אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דיוני הוועדה המוניטרית חושפים: החלטת הריבית האחרונה התקבלה פה אחד בנק ישראל. החלטת הריבית האחרונה התקבלה פה אחד | צילום: רויטרס

דיוני הוועדה המוניטרית חושפים: החלטת הריבית האחרונה התקבלה פה אחד

הפעם כל חברי הוועדה תמכו בהעלאת ריבית בשיעור של 0.5% ל-3.25%. בדיונים התייחסו לחשש של תעשיינים ממיתון, ואמרו כי מצב המשק עדיין טוב ושרמת התוצר גבוהה מהמגמה טרום המשבר זה ארבעה רבעונים רצופים

05.12.2022, 14:38 | שלמה טייטלבאום

שבועיים אחרי פרסום ההחלטה על העלאת הריבית ב-0.5% ל-3.25% בסוף נובמבר, התפרסם סיכום הדיונים של הוועדה המוניטרית. מהסיכום עולה כי כלל חברי הוועדה המוניטרית תמכו בהעלאת ריבית בשיעור של 0.5%, זאת אחרי שבהעלאה הקודמת, שהתרחשה בראשית אוקטובר, נרשמה התנגדות של אחד מחברי הוועדה המוניטרית להעלאה חדה של 0.75%.

הדבר מלמד כי נכון להחלטה האחרונה, יש הסכמה גורפת בין כלכלני הוועדה המוניטרית כי צריך וניתן להמשיך בתהליך ההידוק המוניטרי החריף, זאת חרף החשש ממיתון וההשלכות על משקי הבית, ועל אף הקריאות של נציגי המגזר העסקי לבנק שלא להעלות ריבית. כך לדוגמה רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים אמר כי "העלאת הריבית היא צעד בעייתי של בנק ישראל", ובוועדת הכספים חזר על טענה זו ואמר כי העלאת הריבית עשויה להביא לתאונה, כלומר למיתון.

חברי הוועדה התייחסו באופן מובלע לטענות לפיהן האינפלציה"מיובאת", ואמרו כי ניתן לראות שהאינפלציה חלחלה לסעיפים רבים במדד, ומלמדים כי האינפלציה כבר עברה לצד הביקוש. חברי הוועדה התייחסו גם לחששות שהעלו הגורמים העסקיים מ"מיתון עמוק", ואמרו כי מצב המשק ממשיך להיות טוב משום שרמת התוצר במשק ממשיכה להיות גבוהה מקו המגמה טרום המשבר, כבר רבעון רביעי ברציפות. לכן ייחסה הוועדה משקל נמוך להיחלשות התוצר ברבעון השלישי, וגם ציינה כי ההיחלשות נובעת בעיקר מירידה בצריכה. גם מהירידה הקלה בשוק העבודה לא הוטרדו בבנק בשל העבודה כי שוק העבודה עדיין הדוק.

עם זאת הוועדה לא התעלמה מהחששות ממיתון, והזכירה כי בתי ההשקעות בעולם הפחיתו את תחזיות הצמיחה ל-2023, ומדדי מנהלי הרכש מצביעים על האטה בקצב הפעילות הכלכלית. כמו כן ציינה הוועדה כי חלק מהבנקים המרכזיים בעולם החלו להאט או לאותת על האטה של קצב העלאת הריבית בעתיד. גם בנק ישראל אותת כי קצב ההעלאות צפוי להתמתן.

במקביל לזירת הריבית המרכזית שמנהל בנק ישראל אל מול התעשיינים, רשמה אתמול התאחדות התעשיינים ניצחון קטן מול בנק ישראל. מתברר כי המחקר - שהוגדר על ידי הבנק כ"ניתוח ראשוני" - שבנק ישראל פרסם ולפיו היתה ירידה של כ-40% בצריכת המשקאות עתירי הסוכר, וכ-32% בניכוי המגמה הרב שנתית, לא היה מדויק. בדף המחקר באתר הבנק ציינו: "לאחר פרסום הניתוח התקבלו הערות על אופן חישוב וסיווג חלק מהנתונים. עורכי המחקר מבצעים תהליך בחינה של הניתוח, ובתום הבחינה יעודכן המסמך בהתאם ככל שצריך".

ההערות לבנק נמסרו על ידי רובי גינל, מנכ"ל התאחדות התעשיינים. לפי הניתוח של גינל, הירידה במשקאות הממוסים בכבדות (מעל 5 גרם) היא 22%, ו-8% בניכוי המגמה. התאחדות התעשיינים פועלת בשמן של חברות המשקאות כדי להטיל ספק בקשר שבין עליית המחיר על המשקאות בעקבות המס לבין הכמות הנרכשת מהם, ובכך להקל על הממשלה החדשה לבטל את מס המשקאות הממותקים.




תגיות