אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המהלכים של דודי עזרא: היום חשד להברחה, בעבר מתנה במקום ירושה דודי עזרא יו"ר ובעל השליטה נטו | צילום: אביב חופי

המהלכים של דודי עזרא: היום חשד להברחה, בעבר מתנה במקום ירושה

יו"ר קבוצת נטו, שנחשד בניסיון להבריח לחו"ל 475 אלף יורו במזומן, העביר ב־2016 את מניותיו בחברת המזון לנאמנות שממנה נהנה בנו. המהלך נתפס כמו ניסיון לחמוק מתשלום מס ירושה עתידי, כפי שאיים להטיל שר האוצר דאז משה כחלון

08.06.2022, 06:02 | עמיר קורץ

הניסיון של יו"ר קבוצת נטו דודי עזרא להבריח, לפי החשד, 475 אלף יורו במזומן לחו"ל בתוך מזוודה שנשלחה לבטן המטוס סיבכה אותו בחקירה פלילית ברשות המסים.

עדי עזרא, הבן של דודי עזרא. כאשר הנהנה בנאמנות זה הבן, עדיין יש לאב שליטה בנכסים, צילום: יונתן בלום עדי עזרא, הבן של דודי עזרא. כאשר הנהנה בנאמנות זה הבן, עדיין יש לאב שליטה בנכסים | צילום: יונתן בלום עדי עזרא, הבן של דודי עזרא. כאשר הנהנה בנאמנות זה הבן, עדיין יש לאב שליטה בנכסים, צילום: יונתן בלום

עזרא חשוד כי ניסה לצאת מישראל דרך נתב"ג עם מזומן בסכום שהוא פי 34 מהסכום שמחייב דיווח לרשויות המס, 50 אלף שקל. השימוש במזומן בסכומים גבוהים נחשד פעמים רבות כדרך לחמוק מתשלומי מס, וההסתבכות של עזרא עם רשות המסים היא הזדמנות להזכיר צעד משמעותי אחר שלו שנראה כתכנון מס יצירתי שנועד להקטין תשלומים עתידיים אפשריים לקופת המדינה.

באפריל 2016 העביר עזרא את האחזקה שהיתה לו בחברת נטו, אז 47% מהמניות, ל"נאמנות משפחת עזרא" ללא תמורה. הנאמן של "נאמנות משפחת עזרא" הוא עו"ד אריאל מירלמן, והנהנה הרשום בה הוא בנו של דודי, עדי עזרא (בעלה של הדוגמנית בר רפאלי שהורשעה בעצמה בהעלמת מס).

עזרא הבן קיבל ייפוי כוח מאת הנאמנות להצביע בשמה באספות הכלליות של נטו. כיום מחזיקה הנאמנות ב־24.06% מנטו, בשווי נוכחי של כ־170 מיליון שקל. זאת לאחר שב־2021 מכרה בהדרגה 22.78% מהמניות לחברת העופות נור יסכה, בבעלות דוד מצסה, בסכום מצטבר של כ־270 מיליון שקל.

העברת מניות לנאמנות שהנהנה העיקרי בה הוא בנו של עזרא אינה דבר שבשגרה. בדרך כלל מועברות מניות בירושה במשפחה בדרך ישירה ולא בדרך שבה הוא בחר. מומחי מס ששוחחו עם "כלכליסט" הסבירו כי אין לנאמנות יתרון מבחינת מיסוי לעומת האדם הפרטי, מאז שנחקק חוק מיסוי נאמנויות בשנת 2006, אך זו אחת הדרכים המוכרות שבהן בעלי הון נערכים לאפשרות של הטלת מס ירושה ועיזבון בישראל – דיון שעולה ויורד מהשולחן אחת לתקופה.

