אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק הבריאות של האוצר יפגע בחלשים ד"ר אייל שפירא | צילום: ארצ"י

דעה

חוק הבריאות של האוצר יפגע בחלשים

לפי ה"רפורמה" שמציע האוצר, יבוטלו ביטוחי הבריאות המסחריים ויוחלפו בביטוחי שב"ן משלימים. המשמעות: רמת שירותי הבריאות לציבור תצנח, ותגדיל את הנטל הכלכלי על ציבור המטופלים

07.04.2023, 07:55 | ד"ר אייל שפירא

בתוך הימים הסוערים שעוברים על מדינת ישראל, קל לפספס את הפצצה שהטיל משרד האוצר בחוק ההסדרים על מערכת הבריאות.

החוק החדש שמכונה "צמצום תופעת כפל הביטוח בביטוחי הבריאות הפרטיים", גוזר משרד האוצר על מבוטחים ומטופלים רבים פגיעה משמעותית באיכות, בזמינות ובנגישות לטיפול רפואי, גם בשירותי הבריאות הנוספים עליהם כולנו משלמים תשלום נוסף.

כדאי שנסביר - החוק מבקש לבטל את ביטוחי הבריאות המסחריים "מהשקל הראשון" ולהחליפם בביטוחי השב"ן שניתנים על ידי קופות החולים. ביטוח השב"ן אינו ביטוח רפואי אלא תקנון לא מחייב, שניתן לשינוי על ידי קופות החולים באישור שר הבריאות.

למעשה, משרד האוצר מבקש לכפות על מבוטחים שרכשו ביטוחי בריאות פרטיים מהשקל הראשון לעבור באופן אוטומטי למסלול משלים שב"ן. משרד האוצר מתעלם מהבחירה של המבוטח בפוליסה עליה הוא משלם ואותה רכש. במשך שנים רבות מבוטחים בחרו בתוכנית ביטוח שמאפשרת להם ביטחון והגנה, כמו גם רפואה וטיפולים איכותיים ומהירים בעת הצורך.

לפי החוק החדש, כאשר תחודש תכנית הביטוח, יועברו המבוטחים באופן אוטומטי מכיסוי מלא לכיסוי מופחת משמעותית בתוכנית ביטוח מסוג "משלים שב"ן", מבלי שאף אחד יסביר להם מה משמעות השינוי. רק בקשה יזומה להישאר בתוכנית שלהם תאפשר זאת, אבל אז הם יידרשו לשלם הרבה יותר מהתשלום הקיים היום. ממש לתפוס את הראש ולא להאמין שבשנת 2023 אנשי משרד האוצר יוזמים חוק כה אנטי חברתי ומבקשים לכפות על הציבור שירות ציבורי בתשלום נוסף.

במידה והחוק ייכנס לתוקף, יגדל הנטל הכלכלי על ציבור המטופלים בעוד רמת שירותי הבריאות והרפואה תדרדר משמעותית ביחס למצבה היום. החוק גם קובע כי חברות הביטוח יממנו את פוליסת ביטוח השב"ן, אך רק עד יוני 2024. להפסקת המימון יהיו השפעות מרחיקות לכת על ציבור המבוטחים, המטופלים, מערכת הבריאות הציבורית והעצמאית, שיכללו פגיעה משמעותית כלכלית בשכבות החלשות ובמעמד הביניים. מחירי השב"ן אליהם יועברו מבוטחים רבים יתייקרו ועימם גם ביטוחי הבריאות 'מהשקל הראשון'.

בטווח הארוך, כאשר התורים יתארכו בשב"ן, שוב נרכוש כולנו ביטוחי בריאות מסחריים מהשקל הראשון אלא שהפעם יהיה זה במחיר מופקע , כלומר ביטוח לעשירים בלבד, אלא שאם התעוררנו לשינוי רק לאחר שנה, נצטרך לעבור חיתום מחדש ונאבד את הזכויות של הביטוח המקורי ממנו הועברנו, אף אחד לא מבטיח כי חברות הביטוח יסכימו להחזיר למסלול פרימיום (שקל ראשון) את המבוטחים שהועברו בעל כורחם לביטוח המצומצם. וכך, ללא מחשבה או הסתכלות עתידית, יוצר משרד האוצר רפואת מעמדות – לעשירים ובריאים בלבד ולשאר האוכלוסייה.

כך היה גם בשנת 2016 כאשר ניתן כוח עצום לחברות הביטוח המסחריות ולקופות החולים, באופן שיצר את העיוות הנוכחי. זו תהיה גם התוצאה של ה"רפורמה" הנוכחית - ריכוז כוח בקופות החולים הנשלטות ע"י משרד האוצר ושימוש בכסף פרטי של הציבור, בכפיה, רק כדי לממן פרוצדורות שכולנו זכאים להן כבר היום על פי חוק, זכאות שהאוצר לא מוכן לממן.

יש לעצור את המשך החקיקה במתכונתה הנוכחית ולקיים דיון ציבורי משמעותי ומקיף. החוק רע, יפגע במטופלים ובמבוטחים ויקפיץ את מחירי פוליסות הבריאות. הממשלה חייבת לגבש פתרון אמיתי וארוך טווח שיעניק למטופלים למבוטחים את כרית הביטחון הבריאותית שמגיעה להם.

ד"ר אייל שפירא מכהן כיו"ר ארצ"י – ארגון הרופאים העצמאיים בישראל

תגיות