אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעוד המדינה שוקלת לשכן מפונים בבתי ספר, אקירוב מסרב להקצות להם מלונות אלפרד אקירוב ופינוי תושבים משדרות | צילום: אוראל כהן עמית שאבי

בעוד המדינה שוקלת לשכן מפונים בבתי ספר, אקירוב מסרב להקצות להם מלונות

אלפרד אקירוב, שבבעלות חברת הנדל"ן שלו שני מלונות יוקרה בירושלים, טוען למחסור בכוח אדם; אך גם הצעה משר התיירות לסייע לעובדים לא עזרה לשכנעו; זעם בענף המלונאות שרובו התגייס לטובת המפונים: "החלטת אקירוב מקוממת - ייתכן והוא חושש שיהרסו לו את המלונות"

23.10.2023, 15:38 | עמיר קורץ

ביקורת בענף התיירות והמלונאות על אלפרד אקירוב, בעלי חברת הנדל"ן והמלונות אלרוב, שמסרב להעמיד את שני המלונות היוקרתיים שבבעלותו בירושלים – מלון ממילא ומלון מצודת דוד – לטובת המפונים מהדרום והצפון, במסגרת ההסדר מול המדינה. רק אתמול אמר ראש רשות החירום הלאומית כי "אם יימשכו הפינויים – נשכן בבתי ספר".

אקירוב מסביר זאת במחסור בכוח אדם שמאלץ אותו לסגור את המלונות. אולם מנגד, בענף המלונאות, שרובו ככולו התגייס לטובת העניין, טוענים כי הוא בעיקר חושש לפגיעה במלונות היוקרה שלו ותוקפים אותו על התנהלותו.

אקירוב עומד בהתעקשותו גם אחרי שיחה שקיים איתו שר התיירות חיים כץ ביום שישי. אקירוב הסביר לכץ בשיחה שהוא סובל ממחסור חמור בעובדים ועל כן אינו יכול לפתוח את המלונות, ועל כן סגר לגמרי את מלון ממילא, כאשר מלון מצודת דוד פתוח באופן חלקי בלבד.

כץ, לפי גורמים שונים המעורים בנושא, הציע לאקירוב עזרה בכל הנוגע לעובדים, אך עדיין נענה בשלילה. מנגד, מלון אחר שסירב תחילה לקלוט מפונים במסגרת ההסדר – מלון ענבל בירושלים – החליט לאחר שכץ שוחח עם בעליו לפתוח ולספק כ-300 חדרים לטובת המפונים.

משרד התיירות יחד עם התאחדות בתי המלון בשיתוף רח"ל (רישום החירום הלאומית) ומשרד הפנים מנהלים חמ"ל – פעל באופן וולנטרי תחילה ומשבוע שעבר באופן רשמי לטובת ניהול מערך הקליטה של המפונים מהדרום ומהצפון לבתי מלון, אכסניות נוער ועוד.

בסך הכל מדובר בהיצע כולל של כ-60 אלף חדרים, מחוץ לאזורים סמוכי הגבול שפונו, בהוראת המדינה. בנוסף, יש מפונים שהוצאו להתרעננות. נכון להיום, כ-160 אלף מפונים פונו לבתי המלון וחדרי ההארחה ברחבי הארץ. היום, למשל, המאמץ העיקרי מופנה לפינוי של תושבי קרית שמונה, כאשר כץ הגיע בעצמו לעיר מוקדם יותר ולדברי לשכתו הוא מסייע בהשלמת הליך שיבוץ תושבי העיר לחדרי הארחה. "ההליך יושלם היום", אמרו.

החשב הכללי במשרד האוצר, יש לציין, הגיע לסיכום עדכני עם התאחדות המלונות, לפיו המדינה תשלם למלונות 410 שקל לא כולל מע"מ עבור לילה באירוח בפנסיון מלא (ארוחת בוקר וערב וארוחת צהריים קלה או סנדויצ'ים) של מבוגר (מגיל 18 ומעלה) במלון שיוגדר כ-5 כוכבים, ו-376 שקל במלון שיוגדר כ-4 כוכבים. (ההגדרה לפי קריטריונים שונים של שירות שנקבעו).