עזרא העביר את המניות לנאמנות בסמוך לתקופה שבה שר האוצר דאז משה כחלון קידם מהלכים להטלת מס ירושה, שהיתה אחת מהצהרות הבחירות שלו במרץ 2015. כחלון דיבר על מס בגובה 25% על ירושות מעל 10 מיליון שקל, והכניס הרבה מעשירי ישראל למגננה. היוזמה זכתה לכתף קרה מראש הממשלה אז בנימין נתניהו ולא יצאה לפועל.

"יש להניח שאחת הסיבות למהלך של עזרא היא הכנה לקראת הטלת מס ירושה", אומר עו"ד מאיר נוסבאום, מייסד נוסבאום ושות', המתמחה בדיני מסים. "ברגע שהוא העביר את המניות לנאמנות, שהבן הוא הנהנה בה, הן כבר שייכות לבן מבחינה משפטית, ואם היה מוטל מס ירושה בישראל, האב מצליח לחסוך כך את המס. הקניית מניות לנאמנות חייבת להיעשות ללא תמורה כי זה כמו מתנה שניתנת לבן, שאינה נחשבת אירוע מס.

"לפעמים זה נעשה גם מסיבות כמו הכנה לגירושים, חשש מפשיטת רגל עתידית וכדומה, כי למעשה אחרי העברת הנכסים לנאמנות, שזה גוף משפטי נפרד, לא ניתן לגעת יותר בנכסים שלך, הם מחוץ לתחום.

מצד שני כאשר הנהנה בנאמנות זה הבן, עדיין יש לאב שליטה מסוימת בנכסים כי לרוב מצרפים לנאמנות מכתב כוונות, שהנאמנות צריכה לפעול בדרך כזו או אחרת. וכך נהנים משני העולמות – מצד אחד 'נפטרים' מהנכסים ומעבירים אותם לדור הבא, בלי החשש מהטלת מס הירושה, ומצד שני עדיין נשארת לאדם שליטה על הדברים".

היום עומד עזרא במרכז פרשה חדשה שנוגעת להעברת כספים במזומן לחו"ל בלי שהצהיר עליהם כנדרש, שבה מיוחסת לו גם עבירה על סעיף בחוק איסור הלבנת הון הנוגע למסירת מידע כוזב ועבירה על חוק המע"מ.

דודי עזרא, יו"ר קבוצת נטו. מתנה אינה נחשבת אירוע מס, צילום: אביב חופי דודי עזרא, יו"ר קבוצת נטו. מתנה אינה נחשבת אירוע מס | צילום: אביב חופי דודי עזרא, יו"ר קבוצת נטו. מתנה אינה נחשבת אירוע מס, צילום: אביב חופי

עזרא טען בחקירתו כי הכספים יועדו לתשלום לקבלנים עבור שיפוץ בית נופש שרכש בקורפו שביוון, וכי לא הצהיר על הוצאת הכסף מאחר ש"לא ידע היכן צריך להצהיר על כספים בעת היציאה מהארץ". סנגורו, עו"ד יואב סננס, אמר בבית המשפט כי על הכספים שנתפסו "שולם מס כדת וכדין, והעניין הוא הפרה טכנית ותו לא".

רו"ח אבנר נוקראי, לשעבר מנהל מחלקת החקירות במס הכנסה, והיום מייעץ בענייני מיסוי, אמר ל"כלכליסט": "מעבר לעניין הטכני של אי ההצהרה, שכשלעצמו יכול להביא לעיצום כספי משמעותי, יש פה היבטים פליליים נוספים שחוקרי הרשות ינסו לבדוק. מה מקור הכסף ואם הוא 'לבן' או 'שחור'. הם יבקשו להתחקות אחר המשיכות והאם טווח הזמן ביניהן סביר. אם הוא לא יצליח להראות את המשיכה של הכסף מהחשבון – הוא בבעיה. הם ינסו לשאול מאיפה נולד הכסף הזה. הם גם יבדקו אם בהצהרת ההון שלו הוא דיווח על הסכומים האלה".

תגיות