אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פערים של עד פי 4 בריבית בין הבנקים בריבית הפיקדונות בספטמבר כספומט בנק לאומי. הפערים בפיקדונות ממשיכים להיות גבוהים, עד פי ארבעה | צילום: מור כוכבי

פערים של עד פי 4 בריבית בין הבנקים בריבית הפיקדונות בספטמבר

כ-50 מיליארד שקל זרמו אל הפיקדונות בחודש שעבר, יותר מכפול לעומת התקופה המקבילה אשתקד; הריבית הממוצעת בפיקדונות לתקופה של עד 3 חודשים עמדה על 0.73%, ובפיקדונות של מעל לשנה על 2.6%; הריבית בהלוואות למשקי בית זינקה ל-7.2%

23.10.2022, 15:16 | עירית אבישר

הפערים בין הריביות שמציעים הבנקים בפיקדונות ממשיכים להיות גבוהים, ומגיעים עד פי ארבעה. היום פרסם בנק ישראל את נתוני הריביות הממוצעות בפיקדונות ובהלוואות בבנקים נכון לחודש ספטמבר, קרי הם אינם כוללים את העלאת הריבית ב-0.75% שבוצעה בתחילת החודש, אלא הם מתייחסים לנתונים שהיו כשהריבית במשק היתה 2%.

מהנתונים עולה כי הציבור ממשיך לנהור אל הפיקדונות: היקף הכספים שהופקדו בפיקדונות עמד בחודש ספטמבר על 49.7 מיליארד שקל, מדובר בסכום יותר מכפול לעומת ספטמבר אשתקד, שעמד על 21.4 מיליארד שקל.

בפיקדונות הקצרים (עד שלושה חודשים) בריבית קבועה עומדת נכון לספטמבר הריבית בממוצע על 0.73%. את הריבית הנמוכה ביותר מציע בנק יהב עם 0.41%, בעוד הריבית הגבוהה ביותר היא פי ארבעה בבנק ירושלים - 1.79% ואחריו הבנק הבינלאומי עם 1.34%.



בפיקדונות לתקופה של שלושה חודשים עד שנה הריבית הממוצעת כבר מגיעה ל-2.56% נכון לספטמבר, כאשר כאן מזרחי טפחות הוא עם הריבית הנמוכה ביותר, 1.44%, ודיסקונט עם ריבית כפולה שמגיעה ל-2.89%.

בעוד מזרחי טפחות הוא במקום האחרון בפיקדונות של שלושה חודשים עד שנה, הרי בקבוצת הפיקדונות לשנה עד שנתיים הוא קופץ למקום הראשון עם ריבית ממוצעת של 3.58%, בעוד הממוצע בקבוצה זו הוא 2.59%. במקום האחרון בקבוצה זו נמצא בנק יהב עם 1.91%.

בפיקדונות בריבית משתנה, קרי פיקדונות שצמודים לשינוי בריבית בנק ישראל, המערכת לבחינת הריביות של בנק ישראל אינה מפרידה בין תקופות ההפקדה, ונותנת ממוצע משוקלל. מהנתונים עולה כי במקום הראשון נמצא בנק ירושלים עם ריבית ממוצעת של 2.32% בספטמבר, ואחריו הבנק הדיגיטלי החדש וואן זירו עם 2.16%. במקום האחרון נמצא בנק מסד עם 0.69% בלבד, כלומר הפער בין המקום הראשון לאחרון הוא יותר מפי שלושה.

מערכת הריביות מאפשרת גם הצצה אל הריביות בצד האשראי בבנקים. בעוד בתחום המשכנתאות ניכרת ירידה משמעותית בביקושים בשל עליית הריבית, הרי באשראי הצרכני הירידה יותר מתונה. נכון לחודש ספטמבר, היקף האשראי שניתן למשקי הבית (ללא משכנתאות) עמד על 4 מיליארד שקל, נמוך ב-10% לעומת הממוצע מתחילת השנה. לעומת זאת עליית הריבית במשק חלחלה במהירות לריבית הממוצעת באשראי זה, ועמדה על 7.23% בממוצע לעומת 6.57% בחודש אוגוסט ו-4.93% בחודש מרץ, לפני שהחלה עליית הריבית.

כלומר בעוד הריבית במשק עלתה בכ-2% מחודש אפריל ועד ספטמבר, הרי הריבית הממוצעת בהלוואות למשקי בית עלתה ב-2.3%, ככל הנראה בנימוק של "עלייה ברמת הסיכון". את הריבית הנמוכה ביותר בהלוואות מציע וואן זירו עם ממוצע של 4.73%, ואחריו בנק דיסקונט עם 5.74%. את הריבית הגבוהה ביותר מציע בנק ירושלים עם 13.2%- ריבית שדומה לרמות שקיימות בשוק החוץ-בנקאי.

הבנקים ספגו בחודשים האחרונים ביקורת ציבורית על כך שגלגלו מעט מדי מעליית ריבית בנק ישראל אל הריבית שהם משלמים ללקוחותיהם בפיקדונות. בעקבות הביקורת הודיע הפיקוח על הבנקים כי בכוונתו לפרסם את הריביות על הפיקדונות וההלוואות של הבנקים למשקי הבית, זאת לאחר ביקורת שספג בעצמו על כך שאינו מתערב בסוגיה. ואכן בתוך מספר שבועות הוקמה המערכת, שנתוניה מתעדכנים אחת לחודש. כעת הם התעדכנו בפעם השנייה מאז הוקמה המערכת.

תגיות