עבור ילד נוסף בחדר המדינה תשלם חצי ממחיר מבוגר. עבור אירוח ללא ארוחות מלאות תשלם המדינה 346 שקל למבוגר ומחצית מהסכום על ילד. עבור אירוח מבוגר באכסניות המדינה תשלם בפנסיון מלא 308 שקל ללילה למבוגר בחדר זוגי ו-427 למבוגר בחדר יחיד. עבור תוספת ילד עד גיל 12 בחדר משפחתי – 154 שקל, ועבור תוספת מבוגר שלישי בחדר זוגי 246 שקל.

כבר בשבוע שעבר קרא משרד התיירות לבעלי חדרי הארחה והמלונות "להעמיד את ההיצע הפנוי שלהם לטובת המפונים" והשר כץ ערך שיחות עם מנהלי בתי מלון. נשיא ההתאחדות אלי כהן אמר אז כי "מלונאי ישראל נקראו אל הדגל וההתגייסות לטובת אזרחי ישראל היתה מוחלטת".

אולם, מסתבר שההתגייסות לא היתה מנת חלקם של כולם. בענף המלונאות נשמעת בשיחות סגורות ביקורת חריפה מאוד על החלטתו של אקירוב. "כל בתי המלון, כולל מלונות הפרימיום והיוקרה משתפים פעולה, וכולם פתוחים עכשיו לטובת מפונים", אומר ל"כלכליסט" גורם בכיר בענף. "רשת דן, פתאל-הרודס, ישרוטל כולל בראשית ואוריינט היוקרתיים, הילטון, שרתון ועוד רבים שבדרך כלל לא נמצאים בתוך המשחק הזה של מפונים – כולם פתוחים ובתוך הסיפור עכשיו. אין כמעט מלון שלא נמצא בזירה הזו. ולכן ההחלטה של אלרוב היא מקוממת וממש לא לעניין".

לדברי אותו בכיר, "למדינה יש יכולת חוקית להלאים מלונות בעת חירום ולנהל אותם ולהורות להם להכניס כמות מסויימת של אנשם במחיר מסויים. אבל בגלל שנפתח החמ"ל המשותף אז הדברים נעשים בהידברות ושיתוף פעולה ובהסכמות, ולא הופעלו צווי חירום. לכן השר התקשר למנהלי בתי מלון, ודיבר איתם. הוא דיבר גם עם אקירוב אבל הוא סירב ואמר שאין לו עובדים. השר אמר לו שהוא יעזור לו עם עובדים – אבל זה לא שכנע אותו. הוא אמר לשר שהוא תרם מספיק למדינה והוא אינו מתכוון לתרום את המלון. ייתכן והוא חושש שאם יקלוט אליהם מפונים, הם יהרסו לו את המלונות".

ב-18 באוקטובר דיווחה אלרוב, הנסחרת בבורסה בתל אביב לפי שווי של 2.2 מיליארד שקל, כי בעקבות ההכרזה על מצב המלחמה ולאור "התפוסה המזערית והמחסור בעובדים", מלון ממילא נסגר ומלון מצודת דוד פועל במתכונת חלקית בלבד - קומה אחת בלבד – "וככל שיידרש תיבחן סגירתו לפרק זמן". החברה מעריכה כי למצב המלחמה "צפויה להיות השפעה שלילית על תוצאותיה העסקיות של החברה במגזר המלונאות בישראל ברבעון הרביעי לשנת 2023, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ככל והלחימה תימשך, עלולות לחול השפעות לרעה גם על תוצאות החברה ברבעונים העוקבים במגזר המלונאות בישראל, אשר בשלב זה לא ניתן להעריך את היקפן". החברה הזכירה כי ברבעון הרביעי של 2022 תרמו שני מלונות החברה בירושלים כ-40 מיליון שקל לרווח התפעולי (בניכוי מס).

בדיקה במערכת ההזמנות של שני המלונות של אלרוב מגלה שמלון ממילא סגור להזמנות לגמרי, בעוד ניתן להזמין חדרים במלון מצודת דוד דרך אתר האינטרנט הרשמי של המלון, כולל לימים הקרובים. באלרוב אומרים כי "מצודת דוד פועל רק עוד כמה ימים ואז ייסגר", וכי המתארחים בו הם אורחים זרים וצוותי תקשורת שהזמינו מראש. הקבוצה מסרה בתגובה לטענות כי "בשל המצב הביטחוני אין לנו לצערנו את מספר העובדים שדרוש כדי לאפשר תפעול של המלונות בירושלים".

תגיות