אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המס על הסוכר הוביל את יפאורה לתוצאות מרות פחיות משקה שוופס. גם התייקרות חומרי הגלם השפיעה לרעה | צילום: סטודיו יפאורה/שוופס מיקס

המס על הסוכר הוביל את יפאורה לתוצאות מרות

חברת המשקאות השנייה בגודלה סיימה את 2022 עם צניחה של כ־14% במכירות ו־36% ברווח הנקי. ההרעה בתוצאות עלולה לאותת על התייקרות קרובה

19.03.2023, 22:57 | נורית קדוש

המס על הסוכר, שנכנס לתוקף בתחילת 2022, פגע בביצועים של יפאורה תבורי, חברת המשקאות השנייה בגודלה, ויש לשער שהיא ממתינה בדריכות לקיום הבטחת הבחירות של הממשלה החדשה לבטל את המס של עד 1 שקל לליטר משקה ממותק.

מדוחות קרור אחזקות, בעלת השליטה ביפאורה, עולה כי החברה סיימה את 2022 עם ירידה של 13.85% במכירות, שהסתכמו בכ־854 מיליון שקל, ועם צניחה של 35.9% ברווח הנקי, שהסתכם בכ־84 מיליון שקל.



אמנם חלף למעלה מחודש מאז שהצו המבטל את מס הסוכר נסגר להערות הציבור, אך שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טרם חתם עליו. בחברה המרכזית (קוקה קולה ישראל) בחרו לא להמתין להורדת המס, והודיעו על העלאת מחירים של 6.7% שתיכנס לתוקף מיד אחרי חג הפסח, וייתכן שההרעה בתוצאות יפאורה עלולה לאותת על כך שהחברה תנקוט צעד דומה לזה של החברה המרכזית.

מלבד הירידה במכירות, התמודדה החברה עם שינוי בתמהיל המוצרים שנמכרו ועם התייקרות מרבית חומרי הגלם. הדבר הוביל לירידה חדה של כ־20% ברווח הגולמי, שהסתכם בכ־369 מיליון שקל, ולשחיקת הרווחיות הגולמית ל־43% מהמכירות לעומת 46.7% בשנת 2021.

יפאורה רשמה ירידה קלה של 10.3% בלבד בהוצאות מכירה ושיווק, ושמרה על היקף הוצאות ההנהלה והשיווק בגובה 47 מיליון שקל. הרווח התפעולי צנח בכ־43% והסתכם בכ־90 מיליון שקל, והרווחיות התפעולית נחתכה ל־10.6% לעומת 15.9% בשנת 2021.

נראה כי גם אם יבוטל מס הסוכר, תתמודד יפאורה עם אתגרים אחרים שמכבידים עליה. כפי שנחשף ב"כלכליסט", באוקטובר החולף הודיעה מי עדן, שאת מוצריה מפיצה יפאורה זה 17 שנה, כי תעביר את הפצת מותג המים לחברת טמפו. ביפאורה עדיין בוחנים את השלכות ההודעה, שעלולה לפגוע בהכנסותיה או לגרום לה הוצאות ניכרות בעקבות הצורך לאתר חלופה של שיווק מים מינרליים מתוצרת אחרת ולבנות מותג חדש. בנוסף לכך, יפאורה, השותפה בחברת המים המינרליים עין גדי, נעזרה במי עדן לצורך הפצת מוצריה ומוצרי מותג עין גדי באילת, וכעת היא בוחנת אלטרנטיבות הפצה. ביפאורה מזהירים כי אם לא תימצא חלופה, עלולה החברה לצמצם את מערך ההפצה של הקבוצה, מה שיוביל לפיטורי עובדים.

קרור אחזקות אוחזת גם ב־37.5% בחברת תפוגן, השולטת (48%) בקטגוריית הצ'יפס קפוא, ומתמודדת גם בחזית זו עם אתגר רגולטורי. במסגרת הרפורמה בחקלאות פורסם לפני כשנה תיקון לצו תעריף המכס, ולפיו יופחת המכס על יבוא פירות וירקות וכן המכסים על ירקות קפואים, ובהם תפוחי אדמה קפואים. מדובר בתוכנית הדרגתית, שתיפרס על מספר שנים, אך בחברה צופים כי היא תשפיע לרעה על פעילות תפוגן.

בנוסף לכך מוטרדת קרור אחזקות, שבשליטת שלמה רודב ורוני גת, מהמהפכה המשפטית שמובילה הממשלה: "האירועים שסובבים את הרפורמה עלולים להוביל לשינויים כלכליים במשק הישראלי כמו היחלשות השקל, התגברות האינפלציה והעלאת ריבית נוספת של נגיד בנק ישראל. פגיעה בחוזק הכלכלה הישראלית עלולה לפגוע בתוצאות החברה".

עלות שכרם של חמשת בכירי החברה הסתכמה ב־8.6 מיליון שקל. עלות שכרו של רוני גת, מנכ"ל ויו"ר דירקטוריון יפאורה תבורי, הסתכמה ב־2.887 מיליון שקל. עלות שכרו של דורון גלזר, שכיהן כמשנה למנכ"ל ומונה לאחרונה למנכ"ל, הסתכמה ב־2.02 מיליון שקל, ועלות שכרו של שלמה רודב, יו"ר דירקטוריון קרור, הסתכמה ב־1.42 מיליון שקל.

תגיות