אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חיים ביבס: "ההסכמים עם החרדים עלולים לגרום נזק אדיר, הם יעלו לרשויות המקומיות 1.2 מיליארד שקל" יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס. מזהיר שהסכמים עלולים לגרום לרשויות החלשות נזק אדיר | צילום: תמר גרין

חיים ביבס: "ההסכמים עם החרדים עלולים לגרום נזק אדיר, הם יעלו לרשויות המקומיות 1.2 מיליארד שקל"

יו"ר ועדת הכספים ח"כ גפני הבטיח בישיבה לאחר מכתב 170 ראשי הרשויות נגד ההסכמים הקואליציוניים, כי הרשויות ישופו על ההוצאות; ליברמן: "גפני מנסה להלך אימים על הרשויות"; מנהלת מינהל החינוך של עיריית ת"א: "הפרטה של מערכת החינוך"

17.01.2023, 15:03 | שחר אילן

יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, אמר בדיון שהתקיים היום (ג') בוועדת הכספים, בנוגע להתנגדות הרשויות המקומיות להסכמים הקואליציוניים, שעלות תוספות התקציב של ההסכמים עם המפלגות החרדיות היא 1.2 מיליארד שקל. חלק מהסכמים אלו עוסקים במימון מערכת החינוך החרדית.

הוא מנה את העלות לרשויות חלשות במיוחד תקציבית: בית שמש – 15 מיליון שקל, לוד – 5 מיליון שקל, דימונה – 4 מיליון שקל. הוא הזהיר שההסכמים עלולים לגרום לרשויות האלו נזק אדיר. ביבס אמר את הדברים בדיון שכינס יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני מיהדות התורה, לאחר המכתב ששלחו 170 ראשי הרשויות המקומיות נגד ההסכמים הקואליציוניים עם המפלגות החרדיות.

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן תקף את גפני, שאמר בשבוע שעבר שיבוא חשבון עם ראשי הרשויות שחתמו. על המכתב "גפני מנסה להלך אימים", האשים ליברמן. הוא אמר עוד ש"הזדמנות שווה לכל ילד זה קודם לימודי ליבה, מתמטיקה, אנגלית וחשבון".

גפני ניהל את הישיבה בצורה מפויסת מאוד וחזר שוב ושוב על התחייבותו שכאשר הסעיפים בהסכמים שקשורים לשלטון המקומי ייושמו, הוא יפעל שהשלטון המקומי יקבל כיסוי תקציבי מהמדינה. נראה שהוא מזהה בשלטון המקומי מוקד חזק של התנגדות להסכמים הקואליציוניים וחשוב לו מאוד לנטרל אותו, לפחות עד העברת התקציבים בהם יקבל החינוך החרדי תוספות של מיליארדים רבים. "אני רוצה שלא נגיע לעימות בין השלטון המקומי לחרדים", אמר. "אני לא אתן שהשלטון המקומי יפגע מההסכמים הקואליציוניים. אני לא רוצה את האמירה שאני בצד אחד ואתה בשני".

גפני ציטט מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, לפיו התקצוב הממוצע לרשתות החינוך החרדיות המפלגתיות עומד על 81% משל תלמיד בממלכתי, של תלמיד במוכר שאינו רשמי על 42% ושל תלמיד במוסדות הפטור על 24%. הסיבה היא שמדובר במוסדות פרטיים ותקציבם נגזר כחלק מתקציב הבסיס של מוסד ממלכתי ללא התוספות. לפי ההסכמים הקואליציוניים, התקציבים האלה יכללו בעתיד את כל התוספות וכמעט יוכפלו.

שר החינוך יואב קיש אמר שתוספות התקציב לחינוך החרדי יהיו "מאוד משמעותיות", אבל הן יגיעו למשרד החינוך מתקציב תוספתי. קיש לא ענה לשאלה בכמה מדובר. השר במשרד החינוך חיים ביטון, האחראי לחינוך החרדי, טען ש"מדובר בשוויון ולכן לא משנה כמה זה יעלה".

ראש עיריית הוד השרון אמיר כוכבי אמר שההחלטה לאפשר לרשתות החרדיות להחליט על בניית בתי ספר "מתעדפת חינוך פרטי על חשבון ציבורי. זה נגד כל מה שמשרד החינוך ניסה לעשות כל השנים. לדבריו, "כשנותנים לגורם פרטי לבנות איזה מוסדות שרוצים ואת התקציבים שמגיעים לחינוך הציבורי – אומרים להורים תפתחו בתי ספר פרטיים. או שאנחנו תחת החינוך הציבורי או שסוגרים אותו".

מנהלת מינהל החינוך של עיריית תל אביב, שירלי רימון ברכה, הזהירה ש"ההסכמים הקואליציוניים יביאו להפרטה של מערכת החינוך. כל הציבור רוצה כיתות קטנות בלי פיקוח ומימון הסעות. אנחנו נאבקים למנוע הפרטה, נאבקים בעמותות. עכשיו באה המדינה ואומרת בואו נפריט. צריך להבין ההשלכה הרוחבית".


תגיות