אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך להמשיך לעבוד מהבית גם כשהאינטרנט מתנתק האינטרנט לא עובד - מה עושים? | צילום: גטי

מדריך

איך להמשיך לעבוד מהבית גם כשהאינטרנט מתנתק

עובדים היברידי והאינטרנט קרס - מה עושים? יש כמה אפשרויות: חיבור סלולרי, דרך הנייד או נתב, לוויין וכמובן בית הקפה השכונתי. כך תבטיחו לעצמכם המשך עבודה גם אם היקום מתנכל לכם

21.10.2022, 08:02 | רפאל קאהאן

היברידי. כך מכונה צורת העבודה הפופולרית פוסט-קורונה בקרב רבים, כלומר, לעבוד מהבית וגם קצת מהמשרד או בית הקפה השכונתי. אבל שימו לב. ישנה תשתית אחת קריטית כדי שהסיפור הזה יעבוד לכם - האינטרנט. כן, כן, כמו בראשית ימי הדוט-קום כשכולם התחברו לרשת דרך קו טלפון שלפעמים היה מתנתק בגלל שיחה ממתינה או סתם כישלון נקודתי של כבל, גם כיום האינטרנט הוא נקודת תורפה קריטית. זה לא משנה אם הספק שלכם החליט פתאום לבצע איזושהי עבודת שדרוג או שאחת כזו מהלילה גרמה לקריסה של כל ציוד החיבור; יכול להיות גם שטרקטור של קבלן עבודות עפר חפר עמוק מדי עם השופל וקרע את הסיב הקרוב לביתכם. התוצאה היא אחת, אתם בלי אינטרנט - ובישראל - בהתאם למרחק שלכם ממרכז תל אביב זה יכול להסתיים גם ביומיים-שלושה ללא חיבור.


עובדים מהבית - תדאגו לאינטרנט, צילום: שאטרסטוק עובדים מהבית - תדאגו לאינטרנט | צילום: שאטרסטוק עובדים מהבית - תדאגו לאינטרנט, צילום: שאטרסטוק


אבל המעסיק, העסק או המרצה לא ממש מתחשבים בקריסות תשתית. אלו אמנם מתמעטות בעידן הסיבים, אבל הן ימשיכו לקרות כי יש הרבה מאוד מקומות או משתמשים שעדיין לא עברו לטכנולוגיה החדשה. יש גם שכונות בישראל שלא יקבלו אותה כי לסלול סיב לתוך שכונה חדשה שעדיין לא אוכלסה כולה או שהאוכלוסיה שלה לא בעשירון העליון לא תמיד כלכלי עבור חברות התקשורת. מנכ''ל סטארט-אפ אפילו סיפר לי שהוא נאלץ לחכות שנתיים עד שחיברו אותו לאינטרנט במהירות סבירה כדי שיוכל להמשיך לעבוד באופן שוטף מהמצפה המרוחק בגליל בו הוא גר. בכל מקרה, חשוב להתכונן למצבים האלה של ניתוק מהרשת. ישנם כמה פתרונות קלים ליישום שיבטיחו לכם את המשך העבודה. חלקם מוכרים וחלקם אולי פחות - אבל בכל אופן הם עשויים לפתור לכם את המשבר.

1. נקודה חמה מהטלפון הסלולרי - למרות שכיום רובנו מודעים לכך שהטלפון הסלולרי שלנו מסוגל להפוך לנקודת גישה לרשת בקלות, לא רבים יודעים איך לבצע את זה. באנדרואיד ובאייפון ניתן להפעיל את האפשרות ישירות מווילון ההגדרות המהירות. ב-99% מהמכשירים ההגדרה הזו מופיעה ואם לא אפשר לחפש "נקודה חמה" או "נתב נייד" בחיפוש והיא תופיע לכם. מכיוון שהיא הופכת את הטלפון לראוטר, מומלץ להגדיר סיסמה טובה ואת זה ניתן לבצע אם נכנסים לסעיף הנקודה החמה בהגדרות. מומלץ לבחור סיסמה שרק אתם מכירים. אחרת כל השכנים (והילדים) ישמחו להתחבר גם.


