אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק החמץ אושר בכנסת בקריאה ראשונה; המטרה - אישור מלא לפני פסח ח"כ משה גפני על רקע שלט לאיסור הכנסת חמץ | צילום: אורן זיו

חוק החמץ אושר בכנסת בקריאה ראשונה; המטרה - אישור מלא לפני פסח

החוק שיאפשר למנהלי בתי חולים לאסור הכנסת חמץ קודם בכנסת ברוב של 51 ח"כים מול 46, בהצבעה לילית אחרי חצות. יוזם החוק גפני: "צריך לשמור שלא יהיה חמץ כדי שהחולים יוכלו להתאשפז ולאכול מתי שהם צריכים לאכול". לפיד: "כשאתה כופה האפקט המיידי הוא הפוך, אם החוק יעבור יהיה הרבה יותר חמץ בבית החולים"

06.03.2023, 06:47 | צבי זרחיה

מליאת הכנסת אישרה הלילה בקריאה ראשונה את הצעת חוק החמץ, שלפיו מנהל בית חולים יהיה רשאי להחליט בין היתר לאסור או להגביל הכנסה של חמץ למבנה המוסד הרפואי בחג הפסח. 51 ח"כים תמכו בהצעת החוק ו-46 התנגדו לה. כעת תוחזר ההצעה לוועדת הבריאות, לדיונים להכנתה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית. כשהכוונה היא שהחוק יופעל כבר בפסח שחל בעוד חודש.

הצעת החוק תאפשר למנהלים של בתי החולים לקבוע את מדיניותם. הצעת החוק תחוקק בקריאה השנייה והשלישית בתוך כמה שבועות עוד לפני חג פסח. כזכור, בג"ץ קבע בשנת 2020 שלא ניתן לאסור הכנסת חמץ לבתי החולים.

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) שהגיש את הצעת החוק יחד עם קבוצת ח"כים אמר כי "זה חוק מיותר כי במשך למעלה מ-70 שנה התנהלו בתי החולים בלא בעייה וצריך לשמור שלא יהיה חמץ כדי שהחולים יוכלו להתאשפז ולאכול מתי שהם צריכים לאכול. קפצה עלינו רוגזם של בג"ץ שאמר בשום פנים ואופן אין סמכות לבית החולים להתערב".

גפני הוסיף, כי "מנהל בית החולים יכול לנהל את בית החולים אף אחד לא אומר שאין סמכות לבית החולים לקבוע. מה שמנהלי בתי החולים יכלו לקבוע במשך 70 שנה אם יקפידו שלא להכניס חמץ ויהיו מקומות שאפשר לאכול חמץ כי החוק לא חל על מי שאינו יהודי. לאיזה צורך התערב בית המשפט? הכל היה שקט ולא היה מתח בין הציבורים השונים. למה בג"ץ התערב?"

יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד (יש עתיד) אמר "אנחנו לא צריכים לשאול את עצמנו מה יקרה אם החוק הזה יעבור, אנחנו יודעים כי זה כבר קרה כשעבר חוק החמץ המקורי בשנת 1986. כשאני הייתי ילד איש מעולם לא חשב אפילו לאכול חמץ בפרהסיה בחג הפסח גם חילונים גמורים שלא ששמרו כשרות, מתוך כבוד למסורת, מתוך הבנה שאתה לא רוצה לפגוע בשכניך שהם שומרי מסורת. ואז ב-86 עבר חוק החמץ ואחרי שנה אנשים כבר עשו מנגלים בים, אחרי שנתיים בכל פארק אכלו חמץ, אחרי 3 שנים מסעדות נשארו פתוחות. כי אנשים לא אוהבים שמנסים לכפות עליהם את הדת.

"כשאתה כופה האפקט המיידי הוא הפוך, אם אתם תעבירו את החוק הזה יהיה הרבה יותר חמץ בבית החולים. מה שיקרה זה שבגלל החקיקה הזאת יהיה פה חילול השם הרבה יותר גדול. עכשיו ישאל כל חבר כנסת שהוא חובש כיפה שהוא מאמין שהוא מסורתי שהוא דתי ושהוא יהודי ישאל את עצמו לפני שהוא לוחץ היום על כפתור ההצבעה או מצביע בהצבעה השמית האם הוא מוכן להצביע על חוק שאין שום ספק לאף אדם שהוא הולך לגרום לחילול חג הפסח במדינת ישראל"


תגיות