדל"ן נמסר כי "נודע לנו הבוקר מכלי התקשורת על פנייה מבנק לאומי בעניין אחת החברות הבנות שלנו בנושא קרקע ברמת גן, זאת על אף שנחתם זה מכבר זכרון דברים למכירתה. יש להצטער על התנהלות זו של הבנק בעת כה מאתגרת למשק כולו. החברה לומדת את הבקשה ותגיב עליה לגופה בבית המשפט.

"גם בתקופת המלחמה החברה ממשיכה בפעולתה השוטפת, כאשר אתרי הבנייה פועלים כולם ומתפקדים למרות גיוסם של לא מעט מנהלים למילואים. דירות נבנות, נמכרות ומשפחות חדשות מתאכלסות. כך בכוונתנו להמשיך ולפעול באחריות ומסירות לטובת כלל לקוחותינו ושותפינו לדרך" .



תגיות