אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
(זכותי) להפיל או לא להפיל – האם זו עדיין השאלה!? יהונתן קניר ויחזקאל מרגלית | צילום: יח"צ

(זכותי) להפיל או לא להפיל – האם זו עדיין השאלה!?

דילמת ההפלות בארה"ב ובארץ נמצאת על פרשת דרכים והיא מזמנת מנעד רחב ביותר של סוגיות משפטיות וחברתיות כבדות משקל ובעלות השפעה רחוקת טווח.

01.09.2022, 11:03 | יחזקאל מרגלית ויהונתן קניר, בשיתוף dun's 100

שני פסקי דין מכוננים שניתנו בידי בית המשפט האמריקאי בשנת 1973, שהכירו לראשונה בהיסטוריה של ארה"ב בזכותה של אישה להפיל, הובילו להכרה בזכותה החוקתית העקרונית של אישה להפלה בכל 50 המדינות [המוכר והידוע יותר Roe v. Wade, ואילו Doe v. Bolton פחות מוכר וידוע, וודאי לציבור הישראלי]. כשני עשורים לאחר מכן, בשנת 1992, השלים את התמונה פסק דין נוסף מפרי עטו של ביהמ"ש העליון האמריקאי [בשם Planned Parenthood v. Casey] , אשר קבע כי הזכות החוקתית להפיל קנויה באופן בלבדי לאשה בלא כל צורך לקבל את אישור הגבר שבחייה – האב, אם היא רווקה, או הבעל, אם היא נשואה.

לפני חודשיים בדיוק התרחשה רעידת אדמה משפטית-חברתית בארה"ב בכל הקשור להמשך ההכרה של זכות האישה על גופה כזכות חוקתית המוגנת בידי החוקה האמריקאית. פסק דינו של בית המשפט העליון Dobbs v. Jackson Women's Health (שניתן ביום 24.6.22) טלטל את ארה"ב, ואולי את העולם כולו, בהופכו מסורת של קרוב ל – 50 שנים.

אנו עומדים בפני מציאות משפטית חדשה ויש הרואים בפסיקה מהפכנית זו, כפשוטו, את הסנונית הראשונה לפגיעה אפשרית עתידית גם בזכויות יסוד נוספות, כדוגמת זכות בני זוג להט"בים להינשא, הזכות לעשות שימוש באמצעי מניעה ועוד.

שאלת השאלות - ואיך זה משפיע עלינו?

כידוע, הישראלים אוהבים לייבא (כמעט) הכול מארה"ב לארץ וכך אין להתפלא שכל מה שקורה מעבר לים זולג ומגיע בסופו של דבר גם לארץ. וכך בדיוק קרה גם עם סוגיית ההפלות.

ופרופ ופרופ' יחזקאל מרגלית ויהונתן קניר | צילום: יח"צ ופרופ


לאחרונה בלבד, בתחילת חודש אוגוסט החם והלח, נדרש בית המשפט העליון הישראלי לדחות עתירה של עמותת "בעד חיים", אותה ייצג אורן מרגלית [עמותת "בעד חיים נ' מדינת ישראל - משרד הבריאות]. העתירה דרשה להגביל את ההפלות בישראל באופן קטגורי החל משלב החיות, סביבות השבוע ה-24 להריון, עת יכול העובר להתקיים מחוץ לרחם אישה. כיום, יכולה אישה לבצע הפלה שכזו רק לאחר שתקבל אישור של הוועדה להפסקת היריון וזאת כזכות עצמאית שלה בלבד להתייצב בפני הוועדה ולשטוח את טענותיה בפניה, בלא כל צורך לקבל גם את הסכמת בן זוגה.

ניתן היה לסבור שהפער העצום בין תפיסתה האוסרנית של ההפלה בדת הנוצרית הקתולית והדומיננטיות של תומכי תפיסת העולם ה – Pro Life בארה"ב ובין תפיסת העולם המתירנית יותר של ההלכה היהודית, ביחס לזו הנוצרית, תמנע את הגשתה של תביעה שכזו. אך הנה, ניצבים אנו כחודשיים בלבד לאחר אותה רעידת אדמה בארה"ב, ונראה כי גם האדמה אצלנו התחילה לרעוד.

ההיבטים הנוצריים האוסרניים של פסק הדין האמריקאי כמעט ואינם גלויים על פני השטח. אך די להפנות את תשומת הלב לעתירה של גוף יהודי בארה"ב [קהילת L'Dor Va-Dor מפאלם ביץ', פלורידה] שעתר כנגד הפרקטיקה המשפטית החדשה בארה"ב בטענה שהדבר נוגד את הפרדת הדת מהמדינה המקובלת בארה"ב בכופו תפיסת עולם נוצרית על כלל האוכלוסייה, לרבות זו היהודית שאינה כה אוסרנית ביחס לסוגיית ההפלות, בכדי לעמוד נכונה על התהום הפעורה בנושא זה בין תפיסת העולם הנוצרית הקתולית ובין ההלכה היהודית, הקרובה בסוגיה זו לדת המוסלמית.

בין המהפכה ששם למהפכה שכאן

יש יותר מקורטוב של אירוניה במהפכה השמרנית העוברת בימים אלו על ארה"ב, כפי שהדבר בא היטב לידי ביטוי בנושא ההפלות, ובין המהפכה אותה ביקש להנהיג שר הבריאות, מר ניצן הורוביץ, בהתקינו לאחרונה בלבד תקנות חדשות בתחום ההפלות בארץ. אותן תקנות מבקשות להמתיק את הגלולה המרה של וועדות ההפלות, הנכנסות לא אחת לחדר המיטות של בני הזוג ולמערכת היחסים בינו לבינה, בשאלת זכותה של אישה להפיל את עוברה.

דילמת ההפלות בארה"ב ובארץ נמצאת בימים אלו על פרשת דרכים והיא מזמנת מנעד רחב ביותר של סוגיות משפטיות, מוסריות, דתיות וחברתיות כבדות משקל ובעלות השפעה כבדה ורחוקת טווח.

האם המדובר בארה"ב בסנונית ראשונה בלבד, מבוא לנתיב חדש ושמרני בו יצעד ביהמ"ש העליון האמריקאי בסוגיות שונות של זוגיות, פריון והולדה?

האם עתיד נושא ההפלות בישראל להצטופף תחת פסיקת ארה"ב, או שהמוסד הישראלי ימשיך ויהיה ליברלי ומקל יותר, כפי שמבקש להנהיג שר הבריאות, ואולי הוועדות לאישור ההפלות אף יבוטלו בעתיד הנראה לעין?

ימים, ויתכן ששנים, יגידו.

לעת עתה, יש דילמות משפטיות, פליליות וחוקתיות, הניצבות לפתחה של דילמת ההפלה, המתחדדות ועולות בייחוד לאור המגמות הסותרות הקיימות בארה"ב ובארץ בסוגייה מורכבת וסבוכה זו.

יש הבדלים תהומיים בין תפיסות העולם של היהדות והאסלם, מחד גיסא, ובין הנצרות הקתולית, מאידך גיסא, בכל הנוגע ללגיטימיות ההפלות.

בדילמות ואתגרים אלו יעסוק כנס בינלאומי שיוקדש לנושא, בשיתוף המכללה האקדמית נתניה ומשרד עו"ד קניר ושות', שיתקיים ביום שלישי 13.9.22 בשעה 15:30, לפרטים נוספים והרשמה לכנס (ללא עלות), לחצו כאן >>

d&b – לדעת להחליט



תגיות