אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עליית הריבית ממשיכה להקשות על שיכון ובינוי: תרשום ירידת ערך של 450 מיליון שקל נתי סיידוף, בעל השליטה בשיכון ובינוי. החברה פועלת במקביל למימוש נכסים | צילום: עמית שעל

עליית הריבית ממשיכה להקשות על שיכון ובינוי: תרשום ירידת ערך של 450 מיליון שקל

זהו רבעון שלישי ברציפות שחברת הנדל"ן והתשתיות סופגת ירידת ערך בפרויקטי הדיור להשכרה שלה, בפעמים הקודמות הסתכמו ההפרשות ב-157 מיליון שקל וב-16 מיליון שקל

26.07.2023, 11:25 | אמיר פרגר

שיכון ובינוי תרשום ברבעון השני הפסד של 450 מיליון שקל בגין ירידת ערך הנדל"ן להשקעה שלה בפרויקטי הדיור להשכרה בישראל.

החברה דיווחה היום (ד') כי ירידת הערך נובעת בין השאר מעדכון הוצאות המימון החזויות עקב עליית הריבית, שעלתה מרמה של 0.1% בתחילת 2022 ל-4.75% כיום.

זוהי הפרשה שלילית רצופה של שיכון ובינוי שמגיעה מפרויקטי הדיור להשכרה שלה, לאחר שברבעון האחרון של 2022 היא ספגה ירידת ערך של 157 מיליון שקל בגין פרויקט דיור להשכרה ארוכת טווח בשכונת נופי בן שמן בלוד, וברבעון הראשון של 2023 ספגה ירידת ערך של 16 מיליון שקל בפרויקטי הדיור להשכרה בשדה דב, אור יהודה ולוד.

בסיכום שלושת הרבעונים מדובר בירידת ערך כוללת של 623 מיליון שקל, עד כה.

החברה שבשליטת נתי סיידוף (47%) ומנוהלת על ידי תמיר כהן, זכתה בשנים 2022-2021 בארבעה מכרזים בתחום הדיור להשכרה ארוכת טווח: בנווה איילון שבאור יהודה בעלות קרקע של 217 מיליון שקל, בשכונת נופי בן שמן בלוד, כשעבור רכישת הקרקע היא נטלה הלוואה של 329 מיליון שקל בריבית משתנה ובשני מכרזים בשדה דב בתל אביב, בעלות של 2.6 מיליארד שקל שעבורם נטלה הלוואות של 1.8 מיליארד שקל בריבית משתנה.

העלאות הריבית שביצע בנק ישראל השפיעו לרעה על עלויות המימון של החברה ביחס לפרויקטים אלה, ואף צמצמו את המרווח האפשרי שבין עלויות אלה ובין התשואה מהשכרתם. למצב התווספו חוסר וודאות בנוגע למצב המשק וירידה בביקושים למגורים. בעקבות כך, בספטמבר 2022 החלה שיכון ובינוי במגעים להכנסת שותפים בשיעור של עד 40% לפרויקטים בשדה דב.

בנוסף להפרשה לירידת הערך בגין פרויקטי הדיור להשכרה, עתידה שיכון ובינוי להתמודד ברבעון השני גם עם הפסד של 111 מיליון שקל שנגרם לה כתוצאה מהפיחות החד בשער המטבע הניגרי נאירה במהלך חודש יוני. זאת לאחר שהבנק המרכזי של ניגריה, שבה פועלת החברה באופן נרחב יחסי והסכמיה נקובים במטבע המקומי, הודיע על שינויים בשוק המט"ח שיעבור לפעול על בסיס שוק חופשי.

במקביל, ועל מנת להקל על היקף חובותיה שהגיעו נכון לסוף חודש מרץ ל-11.7 מיליארד שקל (חוב פיננסי נטו) פועלת שיכון ובינוי למימוש נכסים.

כחלק מכך, בסוף חודש יוני התקשרה בהסכם למכירת קרקע בחיפה בתמורה ל-60 מיליון שקל; בתחילת החודש התקשרה במזכר הבנות לא מחייב עם חברת הביטוח כלל למכירת 8% מהחברה הבת שיכון ובינוי נדל"ן בתמורה ל-400 מיליון שקל; לפני שבועיים חתמה על הסכם מחייב למכירת זכויותיה (50%) במתקן ההתפלה בחדרה תמורת 195 מיליון שקל; ובשבוע שעבר מכרה 4.7% ממניות החברה הבת שו"ב אנרגיה בתמורה ל-130 מיליון שקל.


תגיות