חפשו נקודה חמה , צילום: רפאל קאהאן חפשו נקודה חמה | צילום: רפאל קאהאן חפשו נקודה חמה , צילום: רפאל קאהאן


זהו פתרון נקודתי מצוין לניתוק של שעה, אולי שעתיים. אבל ליותר זמן זו בעיה. אם אתם למשל נוהגים לבצע שיחות זום אז דעו לכם ששיחה של שעה יכולה לבזבז לכם בקלות עד גיגה-בייט נתונים מהחבילה שלכם. אני אפילו לא מדבר על שימוש בנטפליקס, יוטיוב או כל סוג אחר של סטרימינג וידאו כולל טיקטוק אגב. זאת אומרת שאם חבילת הגלישה שלכם קטנה יחסית - כלומר פחות מ-100 גיגה, אתם יכולים לחסל אותה בימים ספורים בלי לשים לב. בנוסף זה משבית את הטלפון, הוא מתחמם מאוד ואם הוא לא מחובר למטען הסוללה שלו תתרוקן תוך כמה שעות בלבד. בקיצור, זה פתרון יעיל רק לשימוש קצר או לנסיעה באוטו בלבד.

2. מחשב או טאבלט עם חיבור סלולרי - הידד, מסתבר שיצרניות המחשבים והטאבלטים חשבו על מקרים כאלה. כיום אפשר למצוא לפטופים או טאבלטים המאפשרים להוסיף להם כרטיס סים עם חיבור נתונים. מדובר במנוי ייעודי שאפשר לבצע דרך הספקית או פשוט להחליק את הסים שלכם. כמובן שחיבור ייעודי יותר יעיל - הוא גם מאפשר לקבל נפח נתונים גדול יותר. יש מנויי דאטה של 500 גיגה או אפילו 1 טרה. אבל גם כאן מדובר בפתרון טוב אך שגם לו חסרונות. נתחיל עם הראשון שבהם - צריך שיהיה מחשב או טאבלט כזה בנמצא בבית. מכשירים כאלה פחות נפוצים משום מה. וזה לא בגלל שהטכנולוגיה הנדרשת מיוחדת או מתקדמת. זה אותו חיבור שתמצאו בסמארטפון שעולה 500 שקל בסין. זה פשוט בגלל שמדובר בתכונה שהיצרניות התרגלו לדרוש עליה פרמיה. מחשבים או טאבלטים כאלה פשוט עולים בממוצע הרבה יותר. אם אייפד יכול להתחיל בכ-1,300 שקל לדגם הכי פשוט של שנה שעברה, דגם האייפד הכי זול שמצאתי עם חיבור סלולרי מובנה - כלומר אייפד מיני מ-2021 יעלה לכם לפחות 2,400 שקל, עם מסך קטן יותר ואותה כמות אחסון (64 גיגה-בייט).


מחשב עם מודם סלולרי מובנה עולה יותר, רפאל קאהאן מחשב עם מודם סלולרי מובנה עולה יותר | רפאל קאהאן מחשב עם מודם סלולרי מובנה עולה יותר, רפאל קאהאן


במחשבים זה אפילו גרוע יותר. מעט מאוד מחשבים כוללים מודם סלולרי - בחיפוש שעשיתי במנוע השוואת מחירים פופולרי, רק כ-40 דגמים מתוך יותר מ-3,500 הציעו אפשרות כזו. אגב, לא לכולם יש תמיכה בדור 5 למשל מה שמאט מאוד את מהירות החיבור במקרים מסוימים ומחזיר אתכם למהירות של ADSL או כבלים מלפני 5 שנים. ונחשו מה? נכון, אף אחד מהמחשבים האלה לא עלה פחות מ-4,000 שקל. זה מוזר מאוד שב-2022 יצרניות המחשבים לא כוללות את המודם הסלולרי כחלק מובנה מהמחשב או הטאבלט. חסרון נוסף הוא שצריך לחשוב על מנוי נפרד, כאמור גלישה במחשב לאתרים המיועדים למחשבים זוללת יותר נתונים מאשר גלישה בסמארטפון או בטאבלט. אתרים בגרסת המחשב מציגים יותר פריטים, תמונות, פרסומות וכמובן חלונות קופצים ושאר מרעין. כל זה צורך יותר נתונים כלומר מחסל לכם את חבילת הדאטה הרבה יותר מהר. ואני אפילו לא מתחיל לדבר על האבטחה של החיבור. אם אתם מתחברים למשרד דרך VPN זה עוד תעבורת נתונים שכן בדרך כלל משקפים את המחשב בעבודה עם כל המידע שהוא מכיל - כלומר גם כאן, יש אינפלציה של צריכת נתונים.

3. נתב סלולרי - הלו, איך לא חשבו על זה קודם? אם יש נתב בסמארטפון - יש גם כאלה לבית. ספקיות תקשורת מציעות אותם למקרים שבהם אין חיבור אינטרנט תקין ביישובים מסוימים. המחיר לא תמיד זול אבל אם אין ברירה אז אין ברירה. מה שכן, אם צריך לרכוש אחד כזה עצמאית - המחירים מתחילים ב-200 שקל לנתב ייעודי ויכולים לטפס מעבר ל-1,000 שקל אם תצטרכו אחד מקצועי. כמובן שזה לא כולל את עלויות המנוי או הסים. יש גם נתבים רגילים שכוללים מודם סלולרי מובנה, המחירים לא גבוהים מאוד ואפשר להשיג אחד כזה בכ-350 שקל.


שביל של קבוצת לווייני סטארלינק  של SpaceX עוברים מעל אורוגוואי, צילום: איי אף פי שביל של קבוצת לווייני סטארלינק של SpaceX עוברים מעל אורוגוואי | צילום: איי אף פי שביל של קבוצת לווייני סטארלינק  של SpaceX עוברים מעל אורוגוואי, צילום: איי אף פי


4. אינטרנט לווייני - חיבור רשת דרך לוויין היה מדע בדיוני לפני 30 שנה ועד לא מזמן גם מאוד יקר. חיבור לווייני היה שימושי למצבי חירום, מלחמה או לטרקים בהרי נפאל. אבל כיום שתי שחקניות גדולות מנסות להפוך את התחום לדמוקרטי יותר. הראשונה היא כמובן סטארלינק של אילון מאסק - החברה לא פעילה רשמית בישראל אז כדי להשתמש בחיבור שלה צריך להזמין את המנוי מחו''ל והמחיר הכי זול הוא כ-100 דולר בחודש למנוי. זה לא כולל טרמינל שעלותו בין 600 ל-2,500 דולר (חד-פעמי) ואם תרצו חיבור יציב באיכות מקצועית תצטרכו לשלם אף יותר, עד כ-500 דולר לחודש. אבל זה חיבור יציב והוא הוכיח את עצמו בקרב עם צבא אוקראינה. ישנן עוד ספקיות לוויין - Viasat, Innmarsat וכו'. המחירים אגב לפעמים זולים יותר מסטארלינק. בכל מקרה החברה של מאסק הודיעה שהיא ככל הנראה תוסיף את ישראל לרשימת המדינות הרשמיות שלה במהלך השנה - אבל גם טסלה חשבה כך ולקח לה מספר שנים עד שהצליחה להגיע לארץ. בקיצור, מדובר בפתרון קצה, יקר ושלא ניתן להפעיל אד-הוק, אלא רק בהכנה מראש.



תגיות